Αντίσταση κατά της αρχής #43

Κάμερες ασφαλείας και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης (CCTV)

Οι κάμερες κυκλοφορίας, τοποθετημένες συνήθως σε ψηλές τσιμεντένιες ή μεταλλικές κολώνες σε κεντρικούς δρόμους.

Κάμερες σε καταστήματα, εσωτερικά ή εξωτερικά. Τις συναντάμε τόσο στον εμπορικό δρόμο της ερμού, όσο και στο συνοικιακό μίνι μάρκετ. Έχει γίνει σχεδόν ολοκληρωτικά ο κανόνας στα καταστήματα να υπάρχει κάποια κάμερα.

Επίσης, σε πολλά σπίτια υπάρχουν κάμερες ασφαλείας. Συνήθως καταγράφουν εισόδους πολυκατοικιών ή/και γκαράζ. Παρόλα αυτά πολλές φορές καταγράφουν και τον δρόμο μπροστά τους. Κάτι επίσης, αρκετά συνηθισμένο, είναι οι κάμερες στα θυροτηλέφωνα, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύουν ό,τι καταγράφουν.

Φυσικά, υπάρχουν και οι μικρο-κάμερες, οι οποίες μπορεί να είναι τοποθετημένες οπουδήποτε (σε μικρές οπές, σε αυτοκίνητα κοκ).

Συνθήκες βιντεοσκόπησης:

Οι κάμερες μπορούν να βιντεοσκοπούν σε συνθήκες μέρας ή νύχτας, με φως ή χωρίς, με φωτοκύτταρο που τραβάν μόνο όταν εντοπίζουν κίνηση σε κάποιον χώρο, με πάτημα κουμπιού κα.

Καταγραφικό:

Το υλικό που τραβάει η κάθε κάμερα, μπορεί να αποθηκευτεί ή να το βλέπεις σε πραγματικό χρόνο σε μία οθόνη (ακόμη και κινητό απομακρυσμένα). Το συνηθισμένο είναι να υπάρχει το καταγραφικό, μία συσκευή που αποθηκεύεται εκεί το βιντεοληπτικό υλικό. Αυτές οι συσκευές συνήθως μετά την πάροδο μίας περιόδου, αντικαθιστούν το παλιότερο υλικό με το πιο πρόσφατο.

Αποφυγή, κάλυψη και γιατί:

Όταν κάνουμε κάτι, δεν είναι απαραίτητο ότι θέλουμε να μας βλέπουν. Οι κάμερες έχουν αυτόν τον σκοπό, να βλέπουν τα πάντα σε μόνιμη βάση. Άρα δεν θέλουμε να μας δούνε κάπου, εμάς ή τις φίλες μας, και να αναγνωριστούμε από μπάτσους ή οτιδήποτε άλλο.

Καταλήγουμε λοιπόν σε κάποια μέτρα προστασίας: για παράδειγμα, φοράμε καπέλο ή σκούφο, κουβαλάμε ένα φουλάρι ή ένα κασκόλ, έχουμε μαζί μας ένα half face ή ένα full face, χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου ή ομπρέλα, δεν βγάζουμε το κράνος μας.

Φυσικά, εφαρμόζουμε και συνδυασμούς των παραπάνω ή και μεθόδους που εμάς μας διαφεύγουν.

Δακτυλικά αποτυπώματα

Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι ένα μοναδικό σημάδι για κάθε άνθρωπο. Το αφήνουμε πίσω μας πιάνοντας κάτι, κινητό ή σταθερό αντικείμενο, ανεξαρτήτως μεγέθους. Εντοπίζονται με διάφορες τεχνικές από ειδικά τμήματα των μπάτσων και χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση «υπόπτων». Τα αποτυπώματα σε κάποια υλικά καταγράφονται πολύ λιγότερο.

Τα αποτυπώματα είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία στα χέρια των μπάτσων και των δικαστών. Πέρα από την επιστημονική ακρίβεια που μπορεί και να έχουν, πρόκειται για αρκετά διαδεδομένο εργαλείο και κοινωνικά, καθώς αποτελεί εδώ και χρόνια το βασικό τεκμήριο «αθωότητας» ή «ενοχής».

Πώς μπορούμε εμείς να προστατευτούμε;

Η πιο καλή και αποδοτική προστασία μας είναι να φοράμε γάντια συγκεκριμένου τύπου. Να έχουν δηλαδή ένα παχύ στρώμα υφάσματος εσωτερικά που να μας προστατεύει. Τα χειρουργικά γάντια δεν είναι 100% αποδοτικά.

Άλλες πρακτικές που δεν προτείνονται, αλλά παρέχουν διακριτικότητα μεγαλύτερη της ασφάλειας που παρέχουν, είναι το σελοτέιπ ή το χανζαπλάστ στα ακροδάχτυλα. Αυτή η μέθοδος δεν είναι ασφαλής και λόγω μικρής και λάθους κάλυψης, αλλά και λόγω του παλμικού αποτυπώματος που δεν καλύπτεται καθόλου.

Τέλος, αντάρτες πόλης της 17 Νοέμβρη, χρησιμοποιούσαν λευκά χοντρά υφασμάτινα γάντια, βουτηγμένα σε χαμομήλι για να παίρνουν χρώμα κοντά στο ανθρώπινο δέρμα.

