Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #34

Απρίλιος

Σε επιφυλακή βρίσκονται, από το τέλος Απριλίου, εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι του εγχειρήματος των «Ρομπέν του Ξύλου», καθώς ο πρώην προμηθευτής της εταιρείας ετοιμάζεται να επέμβει στο εργοστάσιο μαζί με μπράβους, προκειμένου να πάρει την υπολειπόμενη πρώτη ύλη από τον χώρο του εργοστασίου καθώς και κάποια μηχανήματα. Το εγχείρημα ξεκίνησε όταν ακολουθώντας το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ, οι πρώην και οι νυν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής ξυλείας στην Πατρίδα Ημαθίας προχώρησαν στην κατάληψη και την αυτοδιαχείριση του. «Εμείς, οι πρώην και οι νυν εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ε. Παπαδόπουλος – Ν. Παγούρας Α.Β.Ε.Ε.», είμαστε αποφασισμένοι και η ορμή μας είναι το ίδιο μας το δίκιο, να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Να μην χαρίσουμε τα δεδουλευμένα μας ούτε τις αποζημιώσεις μας. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε το εργοστάσιο χωρίς αφεντικά, και με αυτοδιαχείριση να σηκώσουμε το μπόι μας, ανακτώντας την αξιοπρέπεια μας. Αυτό που οι ηγεμόνες της εταιρείας δεν μπόρεσαν να κάνουν, μπορούμε να το κάνουμε εμείς.» καταλήγει η ανακοίνωση τους. Εδώ το site του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος: https://robenworkers.wordpress.com/

Μάιος

Νεαρός πρόσφυγας ασιατικής καταγωγής βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο, στο κέντρο της Λάρισας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο νεαρός άντρας τριγυρνούσε στη γειτονιά και ζητούσε να του δώσουν κάτι να φάει γιατί είχε πέντε μέρες νηστικός.

 Νέος θάνατος, ο όγδοος στη σειρά, ατόμου που εμπλέκεται με την υπόθεση του Noor-1, του πλοίου που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα. Ο νεκρός ήταν ένας 50χρονος Ιρανός με τουρκικό διαβατήριο, όπως και άλλοι οργανωτές της μεταφοράς ηρωίνης, ο οποίος εμφανιζόταν ως «επενδυτής ακινήτων» και είχε παλιότερες εμπλοκές σε υποθέσεις ναρκωτικών. Το θύμα δέχθηκε την επίθεση από δύο άνδρες μέσα στο όχημα του που ήταν σταθμευμένο. Τον πυροβόλησαν επτά φορές με δύο όπλα ρωσικής και αυστριακής κατασκευής, πέντε σφαίρες δέχθηκε στο κεφάλι και δύο στο σώμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση των μπάτσων στο Ντουμπάι, από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι δράστες είναι «δύο Ασιάτες με καναδικά διαβατήρια, οι οποίοι μετά τον φόνο φέρεται να ταξίδεψαν στον Καναδά» ενώ η καθυστερημένη ανακάλυψη του σώματος του 50χρονου φέρεται να υποβοήθησε στη διαφυγή των δραστών. Στην υπόθεση του Noor-1 εμπλέκονται διάφοροι Έλληνες εφοπλιστές όπως και ο «ολιγάρχης» του Πειραιά Β. Μαρινάκης και άλλοι άνθρωποι του βαθέως κράτους, ενώ είναι εντυπωσιακή η θνησιμότητα των διαφόρων εμπλεκομένων που πεθαίνουν με διάφορους τρόπους πριν ή αφού ανακριθούν από τους μπάτσους.

Για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο της φυλακής του Κορυδαλλού απέρριψε το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η αιτιολογία της απόρριψης, όπως προφορικά ανακοινώθηκε στον κρατούμενο, περιορίσθηκε αυτή τη φορά αποκλειστικά στο φρονηματικό μέρος: Οι πεποιθήσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα, για την ένοπλη πάλη ως μέσο αλλαγής του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος αποτελούν το λόγο του αποκλεισμού του από το δικαίωμα στην τακτική άδεια, που το Συμβούλιο παραδέχθηκε ότι δικαιούται από το 2010, από όταν συμπλήρωσε δηλαδή 8 χρόνια παραμονής στη φυλακή. «Γιατί είμαι κομμουνιστής λοιπόν!» παρατήρησε ο κρατούμενος και οι ανθρωποφύλακες απάντησαν: «Δεν πειράζει που είσαι κομμουνιστής. Τα μέσα σου μας πειράζουν».

