Στον τοπικό τύπο, έντυπο και διαδικτυακό της Λάρισας, το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα σχετικά με την κατασκευή ανεμογεννητριών στον Κίσσαβο. Ο συνολικός αριθμός φτάνει τις 84, οι οποίες θα διασκορπιστούν σε διάφορες κορυφογραμμές του βουνού.
Η κατανομή τους θα είναι η εξής:
- Ένας αιολικός σταθμός με 16 ανεμογεννήτριες ισχύος 48 MW
- Τρεις αιολικοί σταθμοί με 59 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 118,0 MW
- Ένας αιολικός σταθμός με 3 ανεμογεννήτριες μεγέθους 6 ΜW
- Ένας αιολικός σταθμός με 4 ανεμογεννήτριες μεγέθους 3,4 ΜW
- Ένας αιολικός σταθμός με 2 ανεμογεννήτριες μεγέθους 1,6 ΜW
Προφανώς πρόκειται για ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων. Για τις πρώτες 16 έχει δοθεί ήδη άδεια εγκατάστασης στην τοποθεσία ‘’ Μαγούλα -Μάσκα – Φωτεινή – Πατούσα – Καλλιθέα – Πλάκα Τρανή – Μικρή Πλάκα’’, που απέχει από το χωριό Ανατολή μόλις 1,5 χλμ.
Συνέπειες σε φυσικό περιβάλλον
Η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, μέρος του οποίου προστατεύεται από τη συνθήκη NATURA 2000, θα είναι τεράστια. Η κάθε ανεμογεννήτρια απαιτεί εκχέρσωση διαστάσεων 55μ*55μ καθώς και τσιμεντοποίηση του εδάφους για να υποστηρίξει τις ύψους 39μ και 380 τόνων ανεμογεννήτριες. Φυσικά πρέπει να υπολογίσουμε και τους δρόμους που πρέπει να διανοιχθούν ώστε να μεταφερθούν αυτές. Αναλογιζόμενοι ότι ο Κίσσαβος είναι ένα σχετικά χαμηλό βουνό, η καταστροφή θα είναι τεράστια και οι επιπτώσεις μη αναστρέψιμες.
Ήδη η πρώτη κατασκευαστική, συμφερόντων Μυτιληναίου, προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις και εφαρμόζοντας το διαίρει και βασίλευε, ανακοίνωσε αντισταθμιστικό κονδύλι στο δήμο Αγιάς ύψους 100.000 ευρώ το χρόνο. Στα χέρια των κατοίκων και όσων αγαπούν και ενδιαφέρονται για την άγρια φύση είναι να αντιδράσουν και να εμποδίσουν την κατασκευή των ανεμογεννητριών. Πέρα από τη άγρια πανίδα και χλωρίδα που θα επηρεαστούν ανεπηρέαστα, οι ίδιοι να σκεφτούν τις συνέπειες στην καθημερινή ζωή τους. Εκτός από την κτηνοτροφία και την γεωργία θα υπάρξουν συνέπειες και στην καθημερινότητα. Όχι μόνο από τη φασαρία και την ορατότητα αλλά και μακροπρόθεσμα, αφού οι ανάδοχες εταιρείες δεν έχουν καμιά ευθύνη απομάκρυνσης των ανεμογεννητριών μετά από 20 χρόνια όταν και λήγουν τα συμβόλαια τους.
΄΄Αντιδράσεις ΄΄
Τα διάφορα αστικά κόμματα έβγαλαν τις πρώτες υποκριτικές ανακοινώσεις. Πως είναι δυνατόν το ΚΚΕ και οι τοπικοί του αντιπρόσωποι να σκίζουν τα ιμάτια τους για τις ανεμογεννήτριες στον Κίσσαβο ενώ για την εκτροπή του Αχελώου να αποτελούν το δεκανίκι του κράτους; Το ίδιο και για το ΣΥΡΙΖΑ που και αυτό, στο θέμα της εκτροπής φαίνεται να αλλάζει άποψη όσο πλησιάζει στην καρέκλα της εξουσίας.
Η ΄΄πράσινη΄΄ ενέργεια όσο είναι συνυφασμένη με την λογική του κέρδους και την λεηλασία της φύσης, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και θα μας βρίσκει απέναντι. Οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών του Κισσάβου να ενστερνιστούν το παράδειγμα των κατοίκων των Σκουριών και να δημιουργήσουν εστίες αντίστασης και αγώνα.
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.igimas.blogspot.gr
Lost boy