Αναρχική Διακήρυξη ενάντια στην Διαμερικανική Δημοκρατική Χάρτα και το Κράτος

O Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) είναι μια διεθνής οργάνωση που φτιάχτηκε από τα κράτη των απoκαλούμενων ως Βόρεια και Νότια Αμερική. Ο OAS έχει έδρα στην Ουάσινκγτον και πρόσφατα πέρασε πρόταση να αναστείλει τη συμμετοχή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό, παραθέτοντας ως λόγο ότι «η Βενεζουέλα παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της, μεταξύ αυτών αγνοεί τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2015 και φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους. Αυτές οι πράξεις έρχονται σε σύγκρουση με τα πρότυπα της Διαμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας την οποία η Βενεζουέλα έχει υπογράψει». Πολιτικοί αντίπαλοι στη Βενεζουέλα έχουν δηλώσει ότι η Χάρτα του ΟΑS πρέπει να γίνει σεβαστή και επικαλούνται τον OAS ως δικαιολογία για τις διαμαρτυρίες τους. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επικρίνει τον ΟΑS και τους συγκεκριμένους πολιτικούς αντιπάλους της ως υποκινητές ξένων παρεμβάσεων στα εσωτερικά της χώρας.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια δήλωση που υπογράφηκε από τους αρχισυντάκτες της Gargantes Libertarias (της Βενεζουέλας) η οποία στο πρωτότυπο τιτλοφορείται ως «Αναρχική Διακήρυξη ενάντια στην Διαμερικανική Δημοκρατική Χάρτα και το Κράτος» (Ν&Α)

Αυτό το δελτίο τύπου έχει αντιγραφεί και μεταφραστεί από αυτή την πηγή:
https://noticiasyanarquia.blogspot.com.au/2017/04/venezuela–anarquistas–se–pronuncian.html?m=1

*****

Αυτή την περίοδο η Βενεζουέλα βρίσκεται σε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της, όπου ως συνήθως οι άνθρωποι παραμένουν τα θύματα των μαριονοπαικτών που χειρίζονται τις συνθήκες διαβίωσής μας, κάνοντας ολοένα και πιο σκληρή την επιβίωση. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ως Βενεζουελάνοι αναρχικοί οφείλουμε να πάρουμε θέση και να εκφράσουμε δημόσια την άποψή μας.

