Τελευταίο επεισόδιο στον σωρό των αδειοδοτήσεων βιομηχανικών ΑΠΕ στην οποία προχώρησε το ΥΠΕΚΑ το τελευταίο διάστημα, για 23 συνολικά αιολικούς σταθμούς σε τρία «πακέτα» στην ηπειρωτική χώρα και τις Κυκλάδες, αποτελεί η έγκριση της ΜΠΕ του ηλιοθερμικού σταθμού στα Φουρνιά, ένα πανέμορφο υψίπεδο της Σητείας, νοτιοδυτικά του Παλαίκαστρου.
Οι αδειοδοτήσεις αυτές δίνονται στην Ελλάδα της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας και ενώ το ΥΠΕΚΑ -μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τη διόγκωση του ελλείμματος στο λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ λόγω των επιδοτήσεων στην «πράσινη ενέργεια»- έχει εξαγγείλει νέο ενεργειακό μείγμα για το 2014.
Δίνονται, σε συνθήκες αποβιομηχάνισης, μείωσης του πρωτογενούς τομέα και ποσοτικής μεγέθυνσης του τουρισμού, που όμως αφήνει λιγότερα έσοδα! Σε συνθήκες όπου όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας κάθε τεχνολογίας υπολειτουργούν, εξαιτίας της κάθετης πτώσης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, με συνέπεια να είναι ο τελευταίος τομέας που θα χρειαζόταν σήμερα να χρηματοδοτηθεί.
Ειδικά για την Κρήτη, η έγκριση του έργου του ηλιοθερμικού σταθμού που υπόσχεται αποθήκευση ενέργειας, δίνεται τη στιγμή που επαγγέλλεται σε όλους τους τόνους η διασύνδεση (ή διασυνδέσεις;) με την ηπειρωτική χώρα, θέμα για το οποίο έχουμε ήδη τοποθετηθεί με προηγούμενο δελτίο τύπου μας.
Ειδικά αυτό το έργο, όπως και όλα τα έργα τέτοια τεχνολογίας, προωθείται και επιδοτείται ως ΑΠΕ, ενώ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα συμβατικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και είναι ακόμα πιο επικίνδυνο απ’ αυτά, αφού χρησιμοποιεί τόσο επικίνδυνα υλικά (διαθερμικό έλαιο, δεξαμενές τηγμένου άλατος) ώστε να υπάγεται στην Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες, με την οποία η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την ΚΥΑ 12044/613/ 2007 , ΦΕΚ 376 Β/ 19-3-2007). Όπως ομολογείται εξάλλου, τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των τοξικών διαρροών είναι ανεπαρκή λόγω υψηλού κόστους. Εκτός αυτού το έργο θα έχει επιπτώσεις στους υδροφόρους και θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το έδαφος μιας περιοχής που ήδη κινδυνεύει από την ερημοποίηση.
Έργο όμοιας τεχνολογίας είναι το ηλιοθερμικό έργο στη θέση Χώνος, δυτικά των Φουρνιών, ισχύος 60MW, για το οποίο έχει ήδη δοθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ, και για το οποίο έχει υποβληθεί προσφυγή στο ΣτΕ, τόσο από από τοπικούς φορείς, όσο και από την Περιφέρεια Κρήτης.
Το έργο του ηλιοθερμικού σταθμού στα Φουρνιά είχε υπαχθεί στη διαδικασία φαστ τρακ τον Ιούνιο του 2012, μαζί με τα «πακέτα» 33 και 36 αιολικών σταθμών με υποβρύχια καλώδια διασύνδεσης της Κρήτης. Για όλα αυτά τα έργα το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βΑΠΕ είχε συντονίσει την πολυπληθέστερη προσφυγή που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Το θέμα συζητήθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ την 1η Μαρτίου του 2013, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί η απόφαση.
Τον Απρίλιο του 2013 γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, χωρίς να γνωμοδοτήσει επί της ουσίας αλλά παραπέμποντας το θέμα σε μια συνολική τοποθέτηση για το ενεργειακό στην Κρήτη που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει. Ωστόσο 15 φορείς του Ν. Λασιθίου και της Κρήτης υπέβαλαν τεκμηριωμένες ενστάσεις για το έργο.
Στον δήμο Σητείας είναι ήδη δύο οι ηλιοθερμικοί σταθμοί που έχουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ένας ακόμα έχει άδεια εγκατάστασης και άλλοι δύο είναι σε διαδικασία αδειοδότησης. Οι πέντε αυτοί σταθμοί, που αθροιζόμενοι αποτελούν ένα ακόμα Αθερινόλακκο σε πέντε θέσεις, υπερβαίνουν ακόμα και τον σημερινό στόχο του υπουργείου να εγκατασταθούν σε όλη την Ελλάδα, μέχρι το 2020, ηλιοθερμικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 250 MW!
Κι αυτό χωρίς να υπολογίσουμε τα περίπου 100 MW εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, και όλους τους άλλους που διαγκωνίζονται να «χωρέσουν» σε μια γη, όπου σε λίγο θα εκδιωχθούν όχι μόνο οι παραγωγικές δραστηριότητες αλλά ακόμα και οι κάτοικοι!
Κι όλα αυτά χωρίς να έχει απαντηθεί κανένα από τα ερωτήματα, πραγματικά και ρητορικά, που δυο χρόνια τώρα θέτουμε:
- Η ενέργεια αυτή μπορεί συνολικά να απορροφηθεί από το δίκτυο της Κρήτης ή οι αδειοδοτήσεις ποντάρουν στη διασύνδεση;
- Αν απορροφηθεί η ενέργεια, χωρίς διασύνδεση ή ακόμα και με διασύνδεση, ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος σε εξοικονόμηση ορυκτών καυσίμων και σε ρύπους;
- Τι θα απομείνει όρθιο από το τοπίο, τους φυσικούς πόρους και τις παραγωγικές δραστηριότητες στη Σητεία;
Οι Σητειακοί δεν είναι δυνατόν να μείνουν μόνοι!
Ακόμα κι οι πέτρες πρέπει να ξεσηκωθούν στην Κρήτη και σ’ όλη την Ελλάδα γι’ αυτό το σχεδιαζόμενο έγκλημα!
Καλούμε όλους τους πολίτες, τους επιστήμονες, τους ακαδημαϊκούς, τα πολιτικά κόμματα να πάρουν τη μόνη θέση που αρμόζει στην περίσταση:
- να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Σητείας και της Κρήτης σε μια απέραντη βιομηχανική περιοχή.
- να μην αφήσουμε να γίνει η περιοχή αγνώριστη, χωρίς πρωτογενή τομέα χωρίς τουρισμό, χωρίς -εν τέλει- κατοίκους.
- να σταματήσουμε την πολιτική που προσβάλλει την τοπική κοινωνία, που επιβάλλεται βήμα βήμα, χωρίς όρια και χωρίς ενημέρωση για τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει.
Παγκρήτιο δίκτυο αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