Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #42

Γαλλία

-Αύξηση ύψους 3% παρατηρήθηκε στις παρακολουθήσεις στη χώρα, που οφείλεται και στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Πιο συγκεκριμένα, το 2018 ήταν υπό παρακολούθηση 22.300 άτομα έναντι 21.400 το 2017.

-Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη της France Telecom (FT) για τις μαζικές αυτοκτονίες υπαλλήλων της εταιρίας πριν από 10 χρόνια. Η εταιρία μετά την ιδιωτικοποίηση της στις αρχές του 2000 κατηγορείται για άκρως πιεστικές συνθήκες εργασίας. Στο διάστημα 2008 με 2009 αυτοκτόνησαν 35 εργαζόμενοι της FT

-Γάλλοι ακτιβιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά πυρομαχικών από τη Γαλλία σε ένα μεταφορικό πλοίο από τη Σαουδική Αραβία. Οι ακτιβιστές κατηγορούν την Σαουδική Αραβία για χρήση των γαλλικών πολεμοφοδίων εναντίον πολιτών στον πόλεμο στην Υεμένη. «Δεν μπορείς να διεξάγεις πόλεμο χωρίς πολεμοφόδια. Μπορεί να έχουν τα τανκς και τα πυροβόλα αλλά θα χρειαστούν και τα πυρομαχικά να τα γεμίσουν. Επομένως είναι υψίστης σημασίας να τα εμποδίσουμε να φτάσουν στα χέρια τους» υποστηρίζουν οι ακτιβιστές. Οι λιμενεργάτες δήλωσαν πως θα αρνηθούν να φορτώσουν τα πυρομαχικά.

Κούβα

Μετά από εντάσεις γύρω από την ακύρωση της κρατικής χορηγίας της LGBT διαδήλωσης και την προσπάθεια των ακτιβιστών να καλέσουν σε μια ανεξάρτητα οργανωμένη διαδήλωση, δύο αναρχικοί και δύο LGBT ακτιβιστές, ο Isbel Diaz Torres και ο σύντροφός του Jimmy Roque Martinez, πιστεύεται ότι κρατούνται από τις αρχές. Οι κρατήσεις αυτές θεωρούνται ως μια απόπειρα του κουβανικού κράτους να καταπνίξει και να εκφοβίσει τους ακτιβιστές που θεωρούνται ως ηγετικές φωνές στην κοινότητα των ΛΟΑΤ. Νωρίτερα, το κρατικό Εθνικό Κέντρο Σεξουαλικής Εκπαίδευσης (CENESEX), το οποίο χορηγεί το Conga Against Homophobia and Transphobia, ανακοίνωσε ότι η 12η ετήσια πορεία ανακλήθηκε λόγω «νέων εντάσεων στο διεθνές και περιφερειακό πλαίσιο».

Σλοβενία & Κροατία

Η Ομοσπονδία Αναρχικών Οργανώσεων όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τον Μάιο διοργάνωσε ένα μικρό αναρχικό φεστιβάλ, ώστε ο τοπικός πληθυσμός να έρθει κοντά στον ελευθεριακό κομμουνισμό και τον αναρχισμό. Το φεστιβάλ διοργανώνεται σε διαφορετική πόλη κάθε χρονιά.

Κίνα

Στο πλαίσιο της καθυπόταξης των Ουιγούρων στην Κίνα έχουν δημιουργηθεί τα λεγόμενα «κέντρα επανεκπαίδευσης». Πρόκειται για στρατόπεδα όπου κρατούνται σύμφωνα με καταγγελίες ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και στα οποία λαμβάνει χώρα ένα πρόγραμμα «διαπαιδαγώγησης», επικεντρωμένο στην «κινεζοποίηση» του Ουιγούρων και την απο-θρησκευτικοποίησή τους. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, όπως καταγγέλλουν Ουιγούροι που πέρασαν από αυτό και αργότερα διέφυγαν στο Καζαχστάν, εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας, «πατριωτική» εκπαίδευση και ιδεολογική καθοδήγηση

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του New York Times, το τελευταίο διάστημα, το Πεκίνο περνά σε νέο επίπεδο καταστολής εναντίον της μειονότητας. Έτσι κινεζικές αρχές προχώρησαν στην δημιουργία βάσης δεδομένων γενετικού υλικού των Ουιγούρων. Συλλέγουν δείγματα DNA, δαχτυλικών αποτυπωμάτων και άλλα βιομετρικά στοιχεία, των κατοίκων της επαρχίας. Ο έλεγχος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σκανάρισμα ίριδας και υποχρεωτική καταγραφή ομάδων αίματος και σε αυτόν υπόκεινται όλοι οι Ουιγούροι κάτοικοι της επαρχίας ηλικίας από 12 έως 65 ετών, ενώ το μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά σε περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταδιώξει όποιους Ουιγούρους αντιστέκονται στη συμμόρφωση με την εκστρατεία.

Παλαιστίνη

«Έδωσα εντολή στον στρατό να συνεχίσει τα μαζικά πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησα να ενισχυθούν οι δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας με άρματα μάχης, πυροβολικό και δυνάμεις του πεζικού», Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου 5/5/2019. Η Παλαιστίνη σφυροκοπείται τους τελευταίους μήνες ανηλεώς

Μεγάλη Βρετανία

-Ο Julian Assange συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε για άσυλο το 2012 μετά τις πολύτιμες αποκαλύψεις του και ενώ ήταν υπό εγγύηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για καταγγελίες εναντίον του, για σεξουαλική κακοποίηση στη Σουηδία. Οι Αμερικανοί κυβερνητικοί δικηγόροι επιδιώκουν την απομάκρυνσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για συνωμοσία για τη διάπραξη υποκλοπής αρχείων από υπολογιστή, η οποία φέρει μέγιστη ποινή πέντε ετών. Αντιμετωπίζει επίσης πρόσθετες κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας δημοσιεύοντας διαβαθμισμένες πληροφορίες μέσω του WikiLeaks.

