Εργατικά vέα #46

Αθήνα

Στις 23 Οκτωβρίου βγήκε η δικαστική ετυμηγορία η οποία δικαίωνε τον απολυμένο συνδικαλιστή και αντιπρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου- Χάρτου- Ψηφιακών Μέσων Αττικής, Ηλίας Μ., ο οποίος είχε απολυθεί από τις εκδόσεις «Σπαντίδος» τον Φεβρουάριο του 2020. Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε την απόλυση ως άκυρη, αφού η πραγματική αιτία δεν ήταν άλλη από τη συνδικαλιστική του δράση στον χώρο εργασίας του, αναγκάζοντας την εργοδοσία να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, ενώ επιδίκασε και μισθούς υπερημερίας στον συνάδελφο.

Νικηφόρος υπήρξε και ο αγώνας στα “pink elephant”, ύστερα από παρεμβάσεις που έγιναν έξω από δύο εστιατόρια στο Χαλάνδρι και στα Εξάρχεια, από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και τη Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας. Η συνάδελφος κατάφερε και πήρε όλα τα δεδουλευμένα που της χρωστούσε η εργοδοσία, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι ακόμα και στις χειρότερες γαλέρες του κλάδου, η δικαίωση μπορεί να έρθει, εφόσον υπάρχει το τρίπτυχο αποφασιστικότητα-οργάνωση-αλληλεγγύη.

Την ίδια στιγμή, μέσα στη δίνη του κορωνοϊού το κατάστημα “VENTIRI roast house”, το οποίο παραμένει κλειστό από τις 14/4/20, αποφάσισε να απολύσει πριν από το lockdown όλους τους εργαζόμενους που δεν είχαν προλάβει να κλείσουν έναν χρόνο εργασίας (μην και του ζητήσει και κανένας αποζημίωση), ενώ την ίδια στιγμή παρακινούσε τους υπόλοιπους σε παραίτηση. Φυσικό επακόλουθο ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις στον χώρο εργασίας, και έτσι ο εργαζόμενος Μ.Τ. αρνήθηκε να παραιτηθεί. Σε απάντηση η εργοδοσία μετά από πιέσεις που είδε ότι δεν έπιαναν τόπο, τον ενημέρωσε αφού δεν προσήλθε στην δουλειά (του είχαν δηλώσει ότι αφού δεν παραιτείται θα κάθεται και θα καθαρίζει τα άδεια τραπέζια στο κλειστό μαγαζί) έληξε η σύμβασή του. Από μέρους του ο εργαζόμενος έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ζητώντας τα δεδουλευμένα που του χρωστάει η επιχείρηση από υπερωρίες, Κυριακές, νυχτερινά και αργίες.

Στην Καισαριανή τώρα, και συγκεκριμένα στο κατάστημα coffee point, εργαζόμενη η οποία είχε εξωθηθεί σε παραίτηση, κατήγγειλε ότι στις 4/8 δέχτηκε λεκτική και σωματική επίθεση από τον πρώην εργοδότη της, όταν πήγε να ζητήσει την άδεια εργασίας της, που είχε το αφεντικό στο κατάστημα, καθώς και δεδουλευμένα που της χρωστούσε η επιχείρηση. Όπως ήταν λογικό η εργαζόμενη προχώρησε σε καταγγελία του περιστατικού, ενώ επίσης στο κατάστημα πραγματοποίησε παρέμβαση η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας.

Παρέμβαση στο υπουργείο εργασίας πραγματοποίησαν πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με αφορμή τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου «που αφορούν σε αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης με πρόσχημα την προστασία της κοινωνίας από την πανδημία, και ειδικότερα για την αφαίρεση ημερών κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα που λήφθηκαν στο πλαίσιο των αδειών ειδικού σκοπού». Στη συνέχεια αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθυντή του υπουργείου, όπου και τελικά του κατατέθηκαν τα αιτήματα των σωματείων.

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι ναυτεργάτες του λιμανιού του Πειραιά στις 24 Σεπτεμβρίου καταγγέλλοντας την στάση της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, όπως επίσης και την επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες τόσο μέσω της υποβάθμισης της ΣΣΕ, όσο και μέσω της ανεργίας και της εντατικοποίησης της εργασίας.

Βοιωτία

Στις 4 Σεπτεμβρίου τραυματίζεται σοβαρά εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Protergia της εταιρίας «Μυτιληναίος». Το περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών για το πλύσιμο των μονωτικών σε καλώδιο υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να πάθει ηλεκτροπληξία. Παρά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, τελικά υπέκυψε στα τραύματά του 17 μέρες αργότερα.

Θεσσαλονίκη

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκε το συνδικάτο οικοδόμων Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου, ύστερα από τον θάνατο εν ώρα εργασίας εργαζόμενου στο Μετρό στον σταθμό της Αγίας Σοφίας. Με αιχμή την αύξηση των μέτρων ασφαλείας, τη στελέχωση του ΣΕΠΕ, την παρουσία ιατρικού προσωπικού στους χώρους εργασίας, και την υπογραφή κλαδικής σύμβασης πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στις 12/9 από την πλατεία Χανθ με τη συμμετοχή σωματείων της πόλης.

Πάτρα

Ύστερα από στάση εργασίας που είχε πραγματοποιήσει το σωματείο μισθωτών τεχνικών ως απάντηση στις 8 απολύσεις που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα η εταιρία Althom ΕΠΕ, η εργοδοσία προχώρησε σε μία ακόμα απόλυση εργαζόμενου και μέλους του σωματείου. Από μέρους του το σωματείο κάλεσε σε 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, με βασικό αίτημα να παρθούν πίσω οι εκδικητικές απολύσεις.

Γιάννινα

Στην πόλη των Ιωαννίνων το σουβλατζίδικο «Σ’ Αναμμένα Κάρβουνα», αποφάσισε να απολύσει εργαζόμενη και μέλος του Σωματείου Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων, αφού είδε ότι οι πιέσεις για παραίτηση της συναδέλφου δεν έπιαναν τόπο. Έτσι, στις 20 Οκτωβρίου η υπόθεση οδηγήθηκε στην επιθεώρηση εργασίας, όπου και ο τσαμπουκάς της εργοδοσίας μαζεύτηκε, συμφωνώντας εν τέλει στην καταβολή των δεδουλευμένων που απαιτούσε η εργαζόμενη.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, η εργοδότρια του “TRANZISTOR KIDS CLUB”, ύστερα από παρεμβάσεις που είχαν γίνει πέρυσι  λόγω της απόλυσης συναδέλφου πάλι από το Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων, κατέθεσε μηνύσεις τόσο προς την απολυμένη όσο και στην πρόεδρο του σωματείου για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο εισαγγελέας στον οποίο έφτασε η μήνυση έκανε με την σειρά του την δουλειά του. Αντί να βάλει την υπόθεση στο αρχείο, κάλεσε τόσο την απολυμένη όσο και την πρόεδρο του σωματείου σε προανακριτική εξέταση και τελικά απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης, απειλής και ηθικής αυτουργίας. Δυστυχώς όμως η εργοδότρια δεν έκανε τη χάρη στον εισαγγελέα να τρέξει ποινικά ένα από τα λίγα δραστήρια σωματεία της πόλης, και στα μέσα Οκτωβρίου απέσυρε τη μήνυση. Από μέρους μας, ευχόμαστε αυτό το γεγονός να μην διαταράξει αυτή τη χρόνια σχέση και την αγαστή συνεργασία μεταξύ αφεντικών και δικαστικού συστήματος της πόλης.

Άρτα

Στις 17 Σεπτεμβρίου σκοτώνεται εν ώρα εργασίας 18χρονος διανομέας της πιτσαρίας Rusticana στην πόλη της Άρτας. Ο συνάδελφος που είχε προσληφθεί πριν από 9 μέρες στο εν λόγω κατάστημα, τράκαρε με διερχόμενο αγροτικό όχημα στη -γνωστή καρμανιόλα της περιοχής- εθνική οδό Άρτας- Γέφυρας Καλογήρου. Ως ελάχιστη απάντηση στις 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ιωαννίνων έξω από την πιτσαρία, ενώ μετά ακολούθησε εξόρμηση και μοίρασμα του κειμένου στον κλάδο του επισιτισμού.