Συνεργάσιμος εταίρος η Ελλάδα στη Σούδα

Διευκολύνσεις «χωρίς κανέναν περιορισμό», που έπρεπε να μείνουν «αλώβητες», παρείχαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στη βάση της Σούδας και όχι μόνο. Οι ελληνοαμερικανικές στρατιωτικές σχέσεις, άλλωστε, ήταν σημαντικότερες από οποιαδήποτε διαφωνία στα πολιτικά ζητήματα, όπως παραδέχονται οι Αμερικανοί σε σειρά απόρρητων τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν στο Wikileaks. Οι Αμερικανοί «φλερτάριζαν» ακόμη και τους τοπικούς άρχοντες των Χανίων, προκειμένου να προωθήσουν τα ζητήματα της βάσης. Κατά τα λοιπά, διαπίστωναν ότι «οι Έλληνες είναι επιρρεπείς στην κολακεία», γι’ αυτό και πίστευαν ότι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας ήταν οι προσωπικές σχέσεις… Για περαιτέρω συνδρομή στο Ιράκ είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση το 2007, όπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφημα του Αμερικανού πρεσβευτή, Τσαρλς Ρις. Στις 2 Μαΐου 2007 γράφει ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει την προθυμία της να συμβάλει περισσότερο στο Ιράκ και σημειώνει ότι έχει συνδράμει με όλους τους τρόπους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στην αρχή του πολέμου στο Ιράκ «η Ελλάδα παρείχε εκτεταμένη υποστήριξη για τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών και άλλες τεχνικές δραστηριότητες στη βάση της Σούδας». Αναφέρει μάλιστα ότι ομάδα των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων είχε αναπτυχθεί πάνω από τη βάση της Σούδας για αρκετούς μήνες, για την ασφάλεια των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σημειώνει ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «πήραν κάθε διαθέσιμο βυτιοφόρο και οδηγό για να παράσχουν καύσιμα στα αμερικάνικα αεροσκάφη». Αυτό, κατ’ επέκταση, επέτρεψε «τον ανεφοδιασμό κάθε B52 που χτυπούσε το Ιράκ από τα δυτικά».

Όταν έγινε σαφές ότι τα καύσιμα δεν ήταν αρκετά, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έκανε εκτροπή στο 100% στον δικό της αγωγό καυσίμων για να εξυπηρετήσει την αμερικανική προσπάθεια… Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημά του με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2007, ο Ρις περιγράφει τη συνάντησή του στα Χανιά με τον νέο νομάρχη, ενώ μιλάει για «θάλασσα αλλαγής», καθώς –όπως σημειώνει– η υποδοχή του είναι πολύ διαφορετική από τις συνήθως «παγερές συναντήσεις με την παλιά αριστερίστικη τοπική ηγεσία». Στη συνάντησή του με τον νομάρχη Χανίων, Γρήγορη Αρχοντάκη, τον δήμαρχο Χανίων, Κυριάκο Βιρβιδάκη, και τον δήμαρχο Ακρωτηρίου, Μιχάλη Κυνηγό, η συζήτηση επικεντρώνεται στην ανάγκη για καλές σχέσεις και συνεργασία.

«Όταν η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει στη συμμαχία των ΗΠΑ να επιχειρήσει από τις βάσεις της πέρυσι, η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία μετέφερε 6 τάνκερ KC-135 από το Ιντσιρλίκ στη βάση της Σούδας, όπου οι Έλληνες βοήθησαν στον ανεφοδιασμό τους. Για τις επίγειες αμερικανικές δυνάμεις, το σύμπλεγμα της Σούδας επέτρεψε στο 4ο Μηχανοκίνητο Τμήμα Πυροβολικού να μετακινηθεί γρήγορα από τον Βορρά στον Νότο εγκαίρως για την έναρξη του πολέμου. Η Ελλάδα επιτρέπει περισσότερες από 24.000 υπερπτήσεις τον χρόνο». Με έμφαση αναφέρει ακόμη τις άδειες υπερπτήσεων αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών εντός ελληνικού εναέριου χώρου, που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου, για υποστήριξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίες φθάνουν τις 28.000 τον χρόνο. Καταλήγει ότι «ο νομάρχης Χανίων, Γ. Αρχοντάκης, σε συνάντηση που είχε με τους Αμερικανούς τούς πιέζει για περισσότερες επισκέψεις αμερικανικών πλοίων στη Σούδα». Όπως αναφέρει στο εμπιστευτικό του τηλεγράφημα ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Αθήνα, Τόμας Κάντριµαν, ο Αρχοντάκης τούς λέει ότι δεν ήθελε τις επισκέψεις τόσο για το οικονομικό όφελος όσο για τα «πολιτικά οφέλη», αφού οι επισκέψεις θα έδειχναν την αμερικανική στήριξη στην τοπική κοινωνία, η οποία ισχυρίστηκε ότι «ήταν πολύ φιλοαμερικάνικη, με εξαίρεση μια κομουνιστική μειοψηφία».

Wikileaks