Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #34

Σαουδική Αραβία: Ο κατασκευαστικός κολοσσός Binladen (σημ. ανήκει στον πατέρα του Osama Bin Laden) απέλυσε στις αρχές του Μαΐου 77.000 από τους 200.000 αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούσε. Οι εργάτες, εκτός από τη δουλειά τους, χάνουν και τη βίζα που τους επιτρέπει να ζουν νόμιμα στη χώρα. Η εταιρεία επικαλείται οικονομικά προβλήματα. Το μισθολογικό κόστος του ομίλου εκτιμάται σε 466 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που έχει αναλάβει εντός κι εκτός Σαουδικής Αραβίας εκτιμάται ότι έχουν αξία 32 δις ευρώ. Τους αλλοδαπούς εργάτες ενδέχεται ν’ ακολουθήσουν και 12-17 χιλιάδες Σαουδάραβες που δούλευαν σε ανώτερα πόστα. Οι απολυμένοι προχώρησαν σε δυναμική διαμαρτυρία, καίγοντας μάλιστα λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού.

Μεξικό: H εθνική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού, Pemex, ανακοίνωσε πως αυξήθηκε στους 28 ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε εργοστάσιο πετροχημικών στην πόλη Κοατσακοάλκο στις 20 του Απρίλη. Σε ανακοίνωσή της η εταιρία ανέφερε πως αναγνωρίστηκαν 25 πτώματα, άλλα 3 δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, ενώ 18 άτομα συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Η Pemex ανέφερε πως το δυστύχημα οφείλεται σε διαρροή, χωρίς ωστόσο να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για το τι συνέβη. Η πετρελαϊκή εταιρεία τόνισε πως θα συνεχιστεί η έρευνα στον τόπο της έκρηξης, παρόλο που η πρόοδος είναι αργή λόγω του μεγέθους της ζημιάς. Η μαζική έκρηξη σημειώθηκε την Τετάρτη (20/4) το απόγευμα σε εγκαταστάσεις χλωρίωσης στην επαρχία Βερακρούζ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μαύρο σύννεφο καπνού και έντονη μυρωδιά αμμωνίας. Σημειώθηκε στο πετροχημικό εργοστάσιο βινυλίου εταιρείας που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ του πετροχημικού τμήματος της Pemex και της μεξικάνικης εταιρείας κατασκευής πλαστικών σωλήνων Mexichem. (πηγή: Καθημερινή)

Ευρωπαϊκή Ένωση: Με 503 ψήφους ευρωβουλευτών υπέρ και 131 κατά εγκρίθηκε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία προστασίας των πολυεθνικών από την «εγκληματικότητα του διαδικτύου», που προσφέρεται για αποκαλύψεις τύπου Panama papers, Wiki Leaks, Luxleaks, Anonymous, αλλά και όσων ΜΜΕ προσφέρονται για τη δημοσιοποίηση αντίστοιχων πληροφοριών και αποκαλύψεων. Η οδηγία προς τις χώρες μέλη και η ενσωμάτωσή της στην εθνική τους νομοθεσία έχει στόχο να βοηθήσει τα εθνικά δικαστήρια στην πάταξη της «αθέμιτης» χρήσης επιχειρηματικών πληροφοριών και την αποζημίωση «των θυμάτων τέτοιων παράνομων πρακτικών», όπως δήλωσαν οι εμπνευστές της. Στο εξής, όλες οι αποκαλύψεις θα θεωρούνται αθέμιτα προϊόντα υποκλοπών, και θα διώκονται επίσημα και με τη βούλα της κοινοτικής νομοθεσίας όσοι αποκαλύπτουν ή καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Συμπεραίνεται ότι όσες λίστες κυκλοφορούν ήδη και στην Ελλάδα αποτελούν προϊόντα υποκλοπής και ως εκ τούτου είναι παράνομες, απορριπτέες και καταδικαστέες.

Αυστρία: Ακροδεξιοί επιχείρησαν – και πέτυχαν προς στιγμήν – να διακόψουν την παράσταση θεατρικού έργου στη Βιέννη, το οποίο παιζόταν από πρόσφυγες. Η ομάδα των φασιστών ανέβηκε στη σκηνή ρίχνοντας στο κοινό κόκκινη μπογιά. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης 14/4, μετά την έναρξη του θεατρικού έργου «Die Schutzbefohlenen» («Οι ικέτες»). Πρόκειται για έργο που παιζόταν από έναν ερασιτεχνικό θίασο, που αποτελείτο από αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Περίπου τριάντα ακροδεξιοί ανέβηκαν στη σκηνή για μερικά λεπτά ανεμίζοντας σημαίες και ξεδιπλώνοντας ένα πανό που έγραφε: «Υποκριτές – Η αντίστασή μας στην παρακμή σας!». Πέταξαν επίσης φυλλάδια που έγραφαν «ο πολυπολιτισμός σκοτώνει» ενώ έριξαν και κόκκινη μπογιά στους περίπου 700 θεατές που παρακολουθούσαν την παράσταση, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση, με τους θεατές να συμπλέκονται με τους ακροδεξιούς, και να προκληθούν εν τέλει οκτώ τραυματισμοί. Τελικά, η ομάδα των ακροδεξιών εκδιώχθηκε από την αίθουσα και η παράσταση συνεχίστηκε.

