Ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟΜΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εργατικό αγώνα στη χώρα, τόσο σε χρονικό διάστημα, όσο και σε σπουδαιότητα. Όχι μόνο γιατί είναι ευρύτερα γνωστός, άλλα λόγω της φύσης του: θέτει σε αμφισβήτηση την ιδιοκτησία των μέσων παράγωγης και προτάσσει το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης. Γι’ αυτό και τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συγχρονισμένης επίθεσης προερχόμενης από πολλές πλευρές, με απώτερο στόχο την παύση του εγχειρήματος.
Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό τον δύσκολο και μακρύ αγώνα, μετά την πρόσφατη ανεπιτυχή προσπάθεια της πρώην ιδιοκτησίας να επανέλθει στο εργοστάσιο, αποτελεί η αίτηση για πτώχευση που κατέθεσε η εταιρία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ σε ανύποπτο χρόνο για χρέη ύψους 130.000 ευρώ που της οφείλει η ΒΙΟΜΕ. Η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε τέλη Ιουλίου, λίγο μετά από την προηγούμενη απόφαση για την προσωρινή διοίκηση.
Η αίτηση, λοιπόν, εκδικάστηκε και πλέον η ΒΙΟΜΕ A.E. είναι χρεοκοπημένη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην αίτηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ, γίνεται ολοσέλιδη αναφορά στους εργάτες της και στο μοντέλο της αυτοδιαχείρισης που οι ίδιοι έχουν οικειοποιηθεί. Τελικά, φαίνεται ότι αυτό είναι που ενόχλησε περισσότερο από όλα την εταιρία, και όχι τα χρέη της ΒΙΟΜΕ, που δεν θα εισπράξει ποτέ, μιας και βρίσκεται στην ουρά των πιστωτών.
Την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕ προκειμένου να συνεχίσουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου κάτω από εργατική αυτοδιεύθυνση, πραγματοποίησαν μοτοπορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας ένα δυναμικό κλίμα σε όλη την πόλη.
Αυτή τη στιγμή όλα εξαρτώνται από τη σύνδικο1 της ΒΙΟΜΕ, αφού έχει τη δικαιοδοσία να εισέλθει όποτε θέλει και να σφραγίσει είτε όλο το εργοστάσιο είτε ένα μέρος του. Το χειρότερο σενάριο είναι να προβεί σε απολύσεις των εργαζομένων, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να μένουν μέσα στο εργοστάσιο. Βέβαια, ένα γεγονός που έστω και βραχυπρόθεσμα ευνοεί την κατάσταση υπέρ των εργαζομένων, είναι η παραίτηση της ορισμένης από το δικαστήριο συνδίκου.
Η νομική ομάδα που είναι στο πλευρό των εργαζομένων θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της διακοπής της απόφασης για πτώχευση. Οι εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι έχουμε πάρει απόφαση να μην φύγουμε από το χώρο του εργοστασίου όποιος και αν έρθει, και ζητάμε τη στήριξη όλων των αλληλέγγυων στις άλλες πόλεις.
Το εργοστάσιο θα παραμείνει στα χέρια των εργατών και της κοινωνίας
Εργαζόμενοι στη ΒιοΜε
1 Ο σύνδικος είναι το πρόσωπο που διορίζεται από το δικαστήριο σε περίπτωση πτώχευσης οφειλέτη και έχει ως καθήκον να διαχειρισθεί την πτωχευτική διαδικασία. Βασικά του καθήκοντα είναι να καταγράψει την περιουσία του οφειλέτη, να διαπιστώσει τις υποχρεώσεις του και να προσχωρήσει στα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Αυτά είναι είτε η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και η διανομή του προϊόντος της εκποίησης στους πιστωτές, είτε η προσπάθεια επίτευξης ενός συμβιβασμού μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, με σκοπό τη διάσωση της επιχείρησης και την παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» στον οφειλέτη.
(Σύνδικος Πτώχευσης, Βικιπαίδεια, http://el.wikipedia.org/wikiΣύνδικος_πτώχευσης)
(επιμέλεια: Aνεμόσκαλα)