«Ακυρώνοντας» ακυρωτικά, πρόστιμα και ελεγκτές: Ελεύθερη μετακίνηση για όλους
-15/2 Επίθεση συντρόφων και συντροφισσών στο κεντρικό κτίριο του ΟΑΣΑ με καταστροφές στο γραφείο είσπραξης προστίμων και το γραφείο του διοικητή και «απαγωγές» των μπλοκ είσπραξης προστίμων (https://athens.indymedia.org/post/1555515)
-12/3 Επίθεση και στο σταθμό Μοναστηράκι με στόχους για άλλη μια φορά εκδοτήρια και ακυρωτικά και δημοσιοποίηση λίστας με τα ονόματα 125 ελεγκτών (https://athens.indymedia.org/post/1556835)
–Οργανωμένες επιθέσεις με καταστροφές ακυρωτικών και εκδοτηρίων σημειώθηκαν και στους σταθμούς ΗΣΑΠ/Μετρό Αγ. Ελευθέριο, Πευκάκια, Συγγρού/Φιξ και Κεραμεικό (https://athens.indymedia.org/post/1556948)
Ελεύθερες συγκοινωνίες για όλους… Γιατί δε μπορεί να μας κοστίζει ακόμα και η μετακίνησή μας για να δούμε τους ανθρώπους μας, να καλύψουμε τις ανάγκες μας, να ζήσουμε… Και βέβαια όταν λέμε ελεύθερη μετακίνηση εννοούμε πως δε γουστάρουμε να βιντεοσκοπείται κάθε κίνησή μας σε σταθμούς και σε βαγόνια· πως δε γουστάρουμε ρουφιάνους ελεγκτές και τραμπούκους σεκιουριτάδες να μας εποπτεύουν.
Πολιτοφυλακές στην Τερψιθέα Λάρισας
Ύστερα από συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας 20 εθελοντών, η οποία θα συνεργάζεται με την αστυνομία για την παροχή πληροφοριών και την πρόληψη αδικημάτων. Τώρα πια οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος μπορούν να απολαμβάνουν άνετα το freddo τους, την ώρα που οι κάτοικοι, φορώντας τις κουκούλες τους, θα περιπολούν και θα καταγγέλλουν όποιον δεν τους αρέσει και δεν ταυτίζεται με τα αισθητικά κριτήριά τους.
Απαλλαγή Άνθιμου για συγκάλυψη βιασμού προτείνει η αντεισαγγελέας
Την απαλλαγή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και της διοίκησης του «Παπαφείου» ορφανοτροφείου για τη συγκάλυψη βιασμού ανηλίκου πρότεινε η αντεισαγγελέας. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο διευθυντής του ιδρύματος κατηγορούνται για «παράβαση καθήκοντος» και για «υπόθαλψη εγκληματία», μετά την ποινική δίωξη που παρήγγειλε Εισαγγελέας Εφετών, τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως αναφέρει το voria.gr, από την προανακριτική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι οι παραπάνω προχώρησαν στις οφειλόμενες ενέργειες για την προστασία του ανηλίκου θύματος, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες και τον εισαγγελέα Καστοριάς, όταν έμαθαν για τον πρώτο βιασμό. Η κα. Καλαϊτζή έκρινε ότι δεν υπήρχε δόλος από τους κατηγορούμενους (μητροπολίτη, μέλη ΔΣ, διευθυντή) και έκανε απαλλακτική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο που έχει την τελική κρίση. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, τα λοιπά μέλη του ΔΣ και ο διευθυντής του «Παπαφείου» φέρονται ότι δεν ανακοίνωσαν εγκαίρως τις καταγγελλόμενες πράξεις στις αρχές και ότι κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κι άλλος βιασμός του ίδιου θύματος. Στις καταθέσεις τους, στο πλαίσιο της έρευνας, οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι έπραξαν τα δέοντα και αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Για την ίδια υπόθεση έχει σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία: Συνολικά 6 παιδιά κατηγορούνται για τη σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου μέσα στο «Παπάφειο» ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών πρότεινε να τεθεί στο αρχείο , ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την εισαγγελία Εφετών, που έδωσε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία. Η υπόθεση αφορά τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό ενός 7χρονου από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος το 2012. Ο ανήλικος κατέληξε στο νοσοκομείο, ωστόσο όπως τονίζει το δημοσίευμα, η διεύθυνση του ιδρύματος προσπάθησε να αποσιωπήσει το θέμα, παρά την ενημέρωση που είχε από την κοινωνική λειτουργό.
Τραγικός θάνατος εργαζόμενου στην καθαριότητα εν ώρα εργασίας
Ο 42χρονος Θανάσης Καλογέρης, εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενο ΙΧ, τη στιγμή μαζί με συνάδελφό του κατέβηκε από το απορριματοφόρο για να αδειάσει έναν κάδο. Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην περιοχή του Κολωνού, ενώ νεκρός κατέληξε και ο 78χρονος οδηγός του ΙΧ. Πρόκειται για τον 7ο εργαζόμενο στην καθαριότητα που χάνει τη ζωή του μέσα σε 3 μήνες. Όπως δήλωσε στην Εφ. Συν. ο πρόεδρος της Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων, Ζ. Μιχάλας: «Είχαμε άλλους 6 θανάτους εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων από την αρχή του 2016. Δεν μιλάμε για εργατικά ατυχήματα, αλλά όλων ο θάνατος προήλθε από τις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα την πίεση που δέχονται, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της δουλειάς. Το σύνολο του προσωπικού έχει μειωθεί και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτόν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό απαιτούνται τουλάχιστον 1.200 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα εργάζονται μόνο 850. «Από το 2012 ως το 2016 έχουν μειωθεί κατά 500-600 οι εργαζόμενοι», συμπληρώνει.