Το success story συνεχίζεται και στην Εύβοια

Μία μεγάλη κινητοποίηση έχει ξεκινήσει στην Χαλκίδα από την αρχή του Σεπτέμβρη.

Η Εύβοια είναι ένας νομός με μεγάλη ιστορία σε εργατικούς αγώνες, και είναι μία από τις περιοχές της χώρας που υπέστη τη μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση τις δεκαετίες του ’80 και ’90 (π.χ. κλείσιμο των μεταλλείων Σκαλιστήρη) αλλά και τα τελευταία επτά χρόνια (Δάριγκ, Ιντεάλ Στάνταρ κ.λπ). Το Διοικητήριο της περιφέρειας έχει καταληφθεί από εργαζομένους και απολυμένους με στόχο να δικαιωθούν τα αιτήματά τους από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Η Κατάληψη δεν είναι συμβολικού χαρακτήρα, καθώς έχουν μπλοκαριστεί όλες οι υπηρεσίες της περιφέρειας εκτός από αυτές που είναι υπεύθυνες για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μέχρι και τώρα έχει σταματήσει να λειτουργεί το Διοικητήριο, το σημείο όπου συντονίζεται ο μηχανισμός του κράτους στην Εύβοια, με τους συμμετέχοντες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους δυναμικά και αδιαμεσολάβητα. Υπάρχουν ήδη πιέσεις από τον περιφερειάρχη καθώς οι διοργανωτές δεν έχουν λυγίσει, αλλά συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Το κτίριο περιφρουρείται όλο το 24ωρο με σκοπό την προστασία του και τη διασφάλιση της κινητοποίησης. Δυστυχώς μέχρι και τώρα οι φορείς της πόλης, όπως υποστηρίζουν οι συμμετέχοντες, σφυρίζουν αδιάφορα.

Στην κατάληψη συμμετέχουν για τρίτη βδομάδα το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, τα σωματεία εργαζομένων της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, της ΣΕΛΜΑΝ, της ΝΕΟΣΕΤ, των ΠΡΩΗΝ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ,των ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΥΜΗΣ (θυγατρικής της ΕΑΣ).

Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να μιλήσουμε με εργαζόμενους και μέλη της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του διοικητηρίου Ευβοίας και παραθέτουμε αυτά που μας είπαν.

ΝΕΟΣΕΤ – Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΝΕΟΣΕΤ, Χρυσάγης Ιωάννης

Απ. Πείτε μας λίγα στοιχεία για την ΝΕΟΣΕΤ

Η ΝΕΟΣΕΤ είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες έτοιμου επίπλου στην Ευρώπη με κεντρικές εγκαταστάσεις στο Βασιλικό Ευβοίας. Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1984 και έφτασε σε προσωπικό μέχρι και τους 400 εργαζομένους. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 110. Ιδιοκτήτης της ΝΕΟΣΕΤ είναι ο Αλεξανδράκης Κωνσταντίνος, ένας από τους πιο γνωστούς ψευτοκκέδες με δεξιά τσέπη. Η επιχείρηση ξεκίνησε με διάφορες επιδοτήσεις και κατάφερε να δημιουργήσει τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στα Βαλκάνια. Αυτή τη στιγμή καλύπτουν 50 στρέμματα με μηχανήματα υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Μέχρι και το 2010 κάλυπτε το 75% περίπου της ελληνικής αγοράς.

Η αλυσίδα λιανικής της ΝΕΟΣΕΤ με τα χρόνια έφτασε τον αριθμό των 60 καταστημάτων πανελλαδικά.

Απ. Πώς ξεκίνησαν τα προβλήματα;

Η επιχείρηση πήρε την κάτω βόλτα με λάθος επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά και με την είσοδο στην αγορά εταιριών φτηνού επίπλου (ΙΚΕΑ κ.λπ.). Η σειρά «φτηνό έπιπλο» διακόπηκε καθώς η εταιρία αποφάσισε να επικεντρώσει στις ακριβές σειρές, με αποτέλεσμα να χαθούν 200 θέσεις εργασίας, αλλά και ταυτόχρονα να χαθεί ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Απ. Πώς ξεκινήσατε τους αγώνες;

Η εταιρία λειτουργούσε κανονικά από το 1984 μέχρι και τον Μάρτη του 2013. Τον Μάρτη περάσαμε σε επίσχεση εργασίας καθώς ήμασταν έξι μήνες απλήρωτοι.

