Μερικές λέξεις σχετικά με τη κατάσταση στα σύνορα Αυστρίας – Ουγγαρίας

Το κείμενο προέρχεται από το site: https://linksunten.indymedia.org.

Μετάφραση και σημειώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις: εφημερίδα δρόμου Άπατρις

Εικάζουμε ότι οι περισσότεροι από εσάς παραακολουθείτε τις πρόσφατες ειδήσεις και κατα κάποιο τρόπο γνωρίζετε τι συμβαίνει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Για όσους ενδιαφέρονται, μοιραζόμαστε κάποιες προσωπικές εμπειρίες από τα σύνορα της Αυστρίας και της Ουγγαρίας – για να τις μεταδώσετε, να κινητοποιηθείτε και να λάβετε πληροφόρηση πέρα από αυτή που δίνουν τα (κυρίαρχα) μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από διάφορους ανθρώπους και δεν μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένα άτομα. Συνοριακοί έλεγχοι, αστυνομία, υπηρεσία πληροφοριών και άλλα ιδρύματα ελέγχου: Να πάτε να πεθάνετε!

Αυτή τη στιγμή, μεταναστευτικά ρεύματα χιλιάδων ανθρώπων κινούνται προς την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες κυρίως της Βόρειας Ευρώπης. Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο. Τουρκία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μακεδονία, Σερβία και Ουγγαρία αποτελούν τις χώρες διέλευσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να προχωρήσουν περαιτέρω λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης τους εκεί πέρα. Η Γερμανία άρχισε τους ελέγχους στα σύνορα πριν από μερικές ημέρες επιβραδύνοντας τις ροές. Σήμερα, οι νόμοι αλλάζουν στην Ουγγαρία: τα σύνορα είναι «κλειστά για τους ανθρώπους που εισέρχονται παράνομα» στη χώρα και κατά συνέπεια πολλοί πρόσφυγες αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Κροατία και τη Σλοβενία. Αυτά σαν κεντρική εικόνα…

Πριν από λίγες μέρες έφθασε η είδηση ότι χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα από τη Σερβία προσπαθώντας να προωθηθούν προς το βορρά. Πολλοί έφτασαν σε έναν καταυλισμό κοντά στα σύνορα στο Roeszke της Ουγγαρίας. Η κατάσταση ήταν και είναι εξαιρετικά σοβαρή, δεδομένου ότι η χωρητικότητα του καταυλισμού εξαντλήθηκε σύντομα από τις μάζες των ανθρώπων που φθάνουν. Πολλοί εθελοντές παρέχουν ιατρική βοήθεια ή υποστήριξη με τρόφιμα, ζεστά ρούχα ή μεταφορά με λεωφορείο προς το σιδηροδρομικό σταθμό ή σε άλλους χώρους. Τα λεωφορεία και τα τρένα προς το Gyor μετέφεραν χιλιάδες ανθρώπους κοντά στα αυστριακά σύνορα. Εδώ, οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ένα στρατόπεδο 12 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη όπου, έξω από το στρατόπεδο, τους παρέχεται η βασική βοήθεια. Αν οι άνθρωποι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια ή να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις και να κοιμηθούν, πρέπει αναγκάστηκα
να εγγραφούν. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και το όνομά τους προκειμένου να τους εγγράψει επίσημα η Ουγγαρία. Εάν το κάνον αυτό, όπου και εάν καταλήξουν τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να σταλούν πίσω στη χώρα που καταγράφηκαν για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη συμφωνία – Δουβλίνο ΙΙΙ. Κατά συνέπεια, πολλοί σπεύδουν να προχωρήσουν μέσω των Βαλκανίων προσπαθώντας να μην αφήσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός από τον τελικό προορισμό τους.

Στο στρατόπεδο κοντά στο Gyor, οι αλληλέγγυοι έχουν συστήσει μια βασική δομή, στην οποία συγκεντρώνουν και μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα. Μια στοιχειώδης ιατρική υποδομή έχει επίσης εγκατασταθεί. Εδώ, πάλι, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μένουν για πολύ καιρό και προωθούνται στα αυστριακά σύνορα. Ατελείωτες σειρές από ταξί περιμένουν μπροστά από το στρατόπεδο και με την υποστήριξη των μπάτσων άνθρωποι στοιβάζονται στο εσωτερικό τους. Οι αλληλέγγοι κατάφεραν να προσφέρουν δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία προς το σταθμό του τρένου μετά από μακρές συζητήσεις με τους «υπεύθυνους» – οι οποίοι μέχρι τότε δεν τους τους αφήναν να περάσουν – , εξασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μεταφερθεί πέρα από τα σύνορα. Οι οδηγοί ταξί χρεώνουν τους ανθρώπους 10-50 € το άτομο για διαδρομή 12 χιλιομέτρων προς το σταθμό. Πολλοί αλληλέγγυοι βοήθησαν στη μετακίνηση ακόμη και αν η νομική κατάσταση στην Ουγγαρία ήταν ασαφής. Η ανάγκη για να βοηθήσουν στη διαφυγή υπερκέρασε οποιεσδήποτε σκέψεις και κανονισμούς. Στο σταθμό του τρένου αλληλέγγυοι βοηθούν τους πρόσφυγες, δίνοντάς τους τη βασική πληροφόρηση για το πώς να συνεχίσουν περαιτέρω. Τρένα αναχωρούν κάθε μια ώρα και μετά από συνεχείς ερωτήσεις στους «υπεύθυνους» διαδόθηκε η πληροφορία ότι δεν απαιτούνται εισιτήρια. Στους μπάτσους ανατέθηκε η δουλειά να πουν στους ανθρώπους τί πρέπει να κάνουν, την οποία και κάνουν χωρίς ιδιαίτερη συμπόνια. Ακριβώς όπως κάνουν τη δουλειά τους. Το συνεχές μπρος-πίσω από το στρατόπεδο στο σταθμό γινόταν με πολλά αυτοκίνητα επί ώρες. Το τελευταίο τρένο στα σύνορα αναχωρεί στις 22:30, αλλά τα λεωφορεία από όλη την Ουγγαρία έφθαναν όλη τη νύχτα στο στρατόπεδο έξω από την πόλη. Έτσι, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν είτε στο στρατόπεδο (και να εγγραφούν) ή έξω από το στρατόπεδο, ή να περιμένουν στο σταθμό του τρένου για το επόμενο τρένο το πρωί (υπό την προϋπόθεση ότι βρήκαν μέσο να πάνε στο σταθμό ή είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το αντίτιμο του ταξί). Όταν άρχισαν να φτάνουν στην Αυστρία το βράδυ, οι εθελοντές μετέφεραν τους πρόσφυγες σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, τα οποία άνοιξαν σε όλη τη Βιέννη. «Έχουμε χώρο για 1300 άτομα και ήδη φιλοξενούμε περισσότερους από όσους μπορούμε να αντέξουμε», μας είπε ένα μέλος του ερυθρού σταυρού.

Γνωρίζοντας ότι τα σύνορα θα έκλειναν στις 15 Σεπτέμβρη πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να κινητοποιηθούν – τόσο αυτοί που βρίσκονταν στα σύνορα με την Ουγγαρία, όσο και αυτοί που δεν είχαν φτάσει ακόμα. Στις 14 του μήνα τα στρατόπεδα προσφύγων στα σύνορα με τη Σερβία στο Roezke και κοντά στο Gyor έκλεισαν και όλοι οι άνθρωποι στοιβάχτηκαν στα τρένα που έφευγαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κατευθυνόμενα προς τα βόρεια. Σε τρένα με 15 και πλέον βαγόνια τοπετήθηκαν περισσότερα από χίλια άτομα και διέσχισαν έτσι την Ουγγαρία, όπως τα βοοειδή, έως την συνοριακή πόλη Hegyershalom. Εδώ, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από τους μπάτσους και περπάτησαν προς τα σύνορα με την Αυστρία. Και εδώ υποστηρικτές βοήθησαν με λεωφορεία στα σύνορα και μοίραζαν τρόφιμα και νερό, καθώς και καλύμματα βροχής και ρούχα. Τα τακτικά δρομολόγια από τη Βουδαπέστη και το Gyor έφταναν σύμφωνα με το πρόγραμμα με 20-50 πρόσφυγες το καθένα. Όμως η άφιξη μεγάλων τρένων από το Roezke δεν ήταν προγραμματισμένη και έγινε ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. Η αστυνομία είπε ψέματα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα τρένα τα οποία θα φτάσουν το βράδυ, αλλά οι πληροφορίες από τους αλληλέγγυους στο Roezke ήταν πιο ακριβείς: στις 10 το βράδυ πολλοί μπάτσοι προετοιμάστηκαν για μια άφιξη τρένου εν μέσω μιας πολύ δυνατής βροχής. Ένα μεγάλο τρένο με περίπου 20 βαγόνια έφθασε και οι άνθρωποι κινήθηκαν προς τα σύνορα. Οικογένειες με παιδιά και βρέφη, άτομα σε αναπηρικές καρέκλες, άνθρωποι με πατερίτσες και πρόσθετα μέλη είχαν σπεύσει δίπλα σε ομάδες νεαρών και φίλων. Προς υποστήριξή τους, ειδικά τα άτομα με αναπηρία οδηγήθηκαν με αυτοκίνητα προς τα σύνορα. Οι αστυνομικοί δεν συμφωνούσαν με αυτό το είδος της υποστήριξης των μεταναστών και ξεκίνησαν σοβαρές αντιπαραθέσεις. Με μαύρα, μακριά αδιάβροχα, ξυρισμένα κεφάλια, αιωρούμενα γκλόπ και δυνατά φώτα, φωνάζοντας γύρω σαν βοσκοί, δίνοντας εντολές και δείχνοντας τις κατευθύνσεις, δημιουργούσαν εικόνες από παλαιότερες εποχές. «Απλά ακολουθούν τις εντολές» – φαίνεται ότι η συμπόνια έχει εγκαταλείψει εντελώς το σώμα τους. Δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμα επιθέσεις, αν και αναμένεται.

«Θέλετε να έρθετε με το αυτοκίνητο; Μπορούμε να σας πάμε στα σύνορα και είναι δωρεάν».«Γεια σου, τι κάνεις; Από πού προέρχεστε; Πού θέλετε να πάτε; Τι χρειάζεστε; Θέλετε ένα μήλο, νερό, χυμό, σοκολάτα, χαρτομάντηλα, αδιάβροχα,..;» «Θα πρέπει να περπατήσετε πέρα από τα σύνορα, δεν μπορούμε να σας πάμε. Πίσω από τα σύνορα υπάρχει βοήθεια για εσάς: Τρόφιμα και καταφύγιο. Και μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο για την Βιέννη, από εκεί μπορείς να πας παραπέρα.»«Η Γερμανία κλείνει τα σύνορα, ίσως έχετε να πάτε κάπου αλλού ή να μείνετε στη Βιέννη για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.» «Είστε ευπρόσδεκτοι!»

«Ναι ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Ήμασταν στο τρένο για 8 ώρες. Είμαστε τόσο κουρασμένοι. Ξέρετε ξεκινήσαμε πριν από 45 ημέρες. Περπατήσαμε τόσο πολύ.»«Ερχόμαστε από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Καμερούν, το Πακιστάν,..» «Θέλουμε να πάμε στην Ολλανδία, το Αμβούργο, το Μόναχο, τις Βρυξέλλες, τη Δανία, τη Βιέννη, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ντόρτμουντ,..» «Είναι ο αυστριακός λαός, όπως το Αφγανιστάν;» «Είχα μια εγχείρηση καρδιάς, πρέπει να πάω στο νοσοκομείο.» «Η κόρη μας είναι πολύ άρρωστη, χρειαζόμαστε ένα ζεστό και χωρίς υγρασία μέρος για να κοιμηθεί.» «Ο αδελφός μου ζει σημείο Χ, θα πρέπει να φτάσω εκεί. Μπορείτε να μας οδηγήσετε στο σημείο Χ;» «Η αστυνομία στη Βουλγαρία πήρε το κινητό μου, τα ρούχα μου και τα χρήματά μου. Μπορείς να με βοηθήσεις; Δεν μου έχει μείνει τίποτα.» «Μπορείτε να μιλήσετε με τον θείο μου στο κινητό. Έχει κλήση από τον Καναδά και μπορεί να μεταφράσει σε περσικά.» «Μπορείς να με πας στη Βιέννη; Ο αδερφός μου δουλεύει στο σημείο Χκαι μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα μου.» «Μια βόμβα κατέστρεψε το σπίτι μας. Έχασα 3 δάχτυλα.»

Ολόκληρες οικογένειες συμπιέζονται σε 2, 3 ή 4 αυτοκίνητα και οδηγούνται στα σύνορα. Οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας δεν μετράνε σε αυτή την κατάσταση και αυτό που έχει σημασία είναι να μεταφέρεις όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι κοιμούνται, τρώνε, πίνουν και να ζητάνε πληροφορίες. Φτάνοντας στα σύνορα είναι πάλι μόνοι τους, αντιμέτωποι με τη βροχή και τη συνοριακή αστυνομία. Όλη τη νύχτα τα τρένα φθάνουν από κάπου και μεταφέρουν τους ανθρώπους στα σύνορα. Φαίνεται ότι η Ουγγαρία τελικά πετάει έξω κάθε πρόσφυγα. Στο Nickelsdorf, στην Αυστρία, ένα στρατόπεδο προσφύγων είναι έτοιμο για την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων από τα σύνορα. Εδώ, οι περισσότεροι άνθρωποι απλά θέλουν να προχωρήσουν. Ίσως να αποκτήσουν μερικά τρόφιμα, ποτά, να πάνε στην τουαλέτα, και μετά να πάρουν λεωφορείο, αυτοκίνητο, ταξί (αν έχουν τη δυνατότητα) ή απλά να περπατήσουν κατά μήκος της εθνικής οδού προς Βιέννη. Και πάλι, ατελείωτες σειρές ταξί περιμένουν τους ανθρώπους ζητώντας τους απροσδιόριστες τιμές για τη διαδρομή. Η αυστριακή αστυνομία δεν επιτρέπει στους αλληλέγγυους να κάνουν δωρεάν διαδρομές απ ‘ευθείας από τα σύνορα. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι πρέπει να περπατήσουν και πάλι μερικά χιλιόμετρα για να φτάσουν στα αυτοκίνητα. Η είδηση της δωρεάν μεταφοράς φτάνει στους ανθρώπους και αυτοκίνητα σταθερά γεμάτα φεύγουν προς Βιέννη. Η εθνική οδός είναι κλειστή για «λόγους ασφαλείας», δεδομένου ότι πολλοί κάνουν περπατώντας τα 60 χιλιόμετρα προς τη Βιέννη. Ένα ελικόπτερο παρακολουθεί την κατάσταση όλη τη μέρα.

Οι πληροφορίες αλλάζουν κάθε ώρα και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τί συμβαίνει στη συνέχεια. Πρώτον, υπάρχουν λεωφορεία που φεύγουν για τη Βιέννη. Μετά, τελεία. Στη συνέχεια, τα λεωφορεία αναχωρούν για διάφορες πόλεις της Αυστρίας. Φαίνεται ότι οι δομές στη Βιέννη είναι μπλοκαρισμένες  και οι αρχές προσπαθούν να διασπείρουν τους πρόσφυγες σε ολόκληρη τη χώρα. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, δεδομένου ότι η Ουγγαρία έκλεισε σήμερα τα σύνορα και η Γερμανία επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους στα δικά της «για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την εδραίωση της ασφάλειας». Πολλοί άνθρωποι έχουν φτάσει και πολλοί άνθρωποι πρόκειται να έρθουν. Εδώ και 1-2 μήνες οι άνθρωποι διαφεύγουν προς την Ευρώπη. Και εδώ θα μείνουν. Οι αλληλέγγυοι είναι στους δρόμους, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα καταφύγια κάθε μέρα και διαθέτουν αστείρευτη ενέργεια και χρόνο να βοηθήσουν.

Διαδώστε το, συζητήστε το, συναντηθείτε και κάντε σχεδιασμό, αναλάβετε δράση. Βοήθεια χρειάζεται, παντού.

Δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν έθνη. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως κατάστασης είναι ευπρόσδεκτοι.

Ρισκάρετε.

Μερικοί από τους πολλούς.

Σημειώσεις σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις:

15/9: Ξεκίνησαν οι διώξεις κατά προσφύγων σύμφωνα με το νέο δρακόντειο αντιμεταναστευτικό νόμο. Στο Ζέγκεντ της νότιας Ουγγαρίας, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «εξήντα άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ προξενούσαν ζημιές στον φράκτη». Η πρόκληση ζημιών στον συνοριακό φράκτη τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών βάσει της νέας νομοθεσίας.

16/9: Σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσφυγες και τα ούγγρικα ΜΑΤ – τα οποία είχαν την υποστήριξη μονάδων της αντιτρομοκρατικής και τεθωρακισμένων – στο σερβικό μεθοριακό πέρασμα Χόργκος στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας. Μαζική αλλαγή των μεταναστευτικών ροών που στρέφονται πλεόν προς την Κροατία.

17/9: Νεκρός πρόσφυγας σε συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσφυγες και τις κροατικές ειδικές δυνάμεις στην συνοριακή πόλη Τοβάρνικ στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας, οι συμπλοκές είχαν σαν αποτέλεσμα το σπάσιμο των γραμμών της αστυνομίας και την διαφυγή των προσφύγων προς το εσωτερικό της χώρας.

17/9: Φασιστικό παραλήρημα του Όρμπαν – πρωθυπουργού της Ουγγαρίας – με το οποίο υπεραμύνεται της πολιτικής του: «Αν αφήσουμε τους μουσουλμάνους να μπουν στην ήπειρό μας και να μας ανταγωνιστούν, θα μας ξεπεράσουν αριθμητικά. Πρόκειται για απλά μαθηματικά κι αυτό δεν μας αρέσει»

19/9. Η Ουγγαρία προχώρησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης -που επιτρέπει την κινητοποίηση και στρατιωτικών δυνάμεων στα νότια σύνορα, ενώ ανακοίνωσε την επέκταση του συνοριακού φράχτη και στα σύνορα με τη Ρουμανία.

20/9. Η Κροατία είχε κλείσει πλέον τα περισσότερα από τα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Σερβία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες στο έδαφός της. Παρ’ όλα αυτά πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν με λεωφορεία στη σερβική συνοριακή πόλη Σιντ και ενώνονται με το τεράστιο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα υπό την επίβλεψη των κροατικών αστυνομικών δυνάμεων.