Ρόδα, κουτί και θάνατος, όχι άλλος νεκρός για τα κέρδη τους

Για τους ντελιβεράδες ,το περιβάλλον εργασίας είναι ο δρόμος.Η εντατικοποίηση της εργασίας προκαλεί συνεχώς εργατικά ατυχήματα, αρκετά από αυτά θανατηφόρα. Διανομή ακόμη και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, υπο στρες, πίεση από πελάτες και αφεντικά, βιασύνη από την μια παραγγελία στην άλλη.Όσο για την εργασιακή εκμετάλλευση, δε χρειάζεται να αναφερθούμε στους πετσοκομμένους μισθούς,  στα ελαστικά ωράρια, στα -ποια βαρέα και ανθυγιεινά;;- μισά ένσημα. Φροντίζει η εργοδοσία ώστε  τίποτε να μην ισχύει από τα παρακάτω της σχετικής εγκύκλιου: «κάθε επιχείρηση πρέπει να διαθέτει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου. Να περιγράφεται, δηλαδή, σε μία μελέτη ή σε ένα πόνημα ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο χώρο της διανομής και τι μέτρα λαμβάνει η επιχείρηση, για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και να κάνει πιο ασφαλή την εργασία του. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει τα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία είναι απαραίτητα για την ασφαλή εκτέλεση του επαγγέλματος, εκτός από το κράνος που εμπίπτει στην υποχρέωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».

Στα Χανιά, το βράδυ της παραμονής πρωτοχρονιάς κάτω από ακραία κακοκαιρία, 27χρονος ντελιβεράς χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Λίγες μέρες μετά, 16/1 μεσάνυχτα, 24χρονος ντελιβεράς συγκρούεται με άλλο δίκυκλο και πέφτει επίσης νεκρός εν ώρα εργασίας.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα αφεντικά φρόντισαν να αποκρύψουν από τα μμε το όνομα της επιχείρησής τους, και φρόντισαν να φορέσουν επίσημα κίτρινα γιλέκα(!) στους διανομείς που απασχολούνται στην πόλη, έστω για τις πρώτες μέρες όσο ήταν νωπό.

Πάντως ήδη από το πρώτο γεγονός, βλέπουμε να ξεκινά η διαδικασία ίδρυσης σωματείου διανομέων, με προκήρυξη στην τοπική εφημερίδα Χανιώτικα νέα, ενώ στις 18-1 διοργανώθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία από αριστερές οργανώσεις και κομμάτια του αναρχικού χώρου που κατέληξε σε πορεία που πέρασε από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Να μηn συνηθίσουμε τον θάνατο
Ταξική αλληλεγγύη –  Συλλογικές διεκδικήσεις στους χώρους εργασίας

μπίλιας