Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #44

κοινότητα από το Milwaukee έχει ξεκινήσει εκστρατεία αλληλεγγης στο πρόσωπο της 19χρονης

Νιγηρία

Από αρχές Δεκέμβρη του προηγούμενου χρόνου 47 άντρες δικάζονται στη Νιγηρία με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Αυτοί μαζί με ακόμα 10 άτομα είχαν συλληφθεί σε επιδρομή της αστυνομίας σε ένα ξενοδοχείο το 2018 στην πόλη Λάγος. Ο δικηγόρος των αντρών κάνει λόγο για πάρτι γενεθλίων που συνέβαινε στο ξενοδοχείο τη μέρα που η αστυνομία μπούκαρε και άρχισε να συλλαμβάνει κόσμο άκριτα, μέχρι και τον ταξιτζή που έφερε την τούρτα. Η αστυνομία προχώρησε και στη δημόσια διαπόμπευση των κατηγορουμένων, με τη δημοσίευση των προσώπων τους στην τηλεόραση. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Νιγηρία οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις τιμωρούνται πλέον από τον νόμο με 14 χρόνια φυλάκισης, ενώ σε κάποιες πολιτείες στη βόρεια πλευρά της χώρας, όπου έχουν επιβληθεί ο ισλαμικός νόμος πολλά άτομα που κατηγορούνται για ομοφυλοφιλία φθάνουν και στη θανατική ποινή.

Κίνα

Με τον ερχομό του 2020, το κινεζικό κράτος ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «κοινωνική πίστωση», όπως και έχει ονομαστεί. Πρόκειται για ένα σχέδιο που στόχο έχει την εγκατάσταση καμερών και σαρωτών αναγνώρισης προσώπων σε ολόκληρη την επικράτεια, και με σκοπό την πλήρη επιτήρηση όλων των πολιτών σε πραγματικό χρόνο. Πιλοτικά το πρόγραμμα τρέχει ήδη σε περίπου 40 πόλεις της χώρας. Ο εμπνευστής του προγράμματος ισχυρίζεται ότι σκοπός είναι η ανοικοδόμηση της ηθικής. Οι τοποθετημένες κάμερες, που σε λίγους μήνες θα φτάσουν τα 200 εκατομμύρια, αριθμός που αναλογεί σε 1 κάμερα ανά 7 κατοίκους, τροφοδοτούν το σύστημα «κοινωνικής βαθμολόγησης» που σκοπό έχει την επιβράβευση και τιμωρία των πολιτών σε δημόσιο επίπεδο. Μέσα από το σύστημα αυτό οι πολίτες, σύμφωνα με τη συμπεριφορά τους που καταγράφεται συνεχώς και παντού από τις έξυπνες κάμερες, βαθμολογούνται σε καλούς και κακούς. Καλός είναι ο πολίτης που δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνία, και κακός το αντίστροφο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και οποιεσδήποτε εκφάνσεις μπορεί να πάρει, επιβεβλημένο από το κινεζικό κράτος.

Η.Π.Α

Η Christul Kizer, 19χρονη αμερικανίδα, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας φυλάκισης για τη δολοφονία του φερόμενου ως νταβατζή και παιδόφιλου Randy Volar. Η Chris και ο Volar γνωρίστηκαν σε ιντερνετικό σάιτ γνωριμιών, και από εκεί ξεκίνησαν τη σχέση τους πριν τρία χρόνια, σε ηλικία 16 ετών για την Chris. Στη συνέχεια της σχέσης ο Volar άρχισε να εκδίδει και να βιάζει την έφηβη, μέχρι που μια μέρα η κοπέλα πυροβόλησε τον άντρα δύο φορές στο κεφάλι, έβαλε φωτιά στο σπίτι, και έφυγε με το αμάξι του. Η Kizer ισχυρίζεται ότι το βράδυ που έγινε το περιστατικό ήταν ναρκωμένη απ’ τον Volar, δεν θυμάται πώς μπήκε η φωτιά, και τον σκότωσε βρισκόμενη σε άμυνα, καθώς εκείνος επιχειρούσε να τη βιάσει. Το 2018 ο Volar είχε συλληφθεί από τις αρχές για παιδική σεξουαλική παρενόχληση. Ο αρμόδιος εισαγγελέας στην υπόθεση, Michael Graveley, απέδωσε στη νεαρή κοπέλα την κατηγορία της δολοφονίας πρώτου βαθμού, με το επιχείρημα ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο. Η Kizer βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, με τη δίκη να συνεχίζεται. Η ίδια καλείται να απαντήσει στην προσφορά που της έκαναν οι κατήγοροι να δηλώσει ένοχη για τη δολοφονία, κάτι που αν το κάνει μπορεί να εκτίσει μέχρι και σαράντα χρόνια στη φυλακή. Το ποσό που καλείται να πληρώσει η κοπέλα για να αποφυλακιστεί, από 1 εκατομμύριο δολάρια που ήταν στην αρχή, τώρα έχει πάει στα 400.000. Το περιστατικό τους τελευταίους μήνες έχει πάρει παγκόσμια έκταση, και ακτιβιστές ανά τον κόσμο έχουν μπει στη διαδικασία να μαζέψουν λεφτά για να την απελευθερώσουν.

