Φυλακές

Οι φυλακές παραμένουν τόποι βασανισμού

Costache Ionica είναι το όνομα του Ρουμάνου κρατούμενου που πέθανε στη φυλακή, ενώ ζήταγε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ακολουθεί η ανακοίνωση των συγκρατούμενών του:

«Σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη στη πτέρυγα Αβ των φυλακών Χανίων ακόμη ένας συγκρατούμενος άφησε την τελευταία του πνοή πίσω από τα σίδερα και το τσιμέντο. Οι φυλακές παραμένουν τόποι βασανισμού και όσοι τυχαίνει να βρισκόμαστε μέσα, αντιμετωπιζόμαστε ως άνθρωποι Β’ κατηγορίας. Η στέρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οδήγησε τον συγκρατούμενό μας στον θάνατο, αφού η υπηρεσία δεν του παρείχε ούτε λίγο οξυγόνο τις τελευταίες στιγμές, που ο ίδιος επανειλημμένα τους ζήτησε. Η απάντηση ήταν ότι ο γιατρός είναι σε άδεια. Το προηγούμενο διάστημα ζητούσε τα φάρμακα για την καρδιά του και ούτε αυτά του παρείχαν. Επανειλημμένα προειδοποίησε την υπηρεσία ότι δεν ένοιωθε καλά. Ο ίδιος αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του και ήθελε να πάει στο νοσοκομείο, το οποίο απέχει μόλις 15 λεπτά από τη φυλακή, αλλά τον πήγαν μόνο όταν πλέον ήταν νεκρός. Ο συνάνθρωπος αυτός είχε ποινή 8 μηνών και στις 15 Σεπτέμβρη θα υπέγραφε για να αποφυλακιστεί. Οι υπεύθυνοι χαρτογιακάδες του υπουργείου δικαιοσύνης έχουν βάψει ακόμη μια φορά τα χέρια τους με αίμα. Τρείς πτέρυγες της φυλακής των Χανίων παρέτειναν το βραδινό κλείσιμο ως τις εννιά σαν πρώτη αντίδραση για σήμερα».

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, με αφορμή τον θάνατο του Costache Ionica, σε όλες τις πτέρυγες της φυλακής, και τα κελιά έκλεισαν πιο αργά το βράδυ. Παράλληλα, το μεσημεριανό κλείσιμο των κελιών είχε σταματήσει από τους κρατούμενους στα πλαίσια της συμμετοχής τους στην πανελλαδική κινητοποίηση σχετικά με την κατάργηση του «εισαγγελικού βέτο», την κατάργηση του νόμου περί μη συγχώνευσης των ποινών και την παράταση χωρίς όρους του νόμου αποσυμφόρησης στο 1/3 της ποινής.

*

Η εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας

Η παρακάτω καταγγελία στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από μαθητές και φοιτητές κρατούμενους στον Κορυδαλλό.

Μοιάζει με «σχέδιο σκοτεινών κύκλων», ή απλά με εκπαιδευτική ανεπάρκεια και αυθαιρεσία, η άσκηση των καθηκόντων της διευθύντριας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, η οποία, με τις ενέργειές της και τις δηλώσεις της, δυσχεραίνει την εκπαίδευση των κρατουμένων ή ακόμη και επιδιώκει την κατάργηση του ίδιου του Σ.Δ.Ε.

Στα πλαίσια αυτά:

Δημιούργησε πολύ κακό κλίμα στην ψυχολογία μας παραμονές των πανελληνίων, αρνούμενη πεισματικά τη διεξαγωγή των εξετάσεων μέσα στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού. Επιπροσθέτως, ενώ κατ’ ουσία δυναμίτιζε τη διεξαγωγή τους, θέλησε να καρπωθεί τα οφέλη της, όταν πλέον διαπίστωσε ότι δεν θα μπορούσε να τις αποτρέψει.

α) Παραβίασε την κλειδαριά του φωριαμού των σπουδαστών του Ι.Ε.Κ, και πέταξε όλο το περιεχόμενό του! Δεν σεβάστηκε ούτε ότι η γραφική ύλη είναι για εμάς δυσεύρετη και αναγκαία, ούτε ότι δεν μας χορηγείται δωρεάν.

