Ανταπόκριση από εκδηλώσεις στο εξωτερικό

Διεξήχθη επιτυχώς ένας κύκλος εκδηλώσεων σε πόλεις της Δανίας και της Σουηδίας με παρουσίαση των δράσεων του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος στην Κρήτη, με ειδική αναφορά στο Ηράκλειο. Οι εκδηλώσεις είχαν ως θεματικές τον αντιφασιστικό αγώνα στην Κρήτη, την εφημερίδα δρόμου Άπατρις καθώς και την παρουσίαση της κολεκτίβας «Λάδι στα γρανάζια του κινήματος».

Δύο εκδηλώσεις έγιναν στην Κοπεγχάγη στο Bolsjefabrikken (18/04) και στο Internationalt Forum (15/04). Επίσης διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις στη Σουηδία, στο Γκέτεμποργκ στο Syndikalistiskt Forum (16/04), και στο Μάλμε στο πολιτιστικό κέντρο Glassfabriken (20/04). Στη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε μια αναλυτική παρουσίαση του αντιφασιστικού αγώνα στην Κρήτη, καθώς και οι νέες προκλήσεις που έχουν ανακύψει. Η εφημερίδα δρόμου Άπατρις και το μοντέλο έκδοσής της ήταν μία άλλη θεματική παρουσίασης πάνω στον άξονα της αντιπληροφόρησης, και τέλος στον άξονα της αυτοοργάνωσης παρουσιάστηκε η κολεκτίβα «Λάδι στα γρανάζια του κινήματος» για την οποία υπήρξε και έντονο ενδιαφέρον.

Οι εκδηλώσεις διεξήχθησαν σε συνεργασία με πολιτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις πόλεις, και σίγουρα είναι μια καλή αρχή για την περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των κινημάτων των διάφορων χωρών. Το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα είναι πολύ έντονο, και μάλιστα, από ό,τι φαίνεται, υπάρχει καλή ενημέρωση ακόμη και σε λεπτομέρειες σχετικά με τους αγώνες που διεξάγονται στο παρόν.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έγινε και η επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στην ελευθερία του λόγου με το ανεπιτυχές μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας του athens.indymedia, καθώς και των ραδιοφωνικών σταθμών 98fm και «Ράδιο Ένταση». Η πανελλαδική δικτύωση των εγχειρημάτων αντιπληροφόρησης αλλά και η σταθερή σύνδεσή τους με το εξωτερικό σίγουρα είναι πια περισσότερο αναγκαίες από ποτέ… Επίσης η διεθνής συνεργασία μεταξύ των  εγχειρημάτων διαφορετικών χωρών που ασχολούνται με την αντιπληροφόρηση είναι ένα ζήτημα που ήδη μας απασχολεί, και από ό,τι φαίνεται απασχολεί και άλλους συντρόφους στο εξωτερικό. Στην εποχή του ίντερνετ και της τεχνολογίας είναι εντελώς απαραίτητη η δημιουργία μιας σταθερής βάσης για τη διεθνή δικτύωση και συνεργασία με τους ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τη διάδοση της πληροφορίας. Τα εγχειρήματα αυτοοργάνωσης τα οποία μπορούν και να στηρίξουν τις ανάγκες του κινήματος όπως η κολεκτίβα «Λάδι στα γρανάζια του κινήματος» ελκύουν το ενδιαφέρον, και υπάρχει μεγάλη διάθεση για να στηριχτούν και από κόσμο στο εξωτερικό που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα των αγώνων που διεξάγονται στην Ελλάδα σήμερα.

** **

Την ίδια χρονική περίοδο με τις εκδηλώσεις έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση των δουλεμπόρων της Μανωλάδας εναντίον των μεταναστών αγροτών γης. Υπήρξαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις συνεχόμενες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του ελληνικού κράτους, καθώς και για την προώθηση και απροκάλυπτη υποστήριξη των νεοναζιστικών συμμοριών από το λεγόμενο «συνταγματικό τόξο», δηλαδή την τρικομματική κυβέρνηση ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Σίγουρα οι φραουλάδες-δουλέμποροι της Μανωλάδας θα νιώσουν  στην τσέπη τους (εκεί που τους πονάει περισσότερο) τα αποτελέσματα των πράξεών τους. Τα χαδάκια και τα νάζια από τον κρατικό μηχανισμό, όποτε παρόμοιο γεγονός λαμβάνει δημοσιότητα για να κρατηθούν τα προσχήματα, δεν ξεγελούν κανένα ότι το σύγχρονο δουλεμπόριο συντονίζεται από όλους τους κρατικούς φορείς σε αγαστή συνεργασία.

Αυτό σίγουρα πρέπει να μας βάλει και σε σκέψεις για το πώς μπορούμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα για ανάλογες περιπτώσεις, και πως το κυνήγι μεταναστών δεν είναι έργο κάποιων τρελαμένων κανιβάλων όπως προπαγανδίζεται, αλλά μεθοδευμένο και σχεδιασμένο μέχρι τέλους από τα εγχώρια αφεντικά και τα τσιράκια τους. Ίσως μια καλή αρχή να είναι η ανάδειξη της σταθερής συνεργασίας του ξενοδοχείου Μπελβεντέρε στη Χερσόνησο με τη νεοναζιστική συμμορία Χρυσή Αυγή. Αυτή η υπόθεση σηκώνει ολόκληρο ρεπορτάζ, καθώς μπορεί οι ιδιοκτήτες του Μπελβεντέρε να είναι απροκάλυπτα οπαδοί και υποστηρικτές των νεοναζί, αλλά δεν τους χαλάει καθόλου να δέχονται εβδομαδιαίως γκρουπ εκατοντάδων τουριστών από το Ισραήλ…

anarres