-Διεύρυνση του προγράμματος αναγνώρισης προσώπου: Πολλές βρετανικές αστυνομικές υπηρεσίες έχουν δοκιμάσει την αμφιλεγόμενη νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των αυτοματοποιημένων συστημάτων που προσπαθούν να εντοπίσουν τα πρόσωπα των ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο καθώς περνούν από μια κάμερα. Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η αναγνώριση προσώπου μπορεί να είναι ένα “ανεκτίμητο εργαλείο” στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Η αναγνώριση προσώπου εισήχθη στην Εθνική Αστυνομική Βάση Δεδομένων (PND), η οποία περιλαμβάνει περίπου 13 εκατομμύρια πρόσωπα, το 2014.

Ινδονησία

Ένα κύμα καταστολής ξέσπασε ενάντια στους αναρχοσυνδικαλιστές και αναρχικούς συντρόφους στην Ινδονησία. Μόνο στο Μπαντούνγκ η αστυνομία συνέλαβε 619 ανθρώπους. Το αναρχικό κίνημα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Ινδονησία, προσελκύοντας όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους που απορρίπτουν παραδοσιακά κόμματα ή συνδικάτα, καθώς και προγονικά και θρησκευτικά έθιμα και παραδόσεις. Πέρυσι, οι σύντροφοί μας από το PPAS (Persaudaraan Pekerja Anarko Sindikalis) διοργάνωσαν απεργία των οδηγών της UBER, το μεγαλύτερο σωματείο της Ινδονησίας. Με πρόσχημα μικρών επεισοδίων την 1 Μαΐου σε διάφορες πόλεις, η ένωση “Συνομοσπονδία όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ινδονησίας” (Confederation of All Indonesian Workers’ Union) και η αστυνομία βρήκαν την ευκαιρία να ενορχηστρώσουν συντονισμένη και μαζική επίθεση προς τους αναρχικούς και τους αναρχοσυνδικαλιστές. Μάλιστα είχε προηγηθεί μεγάλη εκστρατεία που είχε εκκολαφτεί από το εξωτερικό, καθώς κάποιες εφημερίδες ενοχοποίησαν ακόμη και την IWA (διεθνή αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση). Ένα «αναρχικό εξ ανατολάς κυνήγι μαγισσών» ξεκίνησε από τον αρχηγό της αστυνομίας της Ινδονησίας.

Καζακστάν

Στην πόλη Almaty, κατά τη διάρκεια μαραθωνίου, δύο αναρχικοί ακτιβιστές φυλακίστηκαν για 15 ημέρες διότι κρέμασαν προπαγανδιστικά πανό. Τα πανό έγραφαν «Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την αλήθεια» και «Έχω επιλογή». Οι Asya και Beibarys κρίθηκαν ένοχοι για τη διοργάνωση «μιας ατιμώρητης πολιτικής διαδήλωσης» και συνελήφθησαν. Την επόμενη μέρα, τρεις μάρτυρες του συμβάντος τιμωρήθηκαν για τη μαγνητοσκόπηση του τι συνέβη.

Βραζιλία

«Πασαρέλα υιοθεσίας» στήθηκε στη Βραζιλία, με ορφανά παιδιά μέχρι και τεσσάρων ετών να παρελαύνουν μπροστά στους υποψήφιους αναδόχους! Η εικόνα σκλαβοπάζαρου έχει πυροδοτήσει διεθνείς αντιδράσεις. Η εκδήλωση, διοργανώθηκε από την Επιτροπή Παιδιών και Νεολαίας της Βραζιλιανής Ομοσπονδίας Δικηγορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Mato Grosso για Υποστήριξη της Έρευνας και Υιοθεσίας.

Ιταλία

Στο Δικαστικό Μέγαρο του Τορίνο στις 29 Μάη, εκτυλίχτηκε η πρώτη ακρόαση για την κατάληψη ενός κτιρίου στην οδό c.so Giulio 45. Μέσα από την οθόνη ήταν παρούσα η αναρχική Silvia Ruggeri , σε video-conference, η οποία διάβασε το κείμενο της έναρξης απεργίας πείνας για αυτήν και την Anna Beniamino, που βρίσκονται κρατούμενες για πάνω από δύο μήνες στη φυλακή της Acquila. Αυτός ο αγώνας έχει σκοπό την αντίδραση στις συνθήκες κράτησης τις οποίες αντιμετωπίζουν που είναι πρακτικά σαν αυτές του 41 bis (ειδικές συνθήκες απομόνωσης) και το κλείσιμο της πτέρυγας όπου κρατούνται. Ταυτόχρονα, έξω από το κτίριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης. Την ίδια στιγμή, έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας σε αλληλεγγύη με τις αναρχικές συντρόφισσες Silvia και Anna, σύντροφοι σε διάφορες φυλακές της Ιταλίας (Φερράρα, Φλωρεντία, Aλεσσάντρια). Η Anna καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 17 ετών για την υπόθεση Scripta Manent και η Silvia είναι προφυλακισμένη στα πλαίσια της πρόσφατης επιχείρησης Scintilla.

Πηγές-παραπομπές:https://athens.indymedia.org/, https://infonewstime.wordpress.com/ https://info-war.gr/ http://www.ainfos.ca/en/, https://itsgoingdown.org/, http://blog.cnt-ait.info/, https://pramen.io/ru/

ΑΡ