Αυτή την στιγμή μας έχουν απλήρωτους μέχρι και ένα χρόνο και δεν μας έχουν δώσει αποζημιώσεις για τις απολύσεις που έχουν γίνει. Από το 2008 μέχρι και σήμερα έχουν απολυθεί περίπου τριακόσιοι εργαζόμενοι.

Απ. Τώρα η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί;

Αυτή τη στιγμή η εταιρία συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα σε συνεργασία με διάφορα ξυλουργεία, καθώς έχει αποθηκευμένο στοκ ξυλείας αξίας 10 εκ. ευρώ στον Ασπρόπυργο.

Ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιήσει πρώτες ύλες από Κίνα καθώς το λιμάνι της COSCO είναι κοντά και να παράγει έπιπλα αμφιβόλου ποιότητας.

Αυτό τον μήνα μόνο (Σεπτέμβριος ’13) έχουν ανοίξει τρία καινούρια καταστήματα ΝΕΟΣΕΤ (Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Αττικής), παρότι χρωστάει περίπου 10 εκ. ευρώ στους εργαζομένους. Σε έφοδο που κάναμε στο λογιστήριο ανακαλύψαμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν στηθεί διάφορες offshore εταιρίες με τις οποίες γίνονται εικονικές συναλλαγές με στόχο να μην φαίνεται ότι διακινείται χρήμα εντός της ΝΕΟΣΕΤ.

Απ. Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή με το εργοστάσιο;

Καταρχήν αυτή την στιγμή το εργοστάσιο περιφρουρείται από τους εργαζόμενους. Έχουν εμφανιστεί κρούσματα κλοπών και μάλιστα τον Μάρτιο πιάσαμε τον διευθυντή επ’ αυτοφόρω να φορτώνει φορτηγά με εμπορεύματα με προορισμό το δίκτυο καταστημάτων. Για την υπόθεση αυτή τρέχουν μηνύσεις. Επίσης στις 20/11 εκδικάζεται αίτηση των εργαζομένων για την αποζημίωσή τους και την υπαγωγή της επιχείρησης στο πτωχευτικό δίκαιο.

Απ. Τι είδους κινητοποιήσεις έχετε κάνει;

Ας ξεκινήσουμε με την παρέμβασή μας στα θεσμικά όργανα. Τρεις με τέσσερις φορές αντιπροσωπεία των εργαζομένων έχει προσπαθήσει να συναντήσει τον υπουργό στο Υπουργείο Εργασίας. Όλες τις φορές έλειπε και φύγαμε άπραγοι. Επίσης έχουν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με τη ΝΕΟΣΕΤ.

Έχουμε κάνει ενημέρωση για τον αγώνα μας μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου. Έχουμε κάνει αρκετά ντου σε καταστήματα ΝΕΟΣΕΤ με στόχο το μπλοκάρισμα των συναλλαγών. Επίσης συμμετέχουμε σε διάφορες κινητοποιήσεις, όπως και στην τωρινή στο Διοικητήριο Ευβοίας, και με την επιχείρηση μιλάμε πια μόνο μέσω δικηγόρων.

Απ. Πώς είναι η κατάσταση των εργαζομένων;

Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική. Υπάρχουν πια εργαζόμενοι που δεν έχουν τα βασικά προς το ζην. Τώρα τελευταία σε εργαζομένους έγιναν διακοπές ρεύματος, παιδιά εργαζομένων παράτησαν τις σπουδές τους, και συχνά διεξάγονται έρανοι σε συνεργασία με άλλα εργατικά σωματεία για τη συγκέντρωση τροφίμων.

Απ. Έχετε υπόψη το παράδειγμα αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟ.ΜΕ;

Το έχουμε υπόψη. Κοιτάξαμε ως εργαζόμενοι το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του εργοστασίου από εμάς. Δυστυχώς όμως αυτή την στιγμή τα τρέχοντα χρέη της επιχείρησης σε ΙΚΑ, ΔΕΗ κ.λπ. φτάνουν τα 10 εκ. ευρώ και εμποδίζουν αυτό το ενδεχόμενο.

Απ. Ως κατακλείδα τι έχετε να πείτε;

Συνεχίζουμε μέχρι να δικαιωθούμε.

ΣΕΛΜΑΝ

Προχωρούμε τη συζήτησή μας με τον Αθανάσιο Δεμερούτη, Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της Σέλμαν.

Απ. Πείτε μας λίγα λόγια για τη ΣΕΛΜΑΝ

Ο όμιλος ΣΕΛΜΑΝ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία ξύλου στα Βαλκάνια.

Στην καλύτερη της στιγμή εργάζονταν 1200 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει τους εξηνταοκτώ. Αποτελείται κυρίως από τα εργοστάσια Βασιλικού Ευβοίας και Κομοτηνής, και κατέχει και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας όπως κτήματα, αποθήκες, εκτάσεις, εργοστάσια, καθώς και το λιμάνι της ΣΕΛΜΑΝ που είναι διεθνών προδιαγραφών.

Το 2010 ο όμιλος άλλαξε χέρια και από την ιδιοκτησία ΗΛΙΑΔΗ πέρασε στον Αδαμόπουλο, επιχειρηματία από τη Λάρισα. Ταυτόχρονα στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας προστέθηκαν ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ., Αγοραστός, αλλά και ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ επί Σημίτη, Φαρμάκης. Ο συγκεκριμένος σύμβουλος ανέλαβε το ρόλο να μας εξοντώσει.

Το τίμημα εξαγοράς της ΣΕΛΜΑΝ ήταν εξευτελιστικό, 11 εκ. ευρώ, τη στιγμή που μόνο στις αποθήκες υπήρχε έτοιμο εμπόρευμα αξίας 17 εκ. ευρώ και πρώτες ύλες αξίας 40 εκ ευρώ.

Απ. Πώς ξεκίνησαν τα προβλήματα;

Τρεις μήνες μετά την εξαγορά ξεκίνησαν και τα παρατράγουδα. Ένα πογκρόμ άνευ προηγουμένου με απολύσεις, ψυχολογική βία και εκβιασμούς που μας θύμισε παλαιότερες εποχές της χούντας. Επτακόσιοι εργαζόμενοι απολύθηκαν, και σε αρκετούς από αυτούς μάλιστα οφείλονται ακόμη αποζημιώσεις.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου στο Βασιλικό, με τη διοίκηση να προτρέπει τους εργαζομένους να κάτσουν στα σπίτια τους και να πληρωθούν όταν απολυθούν, το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Απ. Τι στάση κράτησε το σωματείο των εργαζομένων;

Δυστυχώς μέχρι και τον Μάρτη του ’13 που παραιτήθηκε, το προεδρείο του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων ήταν αυτό που επέτρεψε στον Αδαμόπουλο να λεηλατήσει το εργοστάσιο. Οι καθημερινοί αγώνες κλιμακώθηκαν με το νέο Δ.Σ. Το εργοστάσιο από 31/03 περιφρουρείται και έχει ανακοινωθεί στις 2 Οκτώβρη δικαστήριο με στόχο την εξυγίανση, ενώ έχουμε κάνει αίτηση όπου διεκδικούμε την υπαγωγή της επιχείρησης στο πτωχευτικό δίκαιο, και την αποζημίωση των εργαζομένων.

Έχουμε κάνει αίτηση για πτώχευση της επιχείρησης για να μην χρεοκοπήσουμε οι ίδιοι.

[Σημ. Άπατρις: Να τονιστεί εδώ ότι στην περίπτωση πτώχευσης πρώτοι στην σειρά αποζημίωσης είναι οι εργαζόμενοι και το δημόσιο. Σε περίπτωση εξυγίανσης οι εργαζόμενοι είναι πέμπτοι στην προτεραιότητα αποζημίωσης, μετά από τράπεζες και προμηθευτές. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώκεται η δικαστική απόφαση για πτώχευση της επιχείρησης.]

Απ. Οι εργαζόμενοι τι άλλες κινήσεις έχετε κάνει;

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους φορείς και τα υπουργεία, αλλά άκρη δεν βγάλαμε. Όταν έγιναν καταλήψεις των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης στην Αθήνα, το αφεντικό έβαζε στον λογαριασμό μας το ποσό των 200 με 500 Ευρώ για να μας κατευνάσει και να σταματήσει τις παρεμβάσεις μας.

Όταν έγινε παρέμβαση στη συνέλευση των μετόχων, οι φουσκωτοί μαζί με τις διμοιρίες των ματ μάς εμπόδισαν να παρέμβουμε μέχρι και που κατάφερα να μπω.

Έχουμε προσφύγει στο δικαστήριο της Αθήνας για την πληρωμή των διάφορων δώρων και άλλων εισφορών, όπου και μας επιτέθηκαν οι διμοιρίες των ματ για το κρέμασμα ενός πανό, το οποίο και στη συνέχεια ξήλωσαν.

Απ. Έχετε υπόψη το πρόταγμα της ΒΙΟ.ΜΕ, «Αν δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς»;

Είχε γίνει εκδήλωση με εκπροσώπους της ΒΙΟ.ΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας. Αλλά το θέμα της αυτοδιαχείρισης δεν έχει μπει ακόμη σοβαρά στο τραπέζι. Υπάρχει ως σκέψη, αλλά χρειάζονται διαδικασίες όπως η δημιουργία σωματείου και άλλες κινήσεις που δεν τις έχουμε συζητήσει ακόμη.

Απ. Θέλετε να πείτε κάτι τελευταίο;

Ο Αδαμόπουλος αυτή την στιγμή λειτουργεί το εργοστάσιο της Κομοτηνής και οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά, ενώ το εργοστάσιο του Βασιλικού παραμένει κλειστό.

[Σημ. Άπατρις: το ίδιο είχε γίνει με τον Μάνεση στην απεργία της Χαλυβουργικής στην Αθήνα. Μετέφερε την παραγωγή στο δεύτερο εργοστάσιο του Βόλου για να διασπάσει του εργαζόμενους με επιτυχία. Φυσικά μόλις επικράτησε, μείωσε τα ημερομίσθια και στους εργαζομένους του Βόλου.]

Ένα έχουμε να πούμε, ότι δεν θα του το επιτρέψουμε…

Μεγάλη ευθύνη βέβαια έχουν και οι τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι του επέτρεψαν, ενώ είχε άδεια για βιομηχανική παραγωγή, να χρησιμοποιήσει την κραταιά ΣΕΛΜΑΝ για μεταφορά, αποθήκευση και logistics.

Απ. Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση και ευχόμαστε νίκη στον αγώνα σας.

ΙΝΤΕΡΚΕΜ

Συζήτηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, Στέφανο Μπασινά.

Η ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ είναι εταιρία παραγωγής–αποθήκευσης και διακίνησης χημικών προϊόντων, η οποία λειτουργεί και αναπτύσσεται από το 1968. Η ΙΝΤΕΡΚΕΜ τα τελευταία χρόνια είναι συμφερόντων Λαυρεντιάδη (προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για το σκάνδαλο της Proton Bank). Ανήκει στον όμιλο της Νεοχημικής. Η ΙΝΤΕΡΚΕΜ ασχολείται με την παραγωγή χημικών υλών. Έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης χημικών, καθώς και το μοναδικό λιμάνι στην Ελλάδα με προδιαγραφές και άδεια για μεταφορά χημικών ουσιών. Το λιμάνι έχει παραχωρηθεί με αντίτιμο στην εταιρεία από το δημόσιο, αντίτιμο το οποίο έχει πάψει πια να πληρώνει. Η ΙΝΤΕΡΚΕΜ βρίσκεται στην Αυλίδα, λίγο πιο έξω από τη Χαλκίδα. Η ΙΝΤΕΡΚΕΜ ιδρύθηκε περίπου το 1980. Ο Λαυρεντιάδης μπήκε στην εταιρεία πριν πέντε χρόνια περίπου. Τέσσερα εργοστάσια αγοράστηκαν στην σειρά, ΙΝΤΕΡΚΕΜ 1 και 2, το εργοστάσιο ΛΛ και η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ.

 Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης είναι αυτή τη στιγμή άγνωστο. Οι εργαζόμενοι είναι ένα χρόνο απλήρωτοι και, μετά την προφυλάκιση του Λαυρεντιάδη, επικοινωνούν με την εταιρεία μόνο μέσω δικηγόρων. Από τους 110 εργαζόμενους έχουν μείνει 67, με το σωματείο εργαζομένων της ΙΝΤΕΡΚΕΜ να είναι ένα από τα πιο δυναμικά και αγωνιστικά. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΠΡΩΗΝ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Α.Ε .(ΠΡΩΗΝ ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ), εταιρεία παραγωγής χαλυβδοσωλήνων, λειτουργούν από το 1966. Το 1984 άλλαξαν ιδιοκτησία και περιήλθαν στην Εθνική Τράπεζα. Τα πρώην Σωληνουργεία Τσαούσογλου αγοράστηκαν από τον Πρόδρομο Εφιετζόγλου. Είναι ένα εργοστάσιο το οποίο παράγει σωλήνες ειδικών προδιαγραφών, κατάλληλους για εφαρμογές υψηλής πιέσεως όπως για πετρελαιοπηγές και μονάδες μεταφοράς φυσικού αερίου. Μέχρι και πριν λίγο καιρό το σύνολο της παραγωγής εξαγόταν στο εξωτερικό και κυρίως στις Η.Π.Α. (Τέξας κ.λπ). Είναι ένα από τα δύο εργοστάσια με αυτό το αντικείμενο στην Ελλάδα.

Από τους τετρακόσιους εργαζομένους που εργάζονταν την δεκαετία του ’90, τώρα έχουν απομείνει γύρω στους σαράντα. Φτάνοντας το Μάιο του 2012 να χρωστά 10 μισθούς, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για να την αναστείλουν το Νοέμβριο του 2012 μετά από διαβεβαιώσεις για σταδιακή εξόφληση των δεδουλευμένων. Η εταιρεία τους κάλεσε να διαβουλευθούν για εκ περιτροπής εργασία ΜΙΑ ημέρα την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι διέκοψαν την αναστολή επίσχεσης και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας όπου βρίσκονται έως σήμερα. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι κλείνουν 22 μήνες απλήρωτοι, με τεράστια προβλήματα και υποχρεώσεις να έχουν συσσωρευτεί σε κάθε νοικοκυριό. Στην ουσία επιβιώνουν από τη στήριξη των άλλων σωματείων, και μετρούν ήδη μία απόπειρα αυτοκτονίας εργαζομένου από τη γέφυρα της Χαλκίδας προ τριμήνου.

Ηλεκτρομηχανική Κύμης

Ηλεκτρομηχανική Κύμης Ε.Π.Ε. είναι μία από τις τρεις θυγατρικές εταιρείες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Α.Β.Ε.Ε. (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ).
Ιδρύθηκε το 1988 και πρωτοξεκίνησε με την παραγωγή στρατιωτικών στολών και εξαρτημάτων. Η Εταιρεία απασχολούσε μέχρι πρόσφατα 140 άτομα (100 μόνιμοι και 40 εποχιακοί), 120 από τα οποία απασχολούνταν σε τμήματα της παραγωγής. Το λουκέτο στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης Ε.Π.Ε. μπαίνει έπειτα από 26 χρόνια λειτουργίας. Οι 58 τωρινοί εργαζόμενοι της εταιρείας οδηγούνται στην απόλυση σε έναν Δήμο που απαριθμεί 3.500 κατοίκους, δυσπρόσιτο και χαρακτηρισμένο ως Άγονη και Μειονεκτική περιοχή με ποσοστό ανεργίας 80%!

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Συνέντευξη με τον Στέλιο Φωτιά, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων Τ.Χ.

Απ. Γεια σου Στέλιο, καταρχάς πες μας δυο λόγια για τα Τσιμέντα Χαλκίδας

Τα Τσιμέντα Χαλκίδας είναι μία επιχείρηση η οποία ξεκίνησε από έναν συνεταιρισμό ντόπιων επιχειρηματιών το 1926. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Κιοσέογλου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η τότε κυβέρνηση (Μητσοτάκη) έδωσε σκληρό αγώνα για να ιδιωτικοποιήσει την ΑΓΕΤ Ηρακλής, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες και με ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά τσιμέντου. Ως αγοραστής εμφανίστηκε ο ιταλικός όμιλος Caltsestruzzi. Διευθύνων σύμβουλος τότε ήταν ο Στ. Σταυρίδης, πρόσφατα αποπεμφθείς λόγω σκανδάλου από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Λίγα χρόνια αργότερα, ο ιταλικός όμιλος κατέρρεε οικονομικά και έβαλε πωλητήριο στην ΑΓΕΤ. Το 2001 εξαγοράστηκαν από τον γαλλικό όμιλο Lafarge στον οποίο ανήκουν και μέχρι τώρα. Παρουσιάζει μοναδικά πλεονεκτήματα όπως το λιμάνι και το σιδηροδρομικό δίκτυο που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

Επίσης το λατομείο βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, με ταινία μεταφοράς να μεταφέρει το πέτρωμα (ασβεστόλιθος) κατευθείαν στο εργοστάσιο. Επίσης μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχει αρκετή πρώτη ύλη για λειτουργία του εργοστασίου για άλλα 37 χρόνια σε 24ωρη βάρδια για δύο γραμμές παραγωγής.

Είναι μια μονάδα που παράγει 2,6 εκ. τόνους προϊόντος τον χρόνο.

Απ. Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στα Τ.Χ.;

Τα Τ.Χ. έφτασαν να έχουν την δεκαετία του ’90 μέχρι και 1100 εργαζομένους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 236 εργαζόμενοι που μειώνονται σταδιακά. Πενήντα πέντε εργαζόμενοι έχουν απολυθεί τους τελευταίους μήνες, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι απολύσεις του 5%.

Απ. Είναι γνωστό ότι στην κοινωνία της Χαλκίδας πάντα υπήρχε ζήτημα για την μόλυνση που παράγουν καθώς βρίσκονται στην είσοδο της πόλης.

Η Lafarge επένδυσε από την αρχή πολλά χρήματα για τη δημιουργία υποδομών υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Κάποια από αυτά τα μηχανήματα εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στο εργοστάσιο της Χαλκίδας. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του εργοστασίου τοποθετήθηκαν φίλτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από τους ρύπους του εργοστασίου. Οι ρύποι του εργοστασίου είναι σχεδόν πια μηδενικοί. Μέχρι και πριν εφτά μήνες συνέχιζαν να το εκσυγχρονίζουν.

Απ. Πες μας λίγα λόγια πώς ξεκινήσατε τις κινητοποιήσεις.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου 2013. Η Lafarge ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία του εργοστασίου. Αιτία ήταν σύμφωνα με την εταιρεία το ασύμφορο της λειτουργίας λόγω της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Μόλις έγινε η ανακοίνωση ζήτησαν από τους εργαζομένους να πάμε σπίτια μας ενώ θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο. Σκοπός τους ήταν να διασπάσουν και να αποσυσπειρώσουν τον κόσμο από την πρώτη στιγμή. Φυσικά δεν το δεχτήκαμε, παραμείναμε στο εργοστάσιο και κάναμε αγωγή στην εταιρεία για προσβολή της προσωπικότητάς μας.