Αφγανιστάν

Ύστερα από 18 χρόνια πολέμου, στις 29/2, το Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ έκαναν το πρώτο βήμα προς την επίτευξη ειρήνης υπογράφοντας μια ιστορική συμφωνία, που στόχο έχει την παύση των εχθροπραξιών σε μόνιμη βάση. Η συμφωνία ορίζει ένα διάστημα 14 μηνών που θα έχει στη διάθεσή του ο αμερικανικός στρατός για να αποχωρήσει από τη χώρα. Αυτή η συμφωνία βέβαια, πραγματοποιήθηκε μεταξύ της επίσημης κυβέρνησης του Αφγανιστάν και του ΝΑΤΟ, ενώ η τρίτη πλευρά, οι Ταλιμπάν, όχι μόνο δεν δέχεται να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις αλλά συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο στα νότια του κράτους.

Από το 2001 που έκαναν την πρώτη απόβαση και εισβολή οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, υποστηρίχθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά, αλλά λίγο αργότερα, από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που μέσα σε αυτά είναι και η Ελλάδα. Οι δημόσιοι στόχοι του πολέμου ήταν να εξαρθρώσει την Αλ Κάιντα και να της αρνηθεί μια ασφαλή βάση επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν εκδιώχνοντας τους Ταλιμπάν από την εξουσία. Όμως, αν κοιτάξουμε πιο προσεχτικά, τη θέση του κράτους στην Ανατολή, γεωγραφικά, τα πλούσια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πρώτων υλών (πετρελαίου, πολύτιμων λίθων, χαλκού, σιδήρου, μολύβδου, μαρμάρου κά.) που ανέρχονται σε αξία πάνω από 4δις δολάρια, αλλά και το τεράστιο εμπόριο οπίου που κατατάσσει το Αφγανιστάν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του είδους παγκοσμίως, θα καταλάβουμε ότι οι λόγοι είναι περισσότερο οικονομικοί, παρά οτιδήποτε άλλο.

Ιστορικά, η περιοχή του Αφγανιστάν, έχει γίνει μάρτυρας πολλών εχθροπραξιών και αιματοκυλήσεων, ως κεντρικό-στρατηγικό σημείο της Ανατολής. Από το 1919 που οι Αφγανοί κατάφεραν να απελευθερωθούν από τους Άγγλους, και να ιδρύσουν, πλέον και επίσημα το ανεξάρτητο κράτος τους, επικράτησε η μοναρχία και ύστερα από μια σειρά ανατροπών, κατέληξε μετά το πραξικόπημα του 1973 να διοικείται με φιλοσοβιετική στάση. Αυτό μέχρι το 1989 που ύστερα από εννιά χρόνια παρουσίας των σοβιετικών στρατευμάτων, οι αντάρτες μουτζαχεντίν, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων κρατών στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου, καταφέρνουν να τους διώξουν. Οι κατάσταση για τον απλό κόσμο του Αφγανιστάν είναι εξαθλιωτική. Πολλοί άμαχοι σκοτώνονται ή αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους. Έτσι, σταδιακά αναδεικνύεται το φονταμενταλιστικό ισλαμικό κίνημα των Ταλιμπάν, μέχρι που κατέλαβε την πρωτεύουσα Καμπούλ το 1996 και, αναλαμβάνοντας την εξουσία, επέβαλε αυστηρό ισλαμικό καθεστώς. Με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και την επίθεση στους Δίδυμους πύργους στην Νέα Υόρκη με φερόμενους δράστες Ταλιμπάν, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας εισβάλουν στις 6 Οκτώβρη του ίδιου έτους στο Αφγανιστάν και ανατρέπουν το καθεστώς των Ταλιμπάν. Από το 2003 τη διοίκηση της διεθνής στρατιωτικής δύναμης που αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Άμυνας του ΟΗΕ, ανέλαβε το ΝΑΤΟ.  Από το 2004 και μετά, οι Ταλιμπάν έχουν ανασυγκροτηθεί και επιτίθενται και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ αλλά και στις φιλοδυτικές κυβερνήσεις του Αφγανιστάν που έχουν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μην αντέχοντας άλλο τις μακροχρόνιες εχθροπραξίες και την πολιτική αστάθεια της χώρας.

