Αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Αττική

Ραδιενεργές ακτινοβολίες 100% πάνω από το επιτρεπτό όριο βρέθηκαν στον ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στα απόβλητα της χωματερής. Μαζί με τα σκουπίδια από ότι φαίνεται, ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, έθαψε και μελέτες που έγιναν το 2015 οι οποίες έδειχναν ξεκάθαρα την επικινδυνότητα της κατάστασης. Παρόλα αυτά ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αποφάσισε να παρατείνει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ μέχρι και το 2023, χωρίς να πολυενδιαφέρεται για τις συνέπειες που έχει για τους κατοίκους της περιοχής. Και μετά λένε πως ήταν υπερβολικοί οι κάτοικοι της Κερατέας που δεν ήθελαν ΧΥΤΑ…

ΧΥΤΑ Φυλής

Γιάννινα

Μετά από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ήρθαν και κούμπωσαν και οι μπίζνες με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Στις 10 Δεκέμβρη έφτασαν στην πόλη των Ιωαννίνων οι ανεμογεννήτριες ύψους 74 μέτρων, που προορίζονται να τοποθετηθούν στο βουνό Κασιδιάρης, που έχει αρχίσει ήδη να αποψιλώνεται. Μέσα σε αυτό το κλίμα 20 μέρες νωρίτερα είχε έρθει στην πόλη ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, και μαζί με τον δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ, πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα «τι είναι προοδευτικό σήμερα»· κίνηση η οποία δεν έμεινε αναπάντητη από την «Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου» που παρενέβη στον χώρο της εκδήλωσης. Μετά το τέλος της παρέμβασης οι μπάτσοι προσήγαγαν δύο από τους συγκεντρωμένους οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Το δόγμα νόμος και τάξη καλά κρατεί…

Όρος Κασιδιάρη

Έβρος

Νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στον ποταμό Έβρο στις 27 Ιανουαρίου. Όπως φάνηκε αιτία είναι τα απόβλητα εταιρείας παραγωγής πλαστικών με έδρα το Πάζαρτζικ στη Βουλγαρία, με τους ίδιους φυσικά να αρνούνται κάθε συσχέτιση με το γεγονός. «Τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα των βουλγαρικών αρχών καταδεικνύουν πως τα νερά φαίνεται να είναι απαλλαγμένα κάποιων τοξικών κι επικίνδυνων ουσιών, όμως ανευρέθηκαν υψηλές τιμές αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υδρόβια ζωή» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ, όπου προσδιορίζεται και επακριβώς το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα νεκρά ψάρια. Ταλαιπωρημένη περίπτωση και αυτή του υδροβιότοπου του Έβρου, για τον οποίο λέγεται ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια για να επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση.

Λίμνη Κορώνεια

Νεκρά ψάρια και στη λίμνη Κορώνεια της Θεσσαλονίκης. Οι δύο χείμαρροι, Λαγκαδικίων και Σχολαρίου, που καταλήγουν στη λίμνη μετά από εκτροπή που είχε γίνει, γέμισαν από φερτές ύλες και καλάμια αποτρέποντας τη ροή του νερού να φτάσει στον προορισμό της. Αποτέλεσμα είναι το Σεπτέμβριο χιλιάδες ψάρια να πεθάνουν εξαιτίας της πτώσης της στάθμης του νερού, που μέσα σε λίγους μήνες έπεσε στα 80 εκατοστά από τα 3 μέτρα που ήταν. Για άλλη μια φορά κράτος και τοπικοί φορείς σφυράνε αδιάφορα… Μόλις βγει κανά παχυλό κονδύλι για την αποκατάσταση της λίμνης το ξανασυζητάμε.

Πύργος

Πορεία πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Πύργου στις 21 Δεκέμβρη ενάντια στις εξορύξεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην περιοχή του Κατακόλου. Μία περιοχή που πλήττεται χρόνια από το ντόπιο κεφάλαιο, το οποίο έχει καταπατήσει το βουνό χτίζοντας ξενοδοχεία πάνω του, τώρα πρέπει να επωμιστεί και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Για το πού θα καταλήγουν τα λήμματα, για το μέγεθος πιθανών διαρροών ή ατυχημάτων, καθώς επίσης και για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους κατοίκους και για την πανίδαχλωρίδα της περιοχής μέχρι στιγμής ούτε λόγος από μεριάς αυτών που έχουν αναλάβει την ευθύνη του έργου.

