H λειτουργία των πανεπιστημίων ως μεσιτικές εταιρίες δεν είναι σημείο των καιρών. Όπως γράφαμε και στο άρθρο για τις «εκκενώσεις των καταλήψεων, το πανεπιστήμιο και την εισαγωγή του στο real estate», πρόκειται για μια στρατηγική που εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου – δηλαδή την προσπάθεια του πανεπιστήμιου να αποκτήσει έναν ακόμη ρόλο πέρα από την εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία του με όρους επιχείρησης: επιβάλλοντας δίδακτρα, βάζοντας τους φοιτητές να δουλεύουν σε προγράμματα τα οποία πουλάει, και εντατικοποιώντας τις σπουδές, καταφέρνει να αυξήσει την παραγωγικότητα του. Έτσι έχει μετατραπεί και το ίδιο σε μια επιχείρηση η οποία θα μπορεί να παράγει κέρδος, τόσο από τη ζωντανή εργασία των φοιτητών, όσο και από τα υλικά μέσα που διαθέτει, όπως είναι η γη, τα κτίρια και ο εξοπλισμός του.
Το πολυτεχνείο Κρήτης έχει μπει ιδιαίτερα δυναμικά σε αυτή την προσπάθεια και στον χώρο του real estate. Ξεκινώντας με ένα σκιώδη διαγωνισμό για τα εμπλεκόμενα πολιτικά και διοικητικά πρόσωπα, ενοικίασε σε μια εταιρία φάντασμα το συγκρότημα κτιρίων στον λόφο Καστέλι – όπου στεγαζόταν η κατάληψη Rosa Nera – για τη δημιουργία ξενοδοχείου. Χωρίς να αναθεωρήσει τη στάση του, μετά από τις εκτεταμένες αντιδράσεις για αυτήν του την επιλογή, προχωράει ένα βήμα παρακάτω, σχεδιάζοντας με τη σφραγίδα της αρχιτεκτονικής σχολής του, τη δημιουργία του δικού του μικρού «Ελληνικού» στην Κρήτη. Μιλάμε για ένα σχέδιο που περιλαμβάνει με την κατασκευή σταδίου, κατοικιών και ενός εμπορικού κέντρου σε μια από τις τελευταίες αδόμητες περιοχές του Ακρωτηρίου στα Χανιά.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το πολυτεχνείο Κρήτης (Π.Κ.) παραχωρεί ένα μικρό κομμάτι γης από την τεραστία έκταση που διαθέτει για την κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου Χανίων – ενός ακόμη ολυμπιακού έργου που δεν θα παραδοθεί ποτέ με αποτέλεσμα να ρημάξει. Ό,τι έχει απομείνει από το κολυμβητήριο θα παραχωρηθεί στο Π.Κ., και αυτό, επικαλούμενο την οικονομική αδυναμία του να το ανακατασκευάσει, έρχεται να προτείνει ένα σχέδιο τόσο πρωτότυπο όσο και η αντιπαροχή που δόμησε την Αθήνα. Με σκοπό να «αντισταθμίσει» την ανακατασκευή του κολυμβητήριου, σχεδιάζει τη δόμηση 34.780 τ.μ. με την κατασκευή ενός σταδίου, 700 κατοικιών με σκοπό την εκμίσθωση ή την πώλησή τους, και τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου. Μάλιστα οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού, μας ενημερώνουν και για τον «κοινωνικό χαρακτήρα» που θα έχουν οι κατοικίες, καθώς θα μπορούν να διατίθενται για ενοικίαση σε φοιτητές που δεν μπορούν πλέον να βρουν σπίτι στα Χανιά.
Καθώς το πολυτεχνείο γνωρίζει με βεβαιότητα ότι θα έχει πελάτες, δηλαδή φοιτητές, και ότι βρίσκεται στην πόλη των Χανίων, όπου λόγω της τουριστικοποίησης δεν υπάρχουν κατοικίες για μακροχρόνια ενοικίαση, μπορεί να τις κατασκευάσει το ίδιο δίπλα στις εγκαταστάσεις του. Έτσι μπορεί να είναι σίγουρο για την απόδοση της επένδυσής του, και να κάνει την καρδιά των απανταχού νεοφιλελεύθερων να σκιρτάει. Βέβαια δεν μαθαίνει από τα λάθη του, και μια ακόμη φόρα δεν έχει υπολογίσει την αντίδραση όλων εμάς των από τα κάτω.
Foreign voice