Το αίτημα ασύλου πρόσφυγα προερχόμενου από εμπόλεμη ζώνη (Συρία) απορρίφθηκε όπως επίσης και η προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό. «Το αίτημά του απορρίφθηκε ως απαράδεκτο, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, ενώ ετοιμάζεται η απέλασή του από την Ελλάδα, καθώς θεωρήθηκε ότι η Τουρκία είναι για τον ίδιο ασφαλής τρίτη χώρα».

Δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με …παράθυρα στο μέλλον, κυρώθηκαν στην επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντίστοιχα.

Ιούνιος

Στις 2 Ιούνη 2016 δικαζόταν από το αναθεωρητικό στρατοδικείο της Αθήνας (Ρουφ) ο ολικός αρνητής στράτευσης Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, για δυο διώξεις ανυποταξίας, ενώ έχει ήδη καταδικαστεί για άλλη μια.

Μόλις ξεκίνησε η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο δικαζόμενος ολικός αρνητής δήλωσε ότι θέλει να πραγματοποιηθεί η δίκη, διεκδικώντας ένα δεδικασμένο της κατάργησης των αλλεπάλληλων διώξεων στους ανυπότακτους. Οι στρατοδίκες ανακοίνωσαν κατευθείαν την αναβολή της δίκης. Παρότι ο σύντροφος επέμεινε ότι αν ήθελε θα μπορούσε να ζητήσει και να πάρει αναβολή, όπως θα μπορούσε να απαλλαγεί από τις ποινικές και οικονομικές τιμωρίες εγκαταλείποντας τον αγώνα της ολικής άρνησης, το δικαστήριο εφαρμόζοντας εμφανώς μια πολιτική απόφαση τακτικής υποχώρησης του κράτους μπροστά στο αντιμιλιταριστικό κίνημα, αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή επικαλούμενο μια πρόσφατη διάταξη νόμου. Αυτή η απόφαση δεν αφορά ειδικά την περίπτωση του Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη, αλλά ουσιαστικά αναστέλλει τις δίκες των ολικών αρνητών και των ανυπότακτων γενικότερα μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2016.

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Ολικό Αρνητή Στράτευσης Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη. Ολόκληρο το κείμενο βρίσκεται εδώ: https://athens.indymedia.org/post/1559696/

Ενημέρωση για διαμαρτυρία κρατουμένων στο Κέντρο Κράτησης Ελληνικού

Το Σάββατο 04/06 στις 07.00 μ,μ. 36 κρατούμενες μετανάστριες στο στρατόπεδο του Ελληνικού αποφάσισαν να βγούνε στο προαύλιο με τα στρώματα και να μην ξαναμπούνε στα κελιά. Προέβησαν σ’ αυτή την ενέργεια για να διεκδικήσουν την απελευθέρωσή τους.

Εδώ και 2 μήνες τους λένε να περιμένουν την εφαρμογή του καινούριου νόμου περί της διαδικασίας ασύλου, το οποίο ψηφίστηκε στις 2 Απριλίου και ορίζει ως ανώτερο όριο για την κράτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά τους 12 μήνες. Η διάρκεια της κράτησης, η ασάφεια γύρω από το νόμο και την εφαρμογή του και προφανώς οι άθλιες συνθήκες οδήγησαν σε αυτή την μορφή αντίδρασης. Ήδη στις 13 με 18 Απρίλη είχαν προχωρήσει σε πενθήμερη απεργία πείνας με το ίδιο αίτημα.

Την Παρασκευή 10/6 στο κέντρο κράτησης κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας των μεταναστριών βρισκόταν ο ταξίαρχος της Πέτρου Ράλλη. Αφού αποχώρησε ο αλληλέγγυος κόσμος, ο διοικητής του κέντρου κράτησης Ελληνικού προσπάθησε να τις πείσει να μπουν μέσα στα κελιά. Οι κοπέλες αρνήθηκαν και ζήτησαν να μιλήσουν με τον ταξίαρχο. Ο διοικητής τους απάντησε ότι ο ταξίαρχος δεν θέλει να τους μιλήσει, αλλά η αντίδραση των κοριτσιών ήταν τόσο έντονη που τελικά μίλησαν με το ταξίαρχο, ο οποίος τους είπε ότι ο νόμος ορίζει ότι η κράτηση είναι εξάμηνη.

Ολόκληρη η ενημέρωση βρίσκεται εδώ: https://athens.indymedia.org/post/1560028/