Χάνια

Τα πρώτα δείγματα της νέας καπιταλιστικής συνταγής που αφόρα την ενέργεια, βλέπουμε να υλοποιούνται από τη Μotor Oil και την άδεια που έλαβε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 120MW* από φυσικό αέριο στη θέση Πλατάνι της Σούδας. Πριν δούμε τις συνέπειες αυτής της είδησης, πρέπει να αναλογιστούμε τις κινήσεις των τελευταίων χρόνων σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και την ενεργεία:

-Καταρχάς στο νέο Χωροταξικό Πλαίσιο Κρήτης ορίζεται η περιοχή Πέρα Πλατάνι του Δήμου Χανίων, στον κόλπο Σούδας, ως ένας από τους τρεις χώρους υποδοχής βιομηχανίας- βιοτεχνίας για μονάδες μέσης και υψηλής οχλήσεως.

-Η απελευθέρωση της αγοράς ενεργείας, τόσο στην πώληση όσο και την παραγωγή, δημιουργεί ένα πλαίσιο στο οποίο επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν να φυτεύουν σταθμούς παράγωγης ηλεκτρικής ενεργείας ώστε να πωλούν μετέπειτα το ρεύμα τους στην ελεύθερη αγορά. Την ίδια στιγμή που προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτές οι επενδύσεις στην ενεργεία δρομολογούνται για την ενεργειακή επάρκεια στο νησί, και τη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, σχεδιάζεται  η διασύνδεση του νησιού με την Αττική και την Πελοπόννησο ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές του ανάγκες.

-Η Ρ.Α.Ε. βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΤΕΡΝΑ, καθώς και με μια ακόμα εταιρία συμφερόντων Κατάρ, για την εγκατάσταση τουλάχιστον μιας ακόμα μονάδας παραγωγής στο Ηράκλειο.

-Έχει δοθεί άδεια για την εγκατάσταση του μεγαλύτερου υποθερμικού εργοστασίου της Ευρώπης στην ανατολική Κρήτη, μαζί με τις εξαγγελίες για περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί,  που προβλέπεται ότι μέχρι το μακρινό 2030 θα είναι στο 56%.

Ανακεφαλαιώνοντας έχουμε δύο καλώδια για να παίρνουμε ρεύμα από την ηπειρωτική Ελλάδα, από δύο έως τρία ηλεκτρικά εργοστάσια που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε ρεύμα μέχρι την ολοκλήρωση των καλωδίων, και που ομολογουμένως δεν θα κλείσουν καθώς θα έχουν λειτουργήσει μόνο δυο χρονιά, και την ανάπτυξη ΑΠΕ που θα καλύπτουν τη μισή κατανάλωση της Κρήτης. Αν βλέπετε κάτι παράδοξο στο παραπάνω σύνολο, όπως ένα πλεόνασμα ενέργειας, θα πρέπει να αναλογιστείτε για ποιο λόγο μπαίνει το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής στη διαδικασία της παράγωγης, είτε μιλάμε για ενεργεία είτε για μακαρόνια. Να είστε σίγουροι ότι  αυτό δεν γίνεται ούτε για να καλύψει τις ανάγκες σας, και φυσικά ούτε για να προστατέψει το περιβάλλον, το οποίο τόσα χρόνια κατέστρεφε. 

*Για να κατανοήσουμε την έκταση της παράγωγης το εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Χάνια αυτή τη στιγμή παράγει 290 MW.

Τέλος, στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού και της πολυπόθητης «ανάπτυξης» δρομολογείται η αξιοποίηση των περιοχών Natura σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου. Όπως ανέφερε στο 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στα σκαριά είναι πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο θα διασαφηνίζει το «καθεστώς ασάφειας» που επικρατεί στις συγκεκριμένες περιοχές. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι τον επόμενο καιρό θα δούμε να ξεφυτρώνουν διαφορών ειδών εργολαβικά έργα σε προστατευόμενες περιοχές ανά την Ελλάδα, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, όπως έχουμε δει να γίνεται και στο παρελθόν αμέτρητες φορές. Για μαλάκες ψάχνουν;

Σ.Ο. Ιωαννίνων