Ανταπόκριση από την αντιφασιστική παρέμβαση στο Ρέθυμνο, και το κατασταλτικό κρεσέντο που ακολούθησε

Την Κυριακή, 15/3, γύρω στις τρεις το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από συντρόφους/ισσες, χωρίς δημόσιο κάλεσμα, στην πλατεία μικρασιατών με τη συμμετοχή εκατό και πλέον αντιφασιστών/τριών. Ήθελαν να εναντιωθούν στη δημόσια εκδήλωση που οργάνωσαν εθνικιστές και διάφορα λαϊκο-φασιστοειδή στην πλατεία του αγνώστου στρατιώτη κατά της υποτιθέμενης ισλαμοποίησης της χώρας από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Οι συγκεντρωμένες αντιφασίστριες/ες, συναποφασίζουν να συγκροτήσουν ένα διακριτό πόλο στην πόλη και έτσι, με πορεία, κινούνται προς το δημαρχείο. Ενώ η εκδήλωση των εθνικιστών που αναφέραμε πιο πάνω, πραγματοποιείται διαβάζοντας σε μικρόφωνο κείμενα με ακραίο ρατσιστικό περιεχόμενο, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, και εν τέλει την πραγματοποίηση μιας μικρής πορείας σε ένα μέρος της παλιάς πόλης, ο ασυνήθιστα για τα δεδομένα του Ρεθύμνου, μεγάλος αριθμός των μπάτσων αρχίζει να κινείται προς τους αντιφασίστες που είχαν συγκεντρωθεί στο δημαρχείο. Οι διμοιρίες των ματ που αρχίζουν να πλησιάζουν τους συντρόφους ξεκινούν μια επίθεση εγκληματικού χαρακτήρα που καταλήγει σε κυνηγητό με ρίψη χημικών μέχρι την πλατεία μικρασιατών.
Εκεί, αφού περικύκλωσαν όλο τον κόσμο σε μια γωνία, ξεκίνησαν ένα κρεσέντο ξυλοδαρμών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών συντρόφων/ισσών. Οι ξυλοδαρμοί σταματούν όταν μια κοπέλα λιποθυμά και όλοι οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν να μεταφερθούν όλοι οι τραυματίες στο νοσοκομείο. Όταν ήρθε το πρώτο ασθενοφόρο που παραλαμβάνει τη συντρόφισσα που είχε χτυπηθεί περισσότερο, τη μετέφερε στο Α.Τ. Ρεθύμνου, αντί για το νοσοκομείο, και παρέμεινε εκεί για σημαντικό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ενώ συνεχίζουν να καταφθάνουν ασθενοφόρα μεταφέροντας τους υπόλοιπους τραυματίες στο νοσοκομείο, διεξάγεται η πλήρης ταυτοποίηση όλου του κόσμου που βρίσκεται στην πλατεία. Με το πέρας της διαδικασίας και αφού έχουν κρατηθεί για πολύ ώρα στην πλατεία, τους ανακοινώνουν τη μεταφορά τους στο Α.Τ. Ρεθύμνου, όπου τους στοιβάζουν στο γκαράζ. Εκεί διαπιστώνεται και ο σοβαρός τραυματισμός συντρόφισσας στο κεφάλι και παρόλες τις εκκλήσεις για μεταφορά της στο νοσοκομείο περνάει πολύτιμος χρόνος -κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της καθώς τα χτυπήματά τους της είχαν προκαλέσει εγκεφαλικό αιμάτωμα. Μια κίνηση ενάντια σε κάθε ηθικό και νομικό κώδικα που μόνο σε μαφία θα αναλογούσε. Καθώς και μια τελείως απερίσκεπτη κίνηση σε μια περίοδο πανδημίας. Κίνηση η οποία δεν άλλαξε ούτε με τις διαμαρτυρίες ιατρών, ούτε και με τις πολλαπλές εκκλήσεις για διάθεση έστω μασκών.

Γύρω στις 12 ανακοινώθηκε στους 98 προσαχθέντες ότι έχουν περάσει πλέον στη διαδικασία της σύλληψης 86 ατόμων και ότι κατά τη μία η ώρα θα ξεκινήσουν να περνάνε από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας υπογράφοντας τη γνωστοποίηση της σύλληψής τους με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης, όπως και έγινε. Οι τελευταίοι απελευθερώθηκαν στις 5 το ξημέρωμα.

Αξίζει να αναφέρουμε τρία τρανταχτά παραδείγματα από τις μηχανορραφίες της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου στην προσπάθειά της να δημιουργήσει άλλοθι για πράγματα –που ακόμα και για τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε– δεν χρίζουν καμιάς νομιμότητας. Αρχικά, μαρτυρείται ότι κατά τον ξυλοδαρμό στην πλατεία, ενώ τα ματ φωνάζουν στους διαδηλωτές να βγάλουν τα κράνη, παρόλο που συνεχίζουν να ρίχνουν τα γκλοπ τους σε όποιο κεφάλι βλέπουν, ο επικεφαλής φωνάζει προς τον λιγοστό περαστικό κόσμο της πλατείας ότι «εσείς τραυματίσατε την κοπέλα -σας είδα- της πετάξατε πέτρα». Ακόμη, παρόλο που το πραγματικό συμβάν είναι ότι τους είχαν κλείσει σε ένα γκαράζ για περίπου ένα 8ωρο, εκθέτοντάς τους στο ενδεχόμενο κίνδυνο της μετάδοσης του covid 19, αναλογιζόμενοι την εγκληματική τους αμέλεια, δηλώνουν αργότερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι διαδηλωτές κρατήθηκαν σε μεγάλο αύλιο χώρο με επαρκή αερισμό, ενώ ταυτόχρονα κάνουν και δακρύβρεχτη ανακοίνωση, μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου, για τον ιατρικό εξοπλισμό που ζητούν. Επίσης, ενώ ο κόσμος είναι κλεισμένος στο γκαράζ υπάρχει άτομο το οποίο χρίζει άμεσης ιατρικής φροντίδας (όπως επιβεβαιώθηκε και μετά) και οι έγκλειστοι απευθύνονται στους μπάτσους να καλέσουν ασθενοφόρο. Η απάντησή τους ήταν να καλέσουν μόνοι τους, παρόλο που τα καλά παλικάρια του Α.Τ. Ρεθύμνου είχαν ήδη πει στο εκαβ να μην ανταποκριθεί σε τυχούσα κλήση από τους συλληφθέντες!
Καμία έκπληξη. Όσα κεφάλια συντρόφων/ισσών και να προσπαθείτε να ανοίξετε συνέχεια θα ξεπηδούν περισσότερα τα οποία θα είναι έτοιμα να σας φάνε.

Συντακτικές Ομάδες Χανίων και Ρεθύμνου