β) Δεν σεβάστηκε τα έργα σπουδαστών του Ι.Ε.Κ, και τα πέταξε (τα βιβλία στην πυρά), αναβιώνοντας μεσαιωνικό κλίμα σε περιβάλλον σχολείου, και μάλιστα σ’ έναν ευαίσθητο χώρο, όπως είμαστε εμείς. Είναι πέρα από κάθε λογική η ενέργεια μιας εκπαιδευτικού να καταστρέψει μοναδικά έργα κρατουμένων σπουδαστών.

γ) Εκδηλώνει με διάφορους τρόπους και απαράδεκτες, εκπαιδευτικά, συμπεριφορές εις βάρος μας, ανεξήγητα εκδικητικά. Όπως, όχι μόνο αρνούμενη να βοηθήσει αλλά και υποβάλλοντας την άποψή της, προκάλεσε στο συμβούλιο καθηγητών να μην δικαιολογηθούν απουσίες, που ως μόνο αίτιο είχαν τις μεταγωγές, με αποτέλεσμα συγκρατούμενοι να χάσουν τη διδακτική τους χρονιά.

δ) Δημιούργησε απαράδεκτο υπηρεσιακά κλίμα εις βάρος των συναδέλφων της, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί, που για σειρά ετών υπηρετούσαν στο σχολείο μας, να επιδιώξουν να φύγουν, και έφυγαν.

Το αποκορύφωμα των πραγματικών επιδιώξεών της ήρθε όταν ζήτησε από φοιτητές που βρίσκονταν στον χώρο του σχολείου να φύγουν. Η άρνησή τους προκάλεσε την εκδικητικότητά της, και τους κατηγόρησε αδίκως για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.

Την ενέργειά της αυτή την έκανε με τελικό στόχο να πετύχει οι φοιτητές να μην βρίσκονται στον χώρο του σχολείου.

Έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη αυτή της την πρόθεσή, παρά το γεγονός ότι πολύ καλά γνωρίζει ότι δυσκολεύει έως απαγορεύει τη μελέτη των φοιτητών.

Στην αγωνία των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών κρατουμένων, ότι με τον τρόπο που λειτουργεί θα κλείσει κατ’ ουσίαν το σχολείο, η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Δεν με νοιάζει».

Την ενημερώνουμε ότι δεν θα της το επιτρέψουμε. Καλούμε κάθε αρμόδιο να λάβει μέτρα για την συγκεκριμένη εκπαιδευτικό, κ. Κουτούλα Παγώνα, και να την απομακρύνει άμεσα.

Δεν είναι δυνατόν μόλις πέρσι, και παρουσία του γ.γ. του υπουργείου δικαιοσύνης, να αναφέρεται η παντελής έλλειψη βίας σε σχολείο κρατουμένων, σε αντίθεση με τα ελεύθερα σχολεία, και η ίδια η διευθύντρια του σχολείου να ασκεί βία. Βία λεκτική, ψυχολογική, και με μια ιδιότυπη άσκηση εξουσίας να μετατρέπει το σχολείο σε φυλακή μέσα στη φυλακή.

Δεν θα της το επιτρέψουμε να καταστρέψει το σχολείο που έφτιαξε ο προκάτοχός της, Γιώργος Ζουγανέλης, που μένει στην καρδιά όσων τον γνωρίσαμε.

Κορυδαλλός, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωτοβουλία κρατούμενων μαθητών και φοιτητών Κορυδαλλού

*

Αιτήματα-προτάσεις κρατουμένων φυλακών Τρικάλων

Το παρακάτω υπόμνημα, με αιτήματα-προτάσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα, στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από κρατούμενους στις Φυλακές Τρικάλων:

ΠΡΟΣ

1) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή

2) Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ε. Φυτράκη,

Με αυτό το υπόμνημα δηλώνουμε τα αιτήματά μας για τον σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα, και παρακαλούμε να τα λάβετε υπόψη σας.