 1. Απορρίπτουμε την εφαρμογή του ΟΑS και υποστηρίζουμε τη θέση μας για τον μηχανισμό στον οποίο βασίζεται. Είναι μια συμφωνία όπου τα ίδια αυταρχικά και διεφθαρμένα κράτη, παραβάτες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, θα είναι αυτά τα ίδια που θα καταδικάζουν τους ομοίους τους και θα αποφασίζουν για μας με το να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους διαιωνίζοντας περαιτέρω την παρούσα κρατική δομή. (Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι το Μεξικανικό Κράτος που διοικείται από τον Peña Nieto, μια χώρα με μαζικούς τάφους; Ή θα είναι το Χιλιανό κράτος, ειδικό στο να καταστέλλει διαδηλώσεις των Μαπούτσε, ή το Κράτος της Αργεντινής του Macri όπου παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα; ’Η ας μη πάμε και πολύ μακρυά, στο παράδειγμα των ΗΠΑ).Ως αναρχικοί βλέπουμε ότι ιστορικά αυτό ποτέ δεν οδήγησε σε ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική πέρα από την εναλλαγή δικτατόρων. Η Χάρτα δεν εξαλείφει τις δομές καταστολής ούτε το κράτος του κεφαλαίου και δε αντανακλά τα κοινωνικά προβλήματα. Μπορούμε να πούμε ότι δεν είδαμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράει ενάντια στην Orinoco Mining Arc (AMO) η οποία μας καταδικάζει σε υπαίθριες εξορυκτικές δραστηριότητες στο 12% της εθνικής επικράτειας, η οποία είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα, γεμάτη ιστορίες αγώνων και γη πολλών χωριών αυτοχθόνων πληθυσμών. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι πέρα από τα επιχειρήματα της μιας ή της άλλης πλευράς, ως πολίτες δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα νέα όρια τα οποία μπορεί να μας επιβληθούν κι τα οποία η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να επικαλεστεί για να παρέμβει στρατιωτικά στη χώρα, ως ύστερη συνέπεια της εφαρμογής της Χάρτας.
  Το κράτος της Βενεζουέλας θα παραμείνει επίσημα καταδικασμένο διεθνώς και αυτό θα επιφέρει μια σειρά σχέσεων, συνδεδεμένων με τα προβλήματα που ήδη ζούμε, όπως οι καθημερινές ελλείψεις, το υψηλό κόστος ζωής, η ατιμωρησία και  η ρύπανση του νερού, μεταξύ άλλων.
  Το κράτος της Βενεζουέλας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και πολύ καιρό γεγονός που δεν αποτρέπει τις πολυεθνικές εταιρίες να βγάζουν τεράστια κέρδη. Δεν έδωσαν σημασία στο Σύνταγμα όταν ανέπτυσσαν τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες ενώ ταυτόχρονα παραβίαζαν και τους δικούς τους αστικούς νόμους. Βάσει όλων αυτών μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ηθική της δημοκρατίας και των νόμων της  δεν είναι τίποτα πέρα από υποκρισία.
  Κι εδώ είναι που αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο του κράτους και του καπιταλισμού. Μετά την εφαρμογή της Χάρτας, ποιες θα είναι οι σχέσεις των πολυεθνικών εταιριών με τη νέα εθνική κυβέρνηση; Είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν εταιρικές συμφωνίες, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι γίνεται στις μετα-δημοκρατικές σχέσεις. Αυτό συνέβη και  με τις πολιτικές των οποίων ηγήθηκε ο Alejandro Toledo μετά τη δικτατορία του Φουτζιμόρι.  Ο Alejandro Toledo ως πρόεδρος διατήρησε την IIRSA ( σημ Baktirio: IIRSA = Initiative for the Integration of the Regional Infrastructure of South America) που είχε υπογράψει ο Φουτζιμόρι, ενώ προχώρησε και σε νέες συμφωνίες με τις πολυεθνικές εξορυκτικές βιομηχανίες  εξαιρώντας τους από τη φορολόγηση και καταπιέζοντας τις αγροτικές κοινότητες που αντιτίθονταν.
 1. Η θέση μας ενάντια τη Χάρτα του OAS δε σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την παρούσα κυβέρνηση αλλά θεωρούμε ότι η κυβερνώσα αρχή, το MUD {(σημ Baktirio MUD = Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ενιαίο μέτωπο Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς, που ελέγχει με υπερενισχυμένη πλειοψηφία το κοινοβούλιο (εθνοσυνέλευση της χώρας)}, και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα έχουν διαφορετικά προσωπεία αλλά ουσιαστικά το ίδιο περιεχόμενο. Αν και στις ομιλίες τους παρουσιάζονται προοδευτικοί και υπέρ της ανάπτυξης, κανείς δεν προτάσσει κάποια πραγματική αυτόνομη εναλλακτική πρόταση ενάντια στον καπιταλισμό και συνεπώς κατά των εξορύξεων. Αντιθέτως, οι περισσότεροι φιλοξενούν ανάμεσά τους καταπιεστές, δικαιολογούν τον μιλιταρισμό, την πελατειακή πολιτική, και ως μεγαλύτερη προτεραιότητα βλέπουν τις πληρωμές των εξωτερικών χρεών διχως να λαμβάνουν υπόψη ότι αυτά είναι τα κύρια προβλήματα που επιδείνωσαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και της υποταγής του πληθυσμού.
  Ο αναρχισμός ως ιδεολογία απορρίπτει το κράτος σε όλες του τις μορφές, χωρίς εξαιρέσεις και δεν παίρνει θέση για το ποιές δομές εξουσίας θα επιβληθούν στον πληθυσμό. Βλέπει στη δημοκρατία μια μορφή του καπιταλισμού, δηλαδή του «πώς θα πουλήσουμε το καλύτερο προϊόν» το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο «καλύτερος» δικτάτορας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να το αγοράσουν πρόθυμα, δηλαδή να ψηφίσουν για τον ίδιο και να πληρώνουν τον μισθό του/της.
 2. Ως αναρχικοί, υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Αυτόνομων Κοινοτήτων της οποίας ο στόχος είναι μια κοινωνία με οριζοντιότητα, χωρίς καταναγκασμούς, αυτόνομη και αυτοδιαχειριζόμενη, στην οποία η καθημερινή ζωή θα πορεύεται παράλληλα με τα κοινωνικά κινήματα, που θα συγκρούονται με τις δομές εξουσίας και θα συμπορεύεται με τις λαϊκές εκδηλώσεις που θα διεκδικούν τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και καταπιεσμένων τάξεων.

Μετάφραση: baktirio
Πηγή: insurrectionnewsworldwide.com