Συνέντευξη από τον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης

Τι είναι ο σύνδεσμος αντιρρησιών συνείδησης;

Ο σύνδεσμος είναι μια οργάνωση που ασχολείται με το θέμα της αντίρρησης συνείδησης και τον αντιμιλιταρισμό εν γένει.

Πότε δημιουργήθηκε και ποιοι ήταν οι λόγοι της δημιουργίας του;


Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης δημιουργήθηκε το 1988, ως μετεξέλιξη των επιτροπών συμπαράστασης στον Θανάση Μακρή και Μιχάλη Μαραγκάκη, των πρώτων Ελλήνων που με τεράστιο προσωπικό κόστος διακήρυξαν δημόσια την άρνησή τους να στρατευτούν για μη θρησκευτικούς συνειδησιακούς λόγους. Από εκεί και πέρα, ασχολούμαστε με το κομμάτι της ιδεολογικής άρνησης στράτευσης, είτε αυτή είναι εναλλακτική υπηρεσία, είτε ολική άρνηση.

Ποιες είναι οι βασικότερες επιδιώξεις και αιτήματά σας;

Μετά τη θέσπιση της εναλλακτικής υπηρεσίας, κύριοι στόχοι των αντιρρησιών συνείδησης είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων όσων επιλέγουν να την εκπληρώσουν, η αποφυγή των διακρίσεων σε βάρος τους, η πληροφόρηση για την άρνηση στράτευσης, την αντιμιλιταριστική δράση και την προώθηση της αντίρρησης συνείδησης ως στάσης μέσα στην κοινωνία, η αποποινικοποίησή της ολικής άρνησης στράτευσης, η διεκδίκηση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης σε κάθε μορφής υποστήριξη που ο πολίτης καλείται να προσφέρει στον στρατό, η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και η υποστήριξη σε διωκόμενους αντιρρησίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θεωρείτε κάποιες μορφές άρνησης όπως π.χ. την ολική άρνηση στράτευσης, πιο σημαντικές πολιτικά σε σχέση με άλλες (άρνηση για θρησκευτικούς λόγους όπως αυτή των μαρτύρων του Ιεχωβά, απαλλαγή στράτευσης για λόγους υγείας, κ.λπ.);

Πολιτικά δημόσια και ωραία. Μας ενδιαφέρουν όλες αυτές οι αρνήσεις που μπορούν να αλλάξουν κάτι, που έχουν πολιτικό λόγο ενάντια στον στρατό. Σίγουρα προτιμάμε κάποιος να απαλλαγεί για λόγους υγείας από το να πάει φαντάρος, αν η πολιτική του δράση είναι σε άλλους τομείς (π.χ. αντιρατσισμός, συνδικαλισμός).

Τι είδους δράσεις κάνετε και με ποιους τρόπους στηρίζετε τους αντιρρησίες συνείδησης;

Κατά κύριο λόγο κάνουμε εκδηλώσεις ενημέρωσης για την άρνηση στράτευσης. Δυστυχώς πολύς κόσμος είτε θεωρεί δεδομένο πως θα πάει στον στρατό, είτε έχει μείνει με μια απαρχαιωμένη αντίληψη της κατάστασης, με παραδείγματα καταστάσεων προ 20ετίας.

Από εκεί και πέρα, συμμετέχουμε όπου μας καλούν, (π.χ. σε φεστιβάλ), και κάνουμε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για διωκόμενους αντιρρησίες. Διοργανώνουμε προβολές ταινιών σχετικές με τις θεματικές που μας ενδιαφέρουν.

Ενημερώνουμε άτομα που απευθύνονται σε μάς και ζητούν πληροφόρηση είτε υποστήριξη στην επιλογή τους. Σε συνεργασία με άλλες ομάδες οργανώνουμε δράσεις και για θέματα που άπτονται ευρύτερα του στρατού και του μιλιταρισμού (π.χ. εξοπλισμοί)

Ο κόσμος που συμμετέχει στον ΣΑΣ ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο; Μπορεί να συμμετάσχει στον σύνδεσμο όποιος θέλει ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή θρησκευτικές του επιλογές;