Ιρλανδία: Τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία έχουμε δει αυξημένη αντίσταση της κοινωνίας στην επιβολή προγραμμάτων λιτότητας, π.χ. με την εισαγωγή οπισθοδρομικών φόρων όπως ο φόρος ακινήτων και τα τέλη ύδρευσης, καθώς και την «κρίση της στέγης» ως άμεση συνέπεια αυτής της λιτότητας. Στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη δημιουργία της «Ιρλανδικό Νερό», μιας συνθήκης σχεδιασμένης για να ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των σχετικών υποδομών, αφού υποστηρίζει τη δημιουργία μιας εταιρείας κοινής ωφελείας για το νερό, έχει αναπτυχθεί ένα πρωτοφανούς αντοχής και εύρους κοινωνικό κίνημα σε ολόκληρη τη χώρα. Ομοίως, η μεγάλη αύξηση των αστέγων σε όλη τη χώρα, έχει συναντήσει την αυξανόμενη λαϊκή αντίσταση μέσα από ομάδες όπως ο Σύλλογος Ενοικιαστών του Δουβλίνου και το Δίκτυο Στέγασης της Ιρλανδίας. http://www.wsm.ie/c/community-resistance-grassroots-activism-video

Βραζιλία. Συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στους κατοίκους των παραγκουπόλεων στο Ρίο ντε Τζανέιρο και της αστυνομίας ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων. Το κράτος της Βραζιλίας αποφάσισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να μετακινήσει τους φτωχούς ανθρώπους από τα σπίτια τους, γκρεμίζοντας ταυτόχρονα και κάποια απ’ αυτά προκειμένου να χτίσει τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κάποιοι από τους κατοίκους δέχτηκαν αποζημίωση για την έξωση ή την προτεινόμενη από το κράτος εναλλακτική κατοικία, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να παραμείνουν στην περιοχή τους – ένας αγώνας που ξεκίνησε ήδη από το 2009 με την ανακοίνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία. Αξιοσημείωτη είναι η αντίδραση ορισμένων κατοίκων, οι οποίοι προσπαθώντας να προστατέψουν το βιος τους δημιουργούν ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τα σπίτια τους, αλλά -όπως είναι φυσικό- η κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται με ρίψη πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων από τη μεριά της αστυνομίας. Έντονη κινητοποίηση ενάντια στις εξώσεις έλαβε χώρα και στη φαβέλα Vila Autódromo. Εκεί, το κράτος προκειμένου να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν την περιοχή τους και να κάμψει τις αντιστάσεις τους, έκοψε το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα πριν από περίπου ένα χρόνο. Έτσι, ελάχιστες από τις 600 οικογένειες έχουν παραμείνει στη περιοχή μέχρι σήμερα. Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχες κινήσεις επέμβασης στις φαβέλες πραγματοποιήθηκαν και κατά την προετοιμασία για το Μουντιάλ του 2014 στη χώρα.

Γερμανία. To Δέκατο Συνέδριο της Διεθνούς Αναρχικής Ομοσπονδίας (IFA) θα πραγματοποιηθεί από τις 4 – 7 Αυγούστου 2016 στη Γερμανία. Το τελευταίο συνέδριο της IFA πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Αναρχικής Συγκέντρωση στο St-Imier (Ελβετία) το 2012. Οι συναντήσεις αυτές είχαν φέρει σε κοινό τραπέζι διαλόγου και επικοινωνίας χιλιάδες αναρχικούς από όλο τον κόσμο.
Η IFA συμμετείχε, υποστήριξε και /ή ξεκίνησε την Μεσογειακή Αναρχική Συνάντηση (Τυνησία, Ελλάδα), περιφερειακές αναρχικές συναντήσεις (Ελλάδα, Σλοβενία), τη Συνάντηση Αναρχικών Ραδιοφώνων (Σλοβενία, Γερμανία) κ.α.. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στηρίξαμε την Αναρχική Ομοσπονδία της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CCAF) και ειδικότερα αυτή των Κουβανών αναρχικών. Επιπλέον, διατηρούμε στενές σχέσεις με τους αναρχικούς από το Μεξικό, τη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική γενικότερα. Αυτές οι σχέσεις έχουν βοηθήσει στο ξεκίνημα μιας διαδικασίας ομοσπονδοποίησης και στη Βραζιλία. Επιπλέον, η IFA υποστηρίζει τους επαναστατικούς αγώνες στο Κουρδιστάν (Rojava). Στο επικείμενο συνέδριο οι θεματικές που θα μας απασχολήσουν έχουν να κάνουν με την τρέχουσα πολιτικοκοινωνική ανάλυση, τα θέματα που αφορούν τις νέες μεταναστευτικές ροές, τις εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές πολέμου, τον εθνικισμό. Έμφαση θα δοθεί στο φεμινιστικό ζήτημα και ειδικότερα στην εφαρμογή του “ασφαλούς – χώρου”. Έχουμε ήδη λάβει πολλές απαντήσεις που δείχνουν την προθυμία να συμμετάσχουν στο συνέδριο της IFA από τις Φιλιππίνες, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Τουρκία, την Κούβα, την Αργεντινή, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βενεζουέλα, την Ουρουγουάη, κλπ». Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, πώς μπορείτε να λάβετε συμμετοχή και να στηρίξετε ηθικά και υλικά στο site της ομοσπονδίας εδώ : www.i-f-a.org