Off-Side #31

  • Τα γήπεδα ήταν, είναι και θα είναι πάντα κομμάτι της κοινωνίας. Ενάντια στην επικρατούσα άποψη που θέλει τους οπαδούς άβουλα όντα, ταγμένα μόνο στο χρώμα της ομάδας τους, δεν είναι λίγες οι φορές που παίρνουν θέση και οργανώνουν δράσεις πάνω σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι και το προσφυγικό.
  • Σε όλη την Ευρώπη, οπαδοί και φίλαθλοι σε όλες τις κατηγορίες πρωταθλημάτων έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Από το Ισραήλ και τη Κύπρο έως την Αγγλία και τη Σκωτία, και από την Πορτογαλία και την Ισπανία έως την Σουηδία, με το κλασικό πλέον logo «refugees welcome», πήραν ξεκάθαρη θέση πάνω στο ζήτημα, προβαίνοντας και στη πράξη σε κινήσεις υλικής ενίσχυσης. Τέτοιος ήταν ο φιλικός αγώνας που έγινε στη Γερμανία ανάμεσα στη Borussia Dortmund και τη St. Pauli – ομάδες γνωστές για την αντιφασιστική τους στάση – ενώ τα έσοδα του αγώνα προσφέρθηκαν στους πρόσφυγες.
  • Δε λείπουν βέβαια και περιστατικά τα οποία δείχνουν ότι ο φασισμός και ο ρατσισμός υπάρχουν και μέσα στα γήπεδα. Η πλειοψηφία των οπαδών του ΑΠΟΕΛ στη Κύπρο, γνωστοί για τις φασιστικές τους αντιλήψεις, καθώς και οι φανατικοί της Λεχ Πόζναν από τη Πολωνία και της Σπάρτα Πράγας, αποφάσισαν να απέχουν από τους αγώνες των ομάδων τους για το EuropaLeague. Ο λόγος είναι η απόφαση της UEFA να προσφέρει ένα ευρώ από την πώληση κάθε εισιτηρίου για την ενίσχυση των προσφύγων.
  • Κινήσεις αλληλεγγύης δεν έλειψαν ούτε από τα ελληνικά γήπεδα. Από τη πρώτη κιόλας αγωνιστική, οπαδοί του Ηρακλή, του Ατρόμητου, του ΠΑΟ, της ΑΕΚ καθώς και άλλοι, έδειξαν την ευαισθησία τους στο θέμα ανεβάζοντας πανιά αλληλεγγύης και άλλες δράσεις: οπαδοί της original ναύλωσαν πούλμαν και μετέφεραν πρόσφυγες στο ΟΑΚΑ, οι οποίοι παρέλαβαν ρούχα και τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί. Σύνδεσμοι οπαδών του ΠΑΟ, του ΠΑΟΚ, του ΑΡΗ συγκεντρώνουν τρόφιμα ρούχα και φαγητά για να στηρίξουν υλικά τους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου, δείχνοντας ότι δε ξεχνάει την προσφυγική καταγωγή της ομάδας, φωτογραφίζεται με το πανό καλωσορίσματος των προσφύγων που σήκωσαν οι οπαδοί.
  • Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το κράτος και ο αριστερός υπουργός Κοντονής προωθούν το νέο – σε μια σειρά παλαιότερων και αποτυχημένων – μέτρο πάταξης της βίας, τη λεγόμενη «κάρτα φιλάθλου». Υποχρεωτική από 01/01/2016 για να αγοράσει κάποιος εισιτήριο, και διαθέσιμη μόνο προσκομίζοντας φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας διαμονής και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Γίνεται σαφές από τα δικαιολογητικά ότι το κράτος προσπαθεί να φακελώσει όποιον θέλει να δει την ομάδα του, προσπαθώντας να κρατήσει μακριά το αντιδραστικό κομμάτι των οπαδών, μετατρέποντας τα γήπεδα σε κλειστό κλαμπ για λίγους πλούσιους και καταναλωτές όπως επιτάσσουν οι ανάγκες του marketing. Στη γειτονική Τουρκία το μέτρο συνάντησε πολλές αντιδράσεις και μποϊκοτάζ από τους οπαδούς, με αποτέλεσμα τη μείωση του μέσου όρου των θεατών στους μισούς.

Kafka