Στις 26/10 και ώρα 09.00 ήταν προγραμματισμένη η εκκένωση κατάληψης στέγης στην οποία κατοικεί οικογένεια Ρομά. Καλέστηκε κινητοποίηση από ομάδα της περιοχής που ασχολείται με την υπεράσπιση της στέγασης (Grup d’Habitatge Tres Turons -GHATT-. “Three hills housing group”) Η προγραμματισμένη εκκένωση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς κανένας από τους ιδιοκτήτες, την κοινωνική υπηρεσία ή την αστυνομία εμφανίστηκε στο σημείο. Η δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού και κυρίως η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι δύο παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά στα σχέδια τραπεζών και ιδιοκτητών να βγάζουν ανθρώπους από τα σπίτια τους.
Σχετικά με το στεγαστικό ζήτημα.
Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη με ακριβά ενοίκια και πρωτοπόρα στο φαινόμενο του ευξεγενισμου (gentrification) με ολόκληρες γειτονιές όπως η περίπτωση της Raval (γειτονιά του κέντρου) να μετατρέπονται σε εμπορικό προϊόν προς τουριστική εκμετάλλευση. Κατά συνέπεια κάθε χώρος που βρίσκεται εντός αυτού του σχεδιασμού είναι εν δυνάμει ένα πεδίο κερδοφορίας. Ακόμα και στα προάστια της πόλης συντελείται η ίδια διαδικασία με τους ρυθμούς που της αναλογούν. Άλλο ένα στοιχείο που διαμόρφωσε την τωρινή κατάσταση είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που επηρέασε και εδώ το εισόδημα και την επιβίωση της πλειοψηφικής μερίδας της κοινωνίας. Η φτωχοποίηση τόσων ανθρώπων έφερε την αδυναμία τους να συνεχίσουν να πληρώνουν τα ενοίκια και πολλές οικείες πέρασαν και περνάνε σε καθεστώς στεγαστικής κατάληψης. Καθημερινά στην περιφέρεια Βαρκελώνης προγραμματίζονται 15 με 20 εκκενώσεις σπιτιών. Συνήθως, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων και της αλληλεγγύης η διαδικασία της εκκένωσης συμβαίνει με την τρίτη ή τέταρτη επίσκεψη των κοινωνικών υπηρεσιών και φυσικά με κάθε νέα επίσκεψη αναβαθμίζεται και η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ). Οι τράπεζες είναι οι ιδιοκτήτες των περισσότερων ακινήτων αλλά ως τέτοιοι οργανισμοί δεν έχουν την ευχέρεια να ξεσπιτώσουν κόσμο άμεσα, γι’αυτό και στήνουν εταιρίες φαντάσματα που εμφανίζονται ως οι ιδιοκτήτριες των εκάστοτε ακινήτων και μπορούν έτσι να κινούν τις νομικές διαδικασίες συντομότερα. Προϋπόθεση για την σύσταση μιας τέτοιας εταιρίας είναι η κατοχή περισσότερων από 15 ακινήτων.
Οι κοινωνικές αντιστάσεις
Οι πρώτες συναντήσεις των καταπιεσμένων γίνανε στην Plaça Catalunia πριν από το κίνημα των αγανακτισμένων (podemos) πίσω στο 2009 και το θέμα της στέγασης γρήγορα απέκτησε κεντρικό χαρακτήρα για τους συμμετέχοντες. Το 2015 ήρθε η αποκέντρωση των διαδικασιών και δημιουργήθηκαν ομάδες σε κάθε γειτονιά με σκοπό την δικτύωση, την ενημέρωση και φυσικά την αποτροπή διαδικασιών εκκένωσης. Οι πρώτες ομάδες ήταν οι Oficinia d’Habitatge Popular de Gràcia και Sindicat de barri del Poble Sec. Αυτές οι ομάδες συνήθως έχουν εβδομαδιαίες συναντήσεις κυρίως σε κινηματικούς και κομματικούς χώρους αλλά και σε δημόσιους, κυρίως την πρώτη τους περιοδο. Οι τρόποι γνωστοποίησης αυτών των ομάδων είναι εκτός από τα προαναφερθέντα η χρήση των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων (βλ. Facebook), η παραγωγή λόγου σε άλλες γλώσσες πέραν των Ισπανικών/Καταλανικών. Επίσης μέσω της πράξης να εμποδίζουν τις εξώσεις και την νομική ενημέρωση των κατοίκων όπως και της παρουσίας στον φυσικό τους χώρο, την γειτονιά, καταφέρνουν να διαδίδεται η πληροφορία στόμα με στόμα και να φτάνει εκεί που πρέπει, στους απειλούμενους με έξωση. Ακόμα υπάρχει συντονισμός μεταξύ των γειτονικών, υποστήριξη και συμμετοχή στην αποτροπή εκκενώσεων από γειτονιά σε γειτονιά ομάδες σαν αυτήν είναι και η Grup d’Habitatge Tres Turons -GHATT-. Που οργάνωσε την σημερινή δράση στην οδό Carrer de Rubens, 13.
Υ.Γ1 Αυτά προς ενημέρωση και προετοιμασία για τις αντίστοιχες επιθέσεις στην κατοικία που θα καλεστούμε να αντιμετωπίσουμε στη γειτονιά του ο καθένας και η καθεμία μας. Επιθέσεις από το κράτος και το κεφάλαιο κατά των ζώων μας.
ΥΓ2 Η εν λόγω ενημέρωση γράφτηκε σε, επί 2 χρόνια κατειλημμένη οικία. Μακάρι στα 100.
ΟΛΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΈΝΗ
ΑΠΆΤΡΙΔΕΣ