Θα αφήσουμε να λεηλατηθεί όλη η Κρήτη και να μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοστάσιο ενέργειας;

Ξεπερνά τα 5.500 MW η ισχύς των αιολικών, υβριδικών και ηλιοθερμικών σταθμών για τους οποίους έχει δοθεί άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, ή εκκρεμεί η αξιολόγηση των αιτήσεων, την ώρα που η Κρήτη χρειάζεται μέχρι στιγμής 700-750 MW στο ανώτερο σημείο αιχμής κατανάλωσης.

Οι άδειες παραγωγής και οι αιτήσεις για αιολικούς σταθμούς ανήκουν σε 4 μόνο μεγάλες εταιρείες, ενώ η συγκέντρωση και στους υβριδικούς, κι ακόμα περισσότερο στους ηλιοθερμικούς σταθμούς, είναι πολύ μεγάλη. Για τους αιολικούς σταθμούς οι άδειες έχουν ζητηθεί και δοθεί με την προϋπόθεση οι ίδιες οι εταιρείες να αναλάβουν τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, καθεμιά με δικό της καλώδιο.

Είναι προφανές ότι στόχος δεν είναι να γίνει η Κρήτη «πράσινο νησί», αλλά με μεθόδους «μονοκαλλιέργειας» να γίνει παραγωγός και εξαγωγός ενέργειας προς όφελος μάλιστα λίγων εταιριών. Το αιολικό δυναμικό της Κρήτης, οι επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου και η επιδότηση της παραγόμενης ενέργειας είναι τα κίνητρα που θα φέρουν και νέες αιτήσεις. Το μοναδικό όριο που θέτει η νομοθεσία αυτή τη στιγμή είναι η χρήση του 4% του κάθε Δήμου στην Κρήτη, μόνο για τους αιολικούς σταθμούς, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί συνολικά για το νησί σε περίπου 332.000 στρέμματα, χωρίς να λογαριάζει και τις άλλες μορφές ΑΠΕ. Αν διασυνδεθεί η Κρήτη και θεωρηθεί Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας το νούμερο αυτό θα διπλασιαστεί.

Μόλις προχθές, ο υπουργός Π.Ε.Κ.Α. έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του προγράμματος «Ήλιος», το οποίο περιλαμβάνεται στους όρους του νέου μνημονίου συνεννόησης για τη νέα δανειακή σύμβαση και ψηφίστηκε από την Βουλή την Κυριακή 12/02/2012. Πρόκειται για πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών ή και ηλιοθερμικών συστημάτων ισχύος 10.000 MW σε όλη τη χώρα, για τα οποία απαιτούνται 200.000 στρέμματα. Για τον σκοπό αυτό το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από τους Δήμους όλης της χώρας να υποδείξουν κατάλληλες δημοτικές εκτάσεις. Έχει γίνει γνωστό, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει υποδείξει έκταση 5.000 στρεμμάτων στο αεροδρόμιο Τυμπακίου, και δεν γνωρίζει κανείς πόσοι και ποιοι Δήμοι της Κρήτης έχουν ανταποκριθεί.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε συνεργασία της Περιφέρειας με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για δημιουργία Εταιρείας Λαϊκής Βάσης στην οποία θα συμμετείχε επίσης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Για το θέμα αυτό δηλώσαμε: «Μια τέτοια προοπτική, αν μπορέσει να περπατήσει σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ακόμα κι αν δεν οδηγήσει την εταιρεία αυτή στη γνωστή πορεία προς το χρηματιστήριο και την εξαγορά της ‒όπως έχει ήδη συμβεί με άλλες τέτοιες εταιρείες στην Κρήτη‒, το μόνο πρόβλημα που πρόκειται να λύσει είναι η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στα κέρδη των επιχειρηματικών ΑΠΕ, με αντάλλαγμα ακόμα μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή παραγωγικών δραστηριοτήτων και του περιβάλλοντος».

Στη συνέχεια ζητήσαμε να δημοσιοποιηθεί άμεσα η πρόταση έτσι ώστε εμείς, οι τοπικοί φορείς, οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας, και ο κάθε Κρητικός να ενημερωθούμε και να τεθεί η πρόταση σε δημόσιο διάλογο για να μπορέσουμε όλοι να τοποθετηθούμε, για ένα κρίσιμο θέμα για την προοπτική της Κρήτης.

Ενώ τίποτα τέτοιο δεν έγινε, στις 3 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας με επιστολή του προς τους Δημάρχους της Κρήτης ανακοίνωσε ότι:

  • συστήθηκε ήδη η «Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε.», με μετόχους την Περιφέρεια Κρήτης, την Παγκρήτια Τράπεζα, Μητροπόλεις και Μονές, τοπικούς φορείς, άλλα συνεταιριστικά σχήματα, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από την Κρήτη, «που στηρίζουν ήδη την προσπάθεια αυτή»,
  • η Εταιρεία «θα δραστηριοποιηθεί σε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ στην Κρήτη»,
  • «πρώτο μεγάλο έργο για το οποίο η εταιρεία καταθέτει αίτηση για άδεια παραγωγής είναι το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, σε συνδυασμό με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 1000 MW, διεσπαρμένων σε ολόκληρη την Κρήτη»,

και τους ζητάει να συμμετέχουν και να συνεργαστούν, υποδεικνύοντας δημοτικές εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων, «άγονες και μη αποδοτικές», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών υποσχόμενος «σημαντικά έσοδα».

Η επιστολή αυτή συνοδεύεται από επιστολή του Περιφερειάρχη προς τους Δημάρχους, με την οποία τους παρακινεί σε συμμετοχή.

ΠΟΥ ΠΑΜΕ;

  • Τα «πρώτα» 1000 MW «Λαϊκής Βάσης» θα προστεθούν στα άλλα 5.500 MW που ζητούν οι εταιρείες και σε όσα άλλα προκύψουν γα το σχέδιο «Ήλιος», αφού έτσι προβλέπει η νομοθεσία σήμερα, και έτσι επιβάλλει το μνημόνιο.
  • Τι είδους «εποικοδομητικές προτάσεις» μπορούν να γίνουν, όταν δεν αμφισβητείται αυτή η νομοθεσία που επιτρέπει ‒και η δανειακή συμφωνία που επιβάλλει‒ να γίνονται δίπλα-δίπλα, όλες οι παραπάνω, πολλές άλλες ακόμα επενδύσεις και το πρόγραμμα«Ήλιος»;
  • Πώς νομιμοποιούνται Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι και Ιερές Μονές να διαπραγματεύονται εν κρυπτώ Δημόσιες και Δημοτικές εκτάσεις;
  • Ποιος αποφασίζει τελικά για το μέλλον της Κρήτης;

Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ
padyagobape@gmail.com
https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatabape