Εργατικά νέα #35

Κατηγορούμενος για παράνομη χρήση βίας βρέθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ στο πταισματοδικείο στις 6 Σεπτέμβρη, επειδή παρεμπόδισε τον σύνδικο πτώχευσης να μπει στο αυτοδιαχειριζόμενο πλέον εργοστάσιο. Μάλιστα, ο πταισματοδίκης φέρεται να ζήτησε επιμόνως από τον πρόεδρο των εργαζομένων τα ονόματα όλων των μελών της διοίκησης του σωματείου προκειμένου να ανακριθούν!

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την άρνηση της κυβέρνησης να συναντηθεί μαζί τους. Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Ηρώδη Αττικού, όπου απωθήθηκαν βίαια από τις μπατσοδυνάμεις. Τότε φώναξαν συνθήματα όπως «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ξενοδόχους κάνετε τις πλάτες», ενώ κατήγγειλαν την κυβέρνηση γιατί δεν τους δέχεται. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι του «Athens Ledra» είναι 5 μήνες απλήρωτοι.

Σε 22 νέες απολύσεις εργαζομένων προχώρησε ο εργοδότης -γνωστός μεγαλοαπατεώνας- Λ. Λαυρεντιάδης, ιδιοκτήτης της «Ελληνικά Λιπάσματα – ELFE». Ο εργοδότης, όχι μόνο προχωράει σε απολύσεις χωρίς να δώσει αποζημίωση, αλλά έχει και το θράσος να καταθέτει μηνύσεις, ώστε να εκφοβίσει εργαζόμενους και απολυμένους.

Εκδικητική απόλυση σε βάρος εργαζόμενης και συνδικαλίστριας από το κατάστημα «MAX PERRY» στο Γαλάτσι. Η εργαζόμενη αντιδρούσε με τα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας και συζητούσε γι’ αυτά με τους συναδέλφους της, κάτι που -όπως φαίνεται- δεν άρεσε στην εργοδοσία.

Σοβαρό εργατικό ατύχημα -για εμάς ένα ακόμα παρολίγον εργοδοτικό έγκλημα – συνέβη την Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη. Εργάτης, που δούλευε στην εργολαβική εταιρεία «ΑΣΤΕΡΙΑΣ» και πραγματοποιούσε εργασίες χρωματισμού στο πλοίο «ΜΙΝΕΡΒΑ ΒΑΣΩ» στη δεξαμενή νο2 των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν τα δάκτυλα του χεριού του τη στιγμή της εργασίας του. Η εντατικοποίηση της δουλειάς και η απαξίωση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο βωμό του κέρδους για την εργοδοσία, κόντεψαν να στοιχίσουν τη ζωή σε έναν ακόμα εργαζόμενο.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους των «Τσιμέντων Χαλκίδας» έγινε την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στα Δικαστήρια της Χαλκίδας, όπου συζητιόταν η αγωγή που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι για να κηρυχτούν άκυρες οι απολύσεις που έκανε από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούλη του 2015 η πολυεθνική «Lafarge», ιδιοκτήτρια του εργοστασίου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, στις 30 Γενάρη 2015, το Πρωτοδικείο Χαλκίδας είχε δικαιώσει τους 118 εργαζόμενους που είχαν απολυθεί από τον Απρίλη του 2013 έως και τον Ιούλη του 2014, κηρύσσοντας άκυρες τις απολύσεις τους. Ωστόσο, η πολυεθνική άσκησε έφεση κατά των αποφάσεων, η οποία ορίστηκε να δικαστεί στις 5 Απρίλη 2017, ενώ προχώρησε και σε νέες απολύσεις.

Ηράκλειο και Χανιά Κρήτης, απολογισμός καλοκαιριού: Τέσσερις οικοδόμοι έπεσαν από μπαλκόνι που κατέρρευσε. Ένας οικοδόμος έπεσε στο κενό από 5 μέτρα ύψος. Ένας οικοδόμος τραυματίστηκε από πτώση ξύλου. Εργάτης τινάχτηκε από ρεύμα υψηλής τάσης. Εργάτης της ΔΕΗ έπεσε από γερανό. Εργάτης έπεσε σε αντλιοστάσιο λυμάτων. Τρεις εργάτες τραυματίζονται σε οινοποιείο της ΕΑΣΗ. Οκτώ εργαζόμενοι τραυματίζονται από λεωφορείο που έπιασε φωτιά. Οικοδόμος έπεσε από σκαλωσιά. Εργάτης πλακώθηκε από κλαρκ. Απορριμματοφόρο χτύπησε γυναίκα. Σύνολο: 23 εργατικά ατυχήματα. Τα τρία τελευταία κατέληξαν σε θάνατο. Αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.