Τρίγωνο Τουρκία-Συρία-Ευρώπη

Ο πόλεμος στη Συρία μετρά ήδη 9 χρόνια και πρόσφατα γίναμε μάρτυρες κλιμάκωσης της ένοπλης βίας στην περιοχή και των συνεπειών της. Τα τελευταία χρόνια, καθώς η επίσημη κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της (κυρίως Ρωσία και Ιράν) ανακατέλαβαν πολλές περιοχές που ήλεγχε η αντιπολίτευση (Αραβική Δημοκρατία της Συρίας), πολλές από τις δυνάμεις της τελευταίας είχαν μεταφερθεί στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά σύνορα με την Τουρκία. Η Τουρκία, ως σύμμαχος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης είχε, ήδη από το 2018, συμφωνήσει με τη Ρωσία τη δημιουργία μιας ασφαλής ζώνης στο Ιντλίμπ. Το 2019 όμως η Ρωσία παραβίασε τη συμφωνία επιτιθέμενη σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην περιοχή και έτσι η ένταση κλιμακώθηκε μέχρι τις μέρες μας, αρχές Μάρτη, που η Τουρκική και Ρωσική αντίδραση προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον 21 σύριους και 65 τούρκους στρατιώτες και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου σύριων από τα σπίτια τους. Αναπόφευκτα, λοιπόν, Ερντογάν και Πούτιν αποφάσισαν να έρθουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή και ενεργοποίησης της ασφαλούς ζώνης στο Ιντλίμπ. Η ήττα, βέβαια,της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία είχε δύο άμεσες συνέπειες για τον Ερντογάν. Αρχικά, τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις για την πολιτική που ακολουθεί στα σύνορα και τον θάνατο τόσων στρατιωτών του. Κι ύστερα, την μαζική έλευση εκτοπισμένων από το Ιντλίμπ. Αυτό στάθηκε και η κύρια αφορμή για να διεκδικήσει όσα ζητάει από την Ευρώπη διακαώς. Δηλαδή, την οικονομική και υλική στήριξη στην εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με Συρία και στην διαχείριση των μεταναστών. Και το έκανε αυτό δείχνοντας στην Ευρώπη τι θα συμβεί αν ανοίξει τα σύνορά της. Οι ζωές των προσφύγων άλλη μια φόρα υποχείρια πολιτικών παιχνιδιών.

Ιταλία

Εξεγέρσεις σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σε φυλακές, σε διάφορα μέρη της Ιταλίας, εναντίον των προληπτικών μέτρων του υπουργείου υγείας για τον κορωναϊό-τρομοϊό, που τους στερεί τα αυτονόητα. Με έκτακτο διάταγμα, που εξέδωσε την Κυριακή 08/03 η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην άμεση επαφή των εγκλείστων με τις οικογένειές τους. Η λύση, δηλαδή, που βρήκαν είναι να στερήσουν από τους κρατούμενους την εβδομαδιαία συνάντηση με τους συγγενείς τους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως πυρκαγιές ξέσπασαν σε φυλακές προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Ταυτόχρονα, σε διάφορες πόλεις, συγγενείς κρατουμένων διαδηλώνουν διεκδικώντας αμνηστία λόγω κορωναϊού. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 6 επιβεβαιωμένοι θάνατοι κρατουμένων.