«Προσευχόμαστε εσείς και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να επιτύχετε και η επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” να φέρει ειρήνη στην περιοχή, όπως “υπόσχεται” και το όνομά της»
Τα παραπάνω περιέχονται στην επιστολή στήριξης του οικουμενικού πατριάρχη βαρθολομαίου προς τον Ερντογάν και για τις προ ενός και πλέον χρόνου στρατιωτικές επιχειρήσεις τότε του τουρκικού κράτους προς τη Βόρια Συρία (Β.Σ.) που έφεραν την κωδική ονομασία «κλάδος ελαίας». Φανταζόμαστε ότι η στήριξη του πατριαρχείου προς τον (αλλόθρησκο) σουλτάνο δεν έχει μετατοπιστεί αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η παραπάνω δήλωση ψευδώς έχει μεταφερθεί από πλείστα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως δήλωση του αρχι-παπά για την τωρινή επέμβαση στην Β.Σ τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, επέμβαση που φέρει το όνομα «Πηγή της Ειρήνης». Δηλαδή το αφεντικό των παπάδων κάνει δηλώσεις στήριξης σε μια πολεμική επέμβαση, αυτές οι δηλώσεις χρησιμοποιούνται και σε άλλη πολεμική επέμβαση και αυτές οι πολεμικές επεμβάσεις φέρουν τα ονόματα φυτικής κρέμας χεριών ή άσκησης ευεξίας και διαλογισμού.
Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης διαχειρίζονται την «είδηση» όπως θέλουν όχι όπως είναι, χωρίς αυτό να έχει κανένα απτό κόστος στην αξιοπιστία τους. Ο κυρίαρχος λόγος μπορεί να είναι αρκετά χυδαίος χωρίς να φαίνεται να ενοχλείται το κοινό αίσθημα.
Η κατασκευή ειδήσεων, η μετατόπιση του θέματος, η αλλαγή της ροής των γεγονότων, ή εσκεμμένη παράληψη σημαντικών πτυχών μιας είδησης, η διαστροφή ή τέλος η παράληψη σε αναφορά -σημαντικών- ειδήσεων είναι στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν την τωρινή διαχείριση της είδησης και εν γένει του κυρίαρχου δημόσιου λόγου. Η στρατευμένη ενημέρωση και η αντιπληροφόρηση δρουν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση όλων των παραπάνω. Η «Άπατρις», παιδί του Δεκέμβρη του 2008, η εφημερίδα που κρατάς στα χέρια σου, προσπαθεί να συμπυκνώσει νέα, ειδήσεις και θέσεις που κρίνονται ως σημαντικά, που αποκρύπτονται ή και διαστρεβλώνονται από τα κυρίαρχα media, που δίνουν μια άλλη πτυχή, μια πολιτική οπτική από τη σκοπιά του αναρχικού αντεξουσιαστικού και ελευθεριακού κινήματος.
Στο παρόν τεύχος ασχολούμαστε με κινήματα και εξεγέρσεις ανά τον κόσμο που ματώνουν και διεκδικούν όπως τα πολύμηνα κινήματα στο Χονγκ-Κονγκ και στη Γαλλία, την εξέγερση στο Εκουαδόρ και τις αντιστάσεις των Κούρδων στη Συρία και των Παλαιστινίων.
Μας απασχολεί ο βιασμός της γης και της θάλασσας από το αδηφάγο κεφάλαιο, που από την μια διατείνεται ότι θα παράξει πράσινη ενέργεια μέσω φαραωνικών έργων όπως αυτό που αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα και από την άλλη προετοιμάζεται ο νομικός και κατασταλτικός μηχανισμό για να επιβληθούν οι γεωτρήσεις της μαύρης ενέργειας του πετρελαίου.
συντακτική ομάδα Χανίων