Ο κόσμος που συμμετέχει ενεργά προέρχεται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όπως την αριστερά, την οικολογία και τον αναρχικό χώρο. Η μόνη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η εναντίωση στον μιλιταρισμό και εν γένει τον στρατό…

Τον Γενάρη του 2009 φασιστοειδή είχαν πετάξει χειροβομβίδα στο στέκι μεταναστών, την ώρα που είχε εκδήλωση ο σύνδεσμός σας. Μια ξεκάθαρα μαζική δολοφονική απόπειρα, με δεδομένο ότι εκείνη τη στιγμή το στέκι ήταν κατάμεστο από κόσμο, και από συγκυριακή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Πιστεύετε ότι ο άμεσος στόχος ήταν ο σύνδεσμός σας; Υπήρξε κάποια εξέλιξη σχετικά με την ταυτότητα των δραστών;

Η εκδήλωση ήταν στις 24 Φλεβάρη του 2009. Το πρόβλημα με τους φασίστες, είναι ότι ποτέ δεν έχουν το κουράγιο να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που έκαναν. Οπότε δεν ξέρεις ακριβώς γιατί σε χτύπησαν.

Ο στόχος ήταν ξεκάθαρα το Στέκι και αυτό που εκπροσωπεί, έναν ζωντανό και αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο, στον οποίο συνυπάρχουν πολλά διαφορετικά άτομα και συλλογικότητες, με διαφορετικές αφετηρίες, οπτικές και δράσεις, αλλά με κύριο χαρακτηριστικό των μεταξύ τους σχέσεων την αλληλεγγύη. Αυτό το μοντέλο θέλησαν να χτυπήσουν. Βεβαίως, την επιλογή της συγκεκριμένης μέρας την θεωρούμε κάθε άλλο παρά τυχαία.

Δεν περιμέναμε εξελίξεις με την ταυτότητα των δραστών…

Έχετε επικοινωνία με αντίστοιχες οργανώσεις σε άλλες χώρες;

Είμαστε μέλη του EBCO (European Bureau for Conscientious Objection) και της WRI (War Resisters International).

Από τον Ιούλιο του 2011 στη Γερμανία θα καταργηθεί η υποχρεωτική θητεία, και θα αποτελείται ο στρατός από επαγγελματίες μισθοφόρους. Αν συμβεί και στην Ελλάδα κάτι ανάλογο θα έχει εκπληρωθεί ένας από τους βασικότερους σκοπούς σας που είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας; Ποια θα είναι η συνέχεια του ΣΑΣ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με τη θητεία να έχει καταργηθεί, οι αντίστοιχες με μας οργανώσεις βρέθηκαν «χωρίς δουλειά», οπότε είτε διαλύθηκαν, είτε μετεξελίχθηκαν σε αντιμιλιταριστικές ή ειρινιστικές.

Μετά τη Γερμανία, μένουν στην Ε.Ε. 10 χώρες (Ελλάδα, Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Κύπρος, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία) που διατηρούν τον θεσμό της υποχρεωτικής στράτευσης.

Ως ΣΑΣ θα συνεχίσουμε και μετά την κατάργηση της θητείας. Ο στόχος μας είναι η κατάργηση του στρατού και της μιλιταριστικής κουλτούρας, οπότε όπως καταλαβαίνετε έχουμε δρόμο ακόμη. Χωρίς τη θητεία, θα το κάνουμε χωρίς αυτό το βάρος πάνω μας…

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;

Ο βασικός πυρήνας του ΣΑΣ βρίσκεται στην Αθήνα, στο Στέκι Μεταναστών. Για περισσότερες πληροφορίες, καλύτερα επισκεφτείτε το site μας ή επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email ή και τηλεφωνικά:

site: http://www.antirrisies.gr
email: arnisi@antirrisies.gr
τηλέφωνο επικοινωνίας: 6988 509211

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι από πέρυσι έχει ξεκινήσει η πρακτική των μαζικών αρνήσεων στράτευσης, όπως επίσης και η δημιουργία άλλων συλλογικοτήτων που ασχολούνται με το αντικείμενο. Είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο και όσο πληθαίνουν οι φωνές, μάλλον πλησιάζουμε όλοι και όλες μαζί στον κοινό στόχο…