Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #49

Υπέκυψε στα εγκαύματα του 55χρονος που νοσηλευόταν μετά τις πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τον Αύγουστο.

Το ελληνικό κράτος επέλεξε να εκκενώσει δεκάδες οικισμούς, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις φωτιές, με μόνο στόχο να προτάξει επικοινωνιακά την «επιτυχία» των «μηδενικών» θανάτων. Η ίδια πολιτική που πριν λίγα χρόνια στο Μάτι γέμιζε λίστες θανάτου, εφαρμόζεται και τώρα. Η διαφορετική διαχείριση επιχειρεί αφενός να νομιμοποιήσει την αχανή καταστροφή, και αφετέρου να κρατήσει στο απυρόβλητο τον τρέχοντα κυβερνητικό σχηματισμό.

Η συστηματική υποβάθμιση της δασοπυρόσβεσης, η προώθηση πράσινων και μαύρων νομοσχεδίων, το φλερτ με τα ενεργειακά λόμπι, όλα αποτελούν στοιχεία πως το ελληνικό κράτος, ανεξαρτήτως καπετάνιου, αντιμετωπίζει τον φυσικό πλούτο ως ανεκμετάλλευτο χωράφι, που υπό άλλες συνθήκες θα απέφερε τεράστια κέρδη. Αυτή η αντίληψη βρίσκεται στον πυρήνα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, και είναι η πρώτη και κύρια υπεύθυνη για τις ανυπολόγιστες καταστροφές, τους θανάτους ανθρώπων, ζώων, φυτών και δέντρων, την εξαφάνιση περιουσιών κ.ο.κ. Καπιταλισμός σημαίνει βαρβαρότητα – η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες.

Δίωξη ασκήθηκε τελικά στον οδηγό του οχήματος της Μπακογιάννη, που σκότωσε τον Ιάσονα μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο της Βουλής

Παρ’ όλο που το περιστατικό έλαβε χώρα τον Μάρτιο, η δίωξη ασκήθηκε ένα εξάμηνο αργότερα. Αυτή η καθυστέρηση είναι ενδεικτική της προσπάθειας να θαφτεί αυτή η είδηση, καθώς εμπλέκεται σε αυτή πολιτικό πρόσωπο «υψηλής οικογενείας», η Ντόρα Μπακογιάννη. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε η αιτιολογία που επικράτησε ήταν η εξής:

«Η συγκεκριμένη είσοδος, ωστόσο, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες της ΕΛ.ΑΣ. και της Τροχαίας χρησιμοποιείται αποκλειστικά από οχήματα που μεταφέρουν υπουργούς ή βουλευτές. Συνεπώς, από τη στιγμή που η Ντόρα Μπακογιάννη δεν επέβαινε στο όχημα, ο οδηγός όφειλε να μπει στη Βουλή από την είσοδο της Λ. Αμαλίας». Με αυτή την αιτιολόγηση, ολόκληρη η ευθύνη μετατοπίζεται στον οδηγό του οχήματος και «καθαρίζει» το όνομα της Ντόρας.

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για ακύρωση συναυλίας αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους στο Σκοπευτήριο

Την Κυριακή 29 Αυγούστου, το ελληνικό κράτος αποφάσισε να αντιπαρατεθεί με διμοιρίες ΥΜΕΤ απέναντι στη συναυλία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους, που διοργάνωναν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας στο Σκοπευτήριο. Παρά το γεγονός πως επρόκειτο για μια οργανωμένη μαζική κίνηση αλληλεγγύης, λίγες μόνο μέρες μετά τον υποχώρηση των πύρινων μετώπων, οι κατασταλτικές αρχές δεν δίστασαν να εμφανιστούν, και να χρησιμοποιήσουν μάλιστα ως επιχείρημα για την ακύρωση της συναυλίας τον κίνδυνο πυρκαγιάς (σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητικών συλλόγων). Η καταστολή δεν πέρασε και η συναυλία πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Παρ’ όλα αυτά η κίνηση αυτή δείχνει πως το ελληνικό κράτος συνεχίζει ακάθεκτο και με πυγμή της κατασταλτικές βλέψεις του, μετά από μια ολιγόμηνη αναδίπλωση από τα εξεγερτικά γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Με πρακτικές θεσμικού αυταρχισμού επιχειρεί να αναδειχθεί ως ο τοποτηρητής του δημόσιου χώρου, από τον οποίο οφείλει να ελέγχεται και να φιλτράρεται κάθε δημόσια κοινωνική δραστηριότητα. Η παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον έλεγχο και την καταστολή σε πάρκα και πλατείες, «κούμπωσε» με τις απαγορευτικές πολιτικές στο πλαίσιο της πανδημίας, και τις κινήσεις που ήρθαν να τις εμπλουτίσουν, όπως την απαγόρευση διαδηλώσεων, την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων, την κατάργηση του ασύλου κ.λπ.

Εμείς από τη μεριά μας οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χώρο, ως χώρο κοινωνικής συνάντησης, όπου μπορούν να ανθίσουν οι ζυμώσεις και οι αντιστάσεις, για το ξερίζωμα κάθε λογής εκμετάλλευσης από την καθημερινότητά μας. Να μην τους αφήσουμε άλλο έδαφος!

Κοινωνικός ρατσισμός: Το ταξίδι της Αμάλ

Το καλύτερο αποκούμπι του κρατικού ρατσισμού αποτελούν τα φασιστικά μορφώματα, που έχουν συσπειρωθεί τα τελευταία χρόνια, μετά την αναμόχλευση του μακεδονικού ζητήματος. Είναι γεγονός πως οι ναζί, είτε με ξεκάθαρη ρητορική, είτε με συγκαλυμμένο εθνικιστικό λόγο, έχουν ξαναβγεί από τις τρύπες τους, επιχειρώντας να πάρουν χώρο στο πολιτικό προσκήνιο.

Τέτοιο στιγμιότυπο αποτελούν και οι συγκεντρώσεις ενάντια στο πέρασμα της κούκλας Αμάλ, μιας κούκλας σύμβολο για την αλληλεγγύη στην προσφυγιά, που πραγματοποιήθηκαν από το πιο δηλητηριώδες κομμάτι της κοινωνίας· αυτό που πρέπει με κάθε ευκαιρία να τσακίζεται για να μην τολμά να σηκώνει το κεφάλι του διαχέοντας το μίσος προς καθετί διαφορετικό. Στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