Στη συνέχεια η εταιρεία έκανε αίτηση για μαζικές απολύσεις, αλλά το υπουργείο εργασίας δεν το επέτρεψε. Το αποτέλεσμα ήταν η Lafarge να ξεκινήσει απολύσεις σταδιακά με το νόμιμο ποσοστό του 5% τον μήνα επί των εργαζομένων. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και τώρα.

Τις πενήντα πέντε απολύσεις που έχουν γίνει μέχρι και τον Σεπτέμβρη τις θεωρούμε παράνομες και καταχρηστικές. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικάζονταν τώρα, αλλά αναβλήθηκαν για το τέλος της χρονιάς.

Απ. Πως προσπάθησε η εταιρεία να διασπάσει το μέτωπο του αγώνα;

Πέρα από το ότι εξαρχής ζήτησε από τους εργαζομένους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ανακοίνωσε ότι όποιος θέλει να αποχωρήσει οικειοθελώς θα λάβει την πλήρη νόμιμη αποζημίωση, συν 25% επί της αποζημίωσης σαν δώρο. Πέρα από δύο εργαζόμενους με προβλήματα υγείας, που τους προτρέψαμε να δεχτούν την προσφορά, πέντε πρόθυμοι παρτάκηδες δέχτηκαν να πάρουν αυτή την αποζημίωση και να ζημιώσουν τον κοινό αγώνα.

Απ. Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο;

Αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο έχει προσωπικό ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν φύγει, και κυρίως ασχολούνται με εργασίες καθαρισμού-συντήρησης. Αυτή την στιγμή δεν έχει παραγωγή. Παρότι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το εργοστάσιο δεν είναι βιώσιμο, εμείς οι εργαζόμενοι επιμένουμε ότι είναι, και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για τη συνέχιση της λειτουργίας του. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι τον τελευταίο μήνα (Σεπτέμβρη) εκδόθηκε άδεια για την Lafarge για επέκταση 278 στρεμμάτων του λατομείου για την εξόρυξη αργίλου.

Απ. Για να κλείσουμε πες μας λίγα λόγια για τον αγώνα σας.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Είμαστε όλοι ενωμένοι. Πολύς κόσμος είναι αλληλέγγυος στον αγώνα μας. Ήδη έχουμε κάνει διαφόρων ειδών κινητοποιήσεις από πορείες μέχρι παρέμβαση στα κεντρικά της Lafarge στην Παιανία.

Δύο φορές μάς δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον αγώνα μας στην κατειλημμένη ΕΡΤ. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Απ. Ευχαριστούμε πολύ για αυτά που μας είπες.

Το συμπέρασμα από αυτή την κινητοποίηση είναι ότι η σύνδεση των αγώνων, τα απεργιακά μέτωπα και οι αδιαμεσολάβητοι αγώνες είναι ο μόνος τρόπος να πορευτούμε. Τα αφεντικά αυτή τη στιγμή τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας ακόμη μεγαλύτερο κέρδος και ακόμη μεγαλύτερη περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν είναι καθόλου απίθανο όταν ξαναρχίσει η οικοδομή, η Lafarge να βάλει μπροστά το εργοστάσιο και να επαναπροσλάβει το προσωπικό με μισθούς πείνας. Εάν δεν ανακόψουμε ενωτικά αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων, μετά και τη θλιβερή κατάληξη του αγώνα στην Χαλυβουργική, ας είμαστε προετοιμασμένοι για ακόμη μεγαλύτερες ήττες. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην κινητοποίηση δηλώνουν ότι δεν φεύγουν από εκεί εάν δεν δοθούν χειροπιαστές απαντήσεις στα αιτήματά τους. Τους έχει φέρει εκεί η αγανάκτηση για την κατάστασή τους, και δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω.

Τους ευχόμαστε νίκη στον αγώνα τους και τονίζουμε την ανάγκη η κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα στις κινητοποιήσεις τους.