Γιατί είναι σημαντικό να προσέχουμε;

Η απάντηση είναι ότι τα αποτυπώματα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα δικαστήρια και όπως είπαμε αποτελούν πολύ ισχυρές αποδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι η καλύτερη μας προστασία είναι να μην υπάρχουν αποτυπώματά μας σε ένα αντικείμενο ή σημείο. Επίσης, σημαντικό είναι τα αποτυπώματά μας να μην είναι σε λίστες των διωκτικών αρχών, ώστε να μην είναι εύκολο ή γρήγορο να ταυτοποιηθούν.

Καθαριότητα:

Εάν θέλουμε να καθαρίσουμε κάτι επιμελώς και χωρίς να αφήσουμε πίσω ίχνη από τα αποτυπώματά μας, υπάρχει σίγουρα ένας τρόπος και είναι με τη χρήση της χλωρίνης.

Κυβερνοασφάλεια:

Το ίντερνετ αποτελεί επίσης πεδίο ελέγχου και καταστολής. Είναι βέβαια τόσο μεγάλο που αν και δίνει την αίσθηση του χαοτικού, υπακούει κάποιους βασικούς κανόνες. Δεν θα το πιάσουμε στην ολότητά του, αλλά μερικώς.

Στο ίντερνετ μπορεί να σε παρακολουθούν -και το κάνουν- ποικιλοτρόπως. Μέσω του παρόχου επικοινωνίας (οτέ, βόνταφον, κοκ), μέσω χάκινγκ, μέσω κρυφής παρακολούθησης, μέσω της ίδιας της δομής και λειτουργίας κάποιων συσκευών.

Όλα αυτά δεν είναι τόσο στη φαντασία κάποιων. Έχουν δημοσιευθεί ανά περιόδους έρευνες και ντοκουμέντα που ουδέποτε δεν αμφισβητήθηκαν, περί μαζικών, αλλά και στοχευμένων παρακολουθήσεων «πολιτών» και όχι μόνο.

Ακόμη, και στον ψηφιακό κόσμο υπάρχει κάτι σαν αποτύπωμα. Είναι το πως κουνάμε το ποντίκι, τι μέγεθος οθόνης έχουμε, τι χρόνο αφήνουμε ανάμεσα σε δύο γράμματα στο πληκτρολόγιο και άλλες τέτοιες αθώες συνήθειες μας.

Τέλος, τα κινητά τηλέφωνα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα σταθερά τηλέφωνα είναι πολύ εύκολο να παρακολουθούνται με ελάχιστο κόπο από τις αρχές.

Παρόλα αυτά υπάρχουν εργαλεία για την ανωνυμία μας στο διαδίκτυο. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και ασφαλές όταν μιλάμε για την τεχνολογία. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρχουν εργαλεία που δεν τα γνωρίζουμε και μπορεί να έχουμε πρόβλημα από αυτά!

Ένα βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν διάφοροι άνθρωποι παγκοσμίως για την ασφάλειά τους, είναι το λογισμικό τέιλς. Το βασικό πλεονέκτημα του, χωρίς να αναφερθούμε σε κουραστικές και άγνωστες τεχνικές λεπτομέρειες, είναι μία ενεργή κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών που το ελέγχουν συνεχώς. Σχετικές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στο tails.boum.org.

Φυσικά υπάρχουν και στα mainstream κινητά κτλ, εφαρμογές ασφαλούς επικοινωνίας, όπως το signal. Παρόλα αυτά, η χρήση ενός κρυπτογραφημένου καναλιού μέσα σε ένα «ποτάμι» παρακολούθησης έχει σίγουρα μικρή δυναμική!

Φαίνεται ότι η προσοχή μας στο διαδίκτυο, όλο και πιο πολύ συνδέεται με την προσοχή μας έξω από αυτό. Η κρυπτογράφηση των αρχείων μας, η ασφαλής επικοινωνία, το ανώνυμο ψάξιμο και σερφάρισμα είναι κάποια από τα εργαλεία που έχουμε.

Η απουσία ηλεκτρονικών συσκευών τέτοιου τύπου από τις βόλτες μας, τις κουβέντες μας και ό,τι άλλο, είναι ένα πρώτο βήμα!

DNA

Το γενετικό αποτύπωμα είναι ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Είναι σίγουρο πάντως ότι, εάν αγγίξουμε κάτι, εάν περάσουμε κοντά από κάτι και πέσει ιδρώτας ή σάλιο, εάν ματώσουμε κάπου κτλ, θα αφήσουμε πίσω μας το dna μας.

Το dna δεν είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα. Ακόμη και η αστική δικαιοσύνη δεν του δίνει την ίδια βαρύτητα (τουλάχιστον στα χαρτιά, γιατί στην πράξη συμβαίνει αυτό που βολεύει το δικαστήριο). Είναι πιο πολύπλοκη η 100% ταυτοποίηση του, η συλλογή και διατήρησή του, η καθαρότητά του κα.

Και πάλι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι ακόμη που πρέπει να προσέχουμε. Μακριά ρούχα, ρούχα με λάστιχα, μαζεμένα μαλλιά, γάντια, σκούφοι κτλ φαίνονται απαραίτητα εάν μιλάμε για αποφυγή λήψης του dna.

Τέλος, για την καθαριότητα, φαίνεται ξανά να λειτουργεί η χλωρίνη που περιέχει Υποχλωριώδες Νάτριο, τουλάχιστον όσον αφορά στην εργαστηριακή ανάλυση ενός δείγματος.