[Καρδίτσα] Ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις ενάντια στα αιολικά και την πράσινη ανάπτυξη

Το περασμένο Σάββατο, 12 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα η πανελλαδική συγκέντρωση και διαδήλωση «ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα».

Ήδη από τις 11 άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στην κεντρική πλατεία (Ελευθερίας) της Καρδίτσας. Η πορεία πλαισιώθηκε περίπου από 450 αγωνιστές και αγωνίστριες, και κινήθηκε στις γειτονιές και τους δρόμους του κέντρου της πόλης. Κατάληξη το πάρκο Παυσίλυπο, όπου φιλοξενήθηκε και η εκδήλωση-συνέλευση.

Το πρώτο μπλοκ της διαδήλωσης, μαθητική συνέλευση Καρδίτσας

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη σε πολλά σημεία, με παρατεταγμένες διμοιρίες να κλείνουν δρόμους. Διμοιρίες που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της πόλης, μα κυρίως για να επισφραγίζουν την αστυνομική ρητορική που οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες ημέρες, και που συμπυκνώνεται στην «απειλή» του «ερχομού των αναρχικών που θα κάψουν την πόλη μας».

Σε ένα χρονικό σημείο πανελλαδικού βεληνεκούς,  επιχείρησαν αφενός να διαστρεβλώσουν τον αγώνα ως προς τους σκοπούς του, και αφετέρου να τον περιχαρακώσουν στα πλαίσια ενός πολιτικού χώρου. Υπονοώντας πως ο υπόλοιπος κόσμος που πλήττεται από την καταστροφή των Αγράφων, από τους κατοίκους τους, τους εραστές της αγνής και άγριας φύσης , την ορειβατική κοινότητα κλπ, δεν είχε κανένα λόγο να βρεθεί στον δρόμο και να διαδηλώσει μαζί μας. Στο ίδιο πλαίσιο, με απειλή της αστυνομίας, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, που το καλοκαίρι φιλοξένησε το camp ενάντια στα αιολικά, παρέμεινε κλειστό για όλο το Σαββατοκύριακο.

Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, απόγευμα Σαββάτου 12/10

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως, μέχρι στιγμής, αυτή η διαδήλωση αποτελεί τη μαζικότερη κινητοποίηση που αφορά το ζήτημα στην Καρδίτσα. Και αυτό από μόνο του αποτελεί μία πρώτη απάντηση στο κλίμα που επιχείρησαν να στήσουν. Ταυτόχρονα, το πλήθος των διαδηλωτών, που για τα δεδομένα μίας επαρχιακής πόλης όπως η Καρδίτσα είναι μεγάλο, αποτέλεσε ένα γεγονός για την τοπική κοινωνία, τόσο σε πρώτο χρόνο, όσο και μετέπειτα, κρίνοντας από τους σχολιασμούς και την ειδησεογραφία των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Κάποια συνθήματα που φωνάχτηκαν στη διαδήλωση του Σαββάτου:

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ
ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΡΗΜΑΖΕΙ

ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΒΟΥΝΑ
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

Λίγο πριν τη Νιάλα

Την επόμενη ημέρα, ένα κομβόι αυτοκινήτων έφτασε λίγα χιλιόμετρα πριν τη Νιάλα, στο σημείο όπου είναι σταθμευμένα τα μηχανήματα που έχουν  ξεκινήσει τα πρώτα σκαψίματα στο βουνό. Περίπου 80-90 άτομα, παρέμειναν για κάποια ώρα στο σημείο, ενώ φεύγοντας τοποθετήθηκαν συμβολικά πέτρες πάνω στις μπουλντόζες.

ανταπόκριση για την Άπατρις: vintage

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη διαδήλωση και την κινητοποίηση στο βουνό:

Παυσίλυπο
Στα δεξιά, πάνω στην κορυφογραμμή, αχνοφαίνεται ένας ανεμομετρητής. Εγκαθίστανται για να κάνουν τις απαραίτητες για τη συνέχιση του έργου μετρήσεις. Μέχρι τώρα αρκετοί από αυτούς έχουν γκρεμιστεί!