Το Αιγυπτιακό αναρχικό κίνημα εμφανίζεται με μια σειρά επιθέσεων και συγκρούσεων

Members of the Black Bloc are seen during the protest in Tahrir Square in Cairo January 25, 2013. Egypt marks the second anniversary of the uprising that swept Hosni Mubarak from power with little to celebrate. Deeply divided and facing an economic crisis, the nation is bracing for more protests, but this time against a freely elected leader. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Οι αναρχικοί είχαν παρουσία στην Αίγυπτο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επανάσταση, όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν μπορέσει ακόμη να οργανώσουν μαζική συσπείρωση του κόσμου υπό τη σημαία του αναρχισμού. Εδώ και χρόνια τα μέλη των ποδοσφαιρικών συνδέσμων της Αιγύπτου συνδέθηκαν με τις αναρχικές ιδέες και πρακτικές, και σε αυτούς αποδίδεται η έναρξη της μαχητικότητας που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Μουμπάρακ τον Φλεβάρη του 2011. Όταν στις 25 Ιανουαρίου 2012, ξέσπασε η εξέγερση με κέντρο την πλατεία Ταχρίρ του Κάιρο, διάφοροι δημοσιογράφοι, αναλυτές και παρατηρητές ανακάλυψαν πως το μοναδικό οργανωμένο γκρουπ στην Αίγυπτο που είχε την ικανότητα και την εμπειρία να αντισταθεί και να συγκρουσθεί αποτελεσματικά και δυναμικά με τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία, δεν ήταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα ούτε το νεολαιίστικο κίνημα 6 Απρίλη, αλλά οι Ultras. Και κυρίως οι ultras της Αλ Αχλί και της ετέρας μεγάλης ομάδας της πόλης, της Ζάμαλεκ. Οι ultras των δύο μεγάλων συλλόγων του Κάιρο ένωσαν τις δυνάμεις τους, παρά την αιώνια οπαδική τους έχθρα, ανέπτυξαν επιθετικές αλλά και αμυντικές στρατηγικές που βοήθησαν το κίνημα να κάμψει την αντίσταση της αστυνομίας και του στρατού, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο σε σημαντικές μάχες του κινήματος όπως αυτές στην γέφυρα Qasr al-Nil, στον δρόμο Ramses ή στην περιβόητη «Μάχη της Καμήλας». Επίσης, παρέμειναν όλες τις μέρες στις πλατείες και τους δρόμους προσφέροντας βοήθεια και την έμπρακτη αλληλεγγύη τους σε όποιον είχε ανάγκη. Ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Αιγύπτου από τους κάθε είδους δικτάτορες… Από αυτούς γεννήθηκε το Αιγυπτιακό “Black Block”. Ο αναρχισμός και η έννοια του Βlack Βlock αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες σε όλη την Αίγυπτο χάρη σε αυτές τις ομάδες οπαδών ποδοσφαίρου και κύκλους αναρχικών που ενώθηκαν κατά την επαναστατική περίοδο. Η τεράστια δυσπιστία των νέων προς όλα τα πολιτικά κόμματα, η δριμεία κριτική του ρόλου της θρησκείας στην κυβέρνηση, και η έμπνευση από τους αναρχικούς αγώνες ανά τον κόσμο (που σε μεγάλο βαθμό εκφράστηκαν με εμβληματικό τρόπο στην εξέγερση του 2008 στην Ελλάδα) συνέβαλαν στη διάδοση των αναρχικών ιδεών και πρακτικών.

Στις 23/01/2013, οι αναρχικοί  του Αιγυπτιακού Black Block βγήκαν στους δρόμους του Καΐρου, εδραιωμένοι ως μια νέα δύναμη στην κοινωνική επανάσταση που ξέσπασε πριν δύο χρόνια. Στις 24/01/2013, το “Black Block” έκανε την πρώτη του μαζική εμφάνιση στην πλατεία Ταχρίρ και λίγο μετά πυρπόλησε με βόμβες μολώτοφ  το συμβούλιο Σούρα (αιγυπτιακό κοινοβούλιο), κατέλαβε για πολλές ώρες τον κεντρικό σταθμό του μετρό στο Κάιρο, ενώ γκρέμισε και ένα τμήμα του τείχους που φράσσει το πέρασμα προς την πλατεία Ταχρίρ. Μαζί με άλλους  εξεγερμένους, ρίχτηκε σε οδομαχίες και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι, την οποία οι επαναστατημένοι Αιγύπτιοι κατηγορούν για προδοσία, και ότι καπηλεύτηκε την επανάσταση εναντίον του Μουμπάρακ και προχώρησε σε συνεργασία με τον στρατό της χώρας. Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου ζήτησε να συλληφθούν όλα τα μέλη του Black Block, ώστε να ανακριθούν με την υποψία ότι «έχουν συστήσει τρομοκρατική οργάνωση». Μετά από λίγο, η κυβέρνηση κατέβασε τις ιστοσελίδες του Facebook «Black Blocairo» και «Egyptian Black Bloc», αλλά η λειτουργία τους αποκαταστάθηκε γρήγορα. Μερικές μέρες μετά.

Σε μία από τις ανακοινώσεις του το Αιγυπτιακό Black Block αναφέρει σχετικά με τη στοχοποίησή του από τον γενικό εισαγγελέα και το κράτος του Μόρσι: «Κύριε Μόρσι … πρόεδρε της Αιγύπτου… Το “Μαύρο Μπλοκ” ήρθε για να μένει. Και θα μένει στην πρώτη γραμμή της επανάστασης στην Αίγυπτο. Να το πεις αυτό στον Γενικό σου Εισαγγελέα της Αιγύπτου που ζήτησε να συλληφθούν όλα τα μέλη του Black Block, και να ανακριθούν με την κατηγορία “σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης”. [..] Τα μέλη του ήρθαν γιατί το επέβαλαν οι κοινωνικές και ιστορικές καταστάσεις. Ήρθαν για να γεμίσουν το παζλ της επανάστασης των καταπιεσμένων πολιτών της Αιγύπτου και του αραβικού κόσμου. Σήμερα ήρθαν στην Αίγυπτο αύριο “μπορεί” να εμφανιστεί το Μαύρο Μπλοκ και στην Τυνησία και σε άλλες αραβικές χώρες… Η αλυσίδα του αυταρχισμού,  της τυραννίας και της καταστολής θα σπάσει στον αραβικό κόσμο… Ήρθαν για να μάθουν οι κρατούντες στον αραβικό κόσμο πως το αίμα των πολιτών δεν είναι φτηνό και άφθονο για κάθε μηχανή καταστολής και δικτατορίας. Ήρθαν για να στείλουν μήνυμα πως το αίμα των μαρτύρων της κάθε επανάστασης και εξέγερσης δεν θα πάει χαμένο. Θα βρίσκονται εκεί μπροστά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να προστατεύουν τους πολίτες και το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν και να επαναστατούν [..] αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε καταπιεσμένου πολίτη του κόσμου. Τα παιδιά του Μαύρου Μπλοκ ήρθαν και θα μένουν».

Αναδημοσιευτής