Ανάληψη ευθύνης Θεσσαλονίκη Σπάσιμο μεσιτικού γραφείου «ΟΝΕΙΡΟ»

Το γυναικείο φύλο, φτάνει να αποτελεί ένα κοινωνικό κατασκεύασμα της ανδρικής δύναμης, κάτω από την πατριαρχία. Αντιμετωπίζεται με την επιβολή της κυριαρχίας και της υποταγής, ανάλογα με τα πρότυπα και τις ορέξεις του ανδρικού φύλου,ενώ εκλαμβάνεται ως προιόν διασκέδασης που κάθε σεξίσταρος ενστερνίζεται ελεύθερα για να ασκεί κάθε μορφή βίας. Μια ελευθερία που η πατριαρχική κοινωνία έχει παραχωρήσει και είναι συνένοχη στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πατριαρχικά ριζωμένα πρότυπα και την επιβολή στο να συνηθήσουμε την καθημερινή ”καλοπροαίρετη”, διακριτική, σεξιστική βία.

Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει ποικιλοτρόπως το σεξιστικό της χαρακτήρα και την επιδεξιότητά της να αποσιωπεί την αλήθεια, να καταστέλει την αντίσταση, να προστατεύει τον Έλληνα βιαστή και να ξερνάει ισλαμοφοβία και ρατσισμό στον ξένο, μετανάστη-πρόσφυγα. Μόνο που στην περίπτωση του βιασμού, ο δράστης, είτε έλληνας, είτε αλβανός, είτε αφγανός, είναι ένα και το αυτό. Η κουλτούρα του βιασμού δεν αφομιώνεται μόνο στην πράξη, αλλά σε κάθε σεξιστική, ψυχολογική, λεκτική άσκηση βίας στο δρόμο, στο σχολείο, στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο.

Η συνεργασία με τα κοράκια της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε δεξιάς, είτε αριστεράς,μπάτσων, δημοσιογράφων, δικαστικών, πολιτικών και ευηπόλιπτων πολιτών σε σεξιστικά περιστατικά , και όχι μόνο, είναι εμφανής. Από την καταδίκη της Π.Α. στην Κόρινθο, στο δικαίωμα αυτοπροστασίας της , στο βιασμό και δολοφονία της Ε.Τ. στη Ρόδο επειδή ”δεν έκατσε στον Έλληνα νταή και άγριο Αλβανό”, όπως παρουσιάζουν τα ΜΜΕ ζέχνωντας μίσος και παραβιάζοντας την προσωπική ζωή της κοπέλας για τηλεθέαση, σε ακόμη ένα βιασμό που προέβησαν οι παραπάνω σε άλλη κοπέλα, σε ένα βιασμό στην Κοζάνη που δεν ακούστηκε από κανέναν, μέχρι και τη δολοφονία της Α. στην Κέρκυρα από τον πατέρα της επειδή ερωτεύτηκε Αφγανό.

Μιλώντας λοιπόν για καθημερινή σεξιστική βία, έχουμε πρόσφατα παραδείγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης με ανοικτές καταγγελίες για σεξιστικές συμπεριφορές. Από τον βαρύμαγκα του Silver Dollar, μέχρι τον γόη, καλοπροαίρετο Αντωνάκι που δουλεύει στο μεσιτικό ”ΟΝΕΙΡΟ”. Ο γόης αυτός λοιπόν, ψάξαμε και μάθαμε πως, εκμεταλλευόμενος την έλευση κοριτσιών για αναζήτηση σπιτιών, βρίσκει παράλληλα την ευκαιρία να βολτάρει μαζί τους, να τις δείχνει σπίτια το βράδυ, χωρίς ρεύμα με το φως του κινητού, να βρίσκει αστείο να τις παρουσιάζει ως κοπέλες του σε φίλους, να το παίζει φιλαράκι όταν τους ρωτάει για τα προσωπικά τους και να γίνεται πιεστικός τηλεφωνόντας τους επανειλημμένα ζητώντας τους να βγούνε.

Έτσι και εμείς, για του δικούς μας καλοπροαίρετους λόγους, ξημερώματα 24/01/2019, κάναμε μία επίσκεψη στην επιχειρησούλα που δουλεύει,ανακαινίζοντάς τη, σπάζοντας όλα τα τζάμια και πετώντας εκατοντάδες τρικάκια μέσα και γύρω από το μαγαζί,για να τον κάνουμε να αισθανθεί τον ίδιο φόβο που νιώθει μια κοπέλα. Την επόμενη φορά που θα σκεφτεί να προβεί σε αντίστοιχη πράξη, και το μάθουμε, δεν θα του σπάσουμε απλά το μαγαζί, αλλά το ίδιο του το κεφάλι. 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΣΕΞΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΣΕΞΙΣΤΕΣ ΤΟΥ Α/Α ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΙΣΕΞΙΣΜΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΙΔΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ ΣΕ ΑΒΟΥΛΑ ΟΝΤΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ

Γραφείο Ανακινήσεων «Εφιαλτης»