Σωφρονιστικός Κώδικας:

1) Υποχρεωτική η τακτική άδεια κρατούμενου στο 1/5 πραγματικής έκτισης της ποινής, εφόσον τηρεί την προϋπόθεση της διαμονής από οικογένεια, συγγενή, προπληρωμένο από τον ίδιο ξενοδοχείο ή από κάποια μέριμνα αλληλεγγύης κρατουμένων, ώστε να φιλοξενηθεί τις ημέρες της άδειάς του. Και να σταματήσει επιτέλους η μαντεψιά από το συμβούλιο της φυλακής. Οι ημέρες της άδειας να είναι αμετάβλητες, 9 ημέρες + οι ημέρες των οδοιπορικών. Με αυτόν τον τρόπο ο κρατούμενος εντάσσεται πιο ήπια και ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο, και κοινωνικοποιείται η προσωπικότητά του, ώστε να μην είναι δακτυλοδεικτούμενος και παρακμιακός. Αυτό βοηθάει και στη διαμονή του μέσα στη φυλακή, ώστε να μην είναι νευρικός και ξεχασμένος, κι έτσι να χάσει με κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα το παραπάνω ευεργέτημα.

2) Όλα τα ευεργετικά μεροκάματα να έχουν εντός του σωφρονιστικού καταστήματος το χαρακτηριστικό των 45 ευεργετικών ημερών, και όλα τα ευεργετικά μεροκάματα σε αγροτική φυλακή να είναι 60 ευεργετικές ημέρες. Κρατούμενοι που παρακολουθούν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας να έχουν το ευεργέτημα των 45 ημερών. Κρατούμενοι που πετυχαίνουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ώστε να σπουδάσουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ να έχουν τιμητικά το ευεργέτημα των 45 ημερών, ανεξάρτητα αν εργάζονται, και να έχουν την καθημερινή τους άδεια με βραχιολάκι ή μη, ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματά τους· έτσι θα είναι πρότυπο κρατουμένων, και θα αποτελούν κίνητρο και για τους άλλους κρατούμενους. Τα παραπάνω να ισχύσουν και για τα σωφρονιστικά καταστήματα γυναικών. Η ανατροφή των παιδιών τους να εντάσσεται στα ευεργετικά ημερομίσθια των 60 ημερών, και θα ήταν καλό να παρακολουθούν σεμινάρια από ειδικό παιδοψυχολόγο ή παιδαγωγό.

3) Κρατούμενοι που είναι παντρεμένοι, αρραβωνιασμένοι ή έχουν κάποιο δεσμό, και εφόσον δεν μπορεί να φτιαχτεί ειδικός χώρος συνεύρεσης, μέσα στο κατάστημα κράτησης, που να έχει τα εχέγγυα της εχεμύθειας και της διακριτικότητας, και πάνω από όλα του διακριτικού περιβάλλοντος για την επίσκεψη, να μπορούν να πάρουν 2ωρη άδεια, χωρίς να μπορεί ο κρατούμενος να απομακρυνθεί από τον νομό που εδρεύει το κατάστημα κράτησης, με ηλεκτρονική επιτήρηση και με προπληρωμένη διαμονή σε ξενοδοχείο του νομού.

4) Κρατούμενοι με ποινές κάτω των 15 ετών να μπορούν να μεταχθούν σε αγροτική φυλακή χωρίς τις προϋποθέσεις του 1/5 και της μίας τακτικής άδειας. Κρατούμενοι οι οποίοι εργάζονται σε αγροτική φυλακή να μπορούν να πιστοποιούν με κάποια σεμινάρια τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει εκεί, π.χ. καλλιέργεια γης, τυροκομεία, ποιμνιοστάσια, βουστάσια, πτηνοτροφικές εργασίες, ώστε όταν αποφυλακίζονται, να μπορούν να ενταχθούν σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προγράμματα, να μπορούν να βγάλουν μια άδεια παραγωγού, ώστε να μην διαπράξουν καμία παραβατική συμπεριφορά, και να είναι ενταγμένοι με αξιοπρέπεια στην κοινωνία.

5) Στήριξη του κρατούμενου μετά την αποφυλάκισή του μέσω ΟΑΕΔ, ώστε να μπορεί να ενταχθεί για θέμα βιοπορισμού στο πρόγραμμα ανεργίας για έναν χρόνο, να μπορεί να του χορηγείται επιδότηση ενοικίου, να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσοκομειακή κάλυψη για τον πρώτο χρόνο, και να μπορεί να μετακινείται δωρεάν με κάρτα στις αστικές συγκοινωνίες, π.χ. λεωφορεία, ηλεκτρικός, μετρό. Να ενταχθεί στην κατηγορία ευπαθών ομάδων, ώστε να μπορεί να βγάλει μια άδεια βιοπορισμού, όπως π.χ. άδεια μικροπωλητή, άδεια λαϊκής αγοράς, άδεια περιπτέρου, άδεια καντίνας.

6) Για την αποσυμφόρηση να διαγραφούν τα πειθαρχικά.


Ποινικός Κώδικας:

Εξορθολογισμός ποινών

1) Ανώτατος χρόνος κράτησης για οποιαδήποτε υποδικία, 12 μήνες. Ανώτατος χρόνος κράτησης σε εξέταση Β΄ βαθμού, 18 μήνες από την ημέρα έκδοσης ποινής του πρωτόδικου εφετείου.

2) Να έχει το δικαίωμα ο κρατούμενος να εκτίει την αναστολή του ή με το 107 ή με το 108, εφόσον δεν μπορεί να συγχωνεύσει τις ποινές του με τον ευεργετικό υπολογισμό 2/5.

3) Να μειωθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης από τα 16 στα 14, και αντί για 4 χρόνια εργασίας, ο κρατούμενος να εργάζεται 6 χρόνια, ώστε να έχει ενεργή συμπεριφορά και εργασιακή νοοτροπία, κι έτσι να μπορεί να εκτιμάει το μεροκάματό του εκτός καταστήματος κράτησης, και να νιώθει ενεργό μέλος της κοινωνίας. Οι συγχωνευτικές ποινές των 25 ετών, εκτός από απάνθρωπες, είναι πάνω από όλα αισχρές και εξοντωτικές, π.χ. Εφετείο Δωδεκανήσου 600 χρόνια κάθειρξη, Εφετείο Κομοτηνής 400 χρόνια κάθειρξη, και διάφορες άλλες τέτοιες δικαστικές αισχρότητες. Και ακούγεται από πολιτικούς, δημοσιογράφους και «επιφανείς» πολίτες της χώρας αυτής να λένε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη». Εμείς όμως, χωρίς χρήματα για να την κάνουμε επί χρήμασι, και με πολλή εμπειρία από τους συγκεκριμένους θρασύτατους νεκροθάφτες δικαστές, σας λέμε ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε καμία πολιτικοποιημένη ελληνική δικαιοσύνη και σε καμία παραμυθένια ανεξάρτητη.

4) Κατάργηση της κάθειρξης, και έκτιση οποιασδήποτε πρόσκαιρης φυλάκισης με την έκτιση των 2/5. Φυλακίσεις από 10 χρόνια και κάτω με την έκτιση του 1/5. Φυλακίσεις 3 χρόνων και κάτω με το 1/10.

5) Να μπορεί ο κρατούμενος να χρησιμοποιεί το βραχιολάκι για να εκτίσει κάποιο μέρος της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό για οποιοδήποτε αδίκημα, εκτός αυστηρά για αδικήματα ήθους, όπως βιασμός, παιδεραστία, αποπλάνηση, παιδική πορνογραφία κλπ.

6) Να υπάρχουν εναλλακτικές ποινές έκτισης μετά από κάποιο χρόνο κράτησης, είτε με περιορισμό κατ’ οίκον, είτε με κάποιο χρόνο κράτησης με επιμορφωτικά μέτρα, όπως π.χ. παρακολούθηση σεμιναρίων από ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, και εργασιακά σεμινάρια.

7) Να μην προφυλακίζονται κρατούμενοι που έχουν μόνιμη κατοικία και δεν είναι ύποπτοι φυγής, και ούτε έχουν διαπράξει αδικήματα όπως π.χ. ανθρωποκτονία, πραγματική εγκληματική οργάνωση, ληστεία με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

8) Εκσυγχρονισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία κλπ, αλλάζουν τους παλιούς τους κώδικες, και συμβαδίζουν με την κοινωνία, και όχι όπως στην Ελλάδα που ο ποινικός κώδικας είναι από το 1950. Για μας, πολλά αδικήματα που είναι κακουργήματα θα πρέπει να γίνουν πλημμελήματα, πολλά πλημμελήματα πταίσματα και πολλά πταίσματα ατιμώρητες πράξεις. Οι νομοθέτες το ξέρουν πολύ καλύτερα από μας, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο δεν το κάνουν. Μήπως ήρθε η κατάλληλη ώρα να το πράξουν;

Τρίκαλα, 8 Σεπτεμβρίου 2017

Κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων