Σχετικά με την άσκηση CONEX15 του ελβετικού στρατού

Η άσκηση CONEX15 του ελβετικού στρατού που θα λάβει μέρος μεταξύ 16 και 25 Σεπτέμβρη στη Β.Α Ελβετία έχει βάση το εξής σενάριο απειλής: «Σε μια μελλοντική φανταστική Ευρώπη, με νέα δεδομένα και σύνορα, η οικονομική κρίση κυριαρχεί. Οι συνέπειες μεταφέρονται και στην Ελβετία: μείωση αποθεμάτων, παράνομο εμπόριο, εγκληματικές οργανώσεις. Μεγάλα αποθέματα λαδιού, γκαζιού και δημητριακών γίνονται στόχος σαμποτάζ και πλιάτσικου. Επίσης, μεγάλες εθνικές πιέσεις οδηγούν σε μεγαλύτερες προσφυγικές πιέσεις στην Ελβετία». Στις 18/09 πραγματοποιήθηκε συγκρουσιακή πορεία στην πόλη Basel της Ελβετίας ενάντια στην πραγματοποίηση της εν λόγω άσκησης. Παραθέτουμε την ανταπόκριση της πορείας σύμφωνα με το http://en.contrainfo.espiv.net/. Μετάφραση και επιμέλεια είναι της εφημερίδας δρόμου Άπατρις:

Το βράδυ της Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, περίπου 400 άνθρωποι πορευτήκαμε από την πλατεία Claraplatz στο κέντρο κράτησης μεταναστών προς απέλαση Bässlergut προκειμένου να δείξουμε την εναντίωση μας στη  στρατιωτική άσκηση «Conex15» και την αλληλεγγύη μας στους φυλακισμένους. Όταν η διαδήλωση έφτασε εκεί, περίπου 60 μπάτσοι της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών μας  περίμεναν προκειμένου να προστατεύσουν τη φυλακή. Από εκεί που ήμασταν μπορούσαμε να ακούσουμε τους κρατούμενους να χτυπάνε τις μπάρες και και να φωνάζουν συνθήματα, μεταξύ των οποίων και κάποια εναντίον των μπάτσων.

Καθώς η πορεία προσπάθησε να προσεγγίσει τη φυλακή οι μπάτσοι δέχτηκαν επίθεση, στην οποία απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Στη συνέχεια οι επιθέσεις στους μπάτσους συνεχίστηκαν ενώ ταυτόχρονα φωνάζονταν συνθήματα, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να έρθουμε πιο κοντά στους φράχτες. Μετά την αντιπαράθεση, η οποία κράτησε περίπου μισή ώρα, η πορεία συνεχίστηκε προς την κατεύθυνση του λιμανιού, όπου ήταν προγραμματισμένο να λάβει χώρα ένα μέρος της στρατιωτικής άσκησης. Στη διαδρομή τα κτίρια της τοπικής εφημερίδας (Basler Zeitung), της ISS (σημ. πρόκεται για εταιρία που μεταξύ άλλων δραστηριοποιήται και στον τομέα της ασφάλειας) και της συνοριακής  αστυνομίας δέχθηκαν επίθεση και ένα αυτοκίνητο της ΙSS πυρπολήθηκε. Επίσης καταστράφηκαν και αρκετά μηχανήματα εισητηρίων για τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η «Basler Zeitung» παίρνει μέρος στις ρατσιστικές εκστρατείες εναντίον των μεταναστών, η ISS συμμετέχει στη διαχείριση των κτιριακών εγκαταστάσεων των φυλακών σε όλη την Ευρώπη και οι λόγοι για τις επιθέσεις κατά της συνοριακής αστυνομίας είναι αυτονόητοι. Μετά την πορεία 8 άτομα συνελήφθησαν, αλλά όλοι είναι ήδη ελεύθεροι.

Αυτή η διαδήλωση ήταν μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που έχουν φυλακιστεί και απελαθεί και δείχνει την οργή μας εναντίον της κοινωνίας που δέχεται αυτή την κατάσταση. Επίσης είναι μια έκφραση της οργής μας εναντίον των μπάτσων, των στρατιωτικών και των συνοριοφυλάκων, οι οποίοι προστατεύουν δομές εξουσίας, όπως οι φυλακές και τα σύνορα.

Φωτιά στα κέντρα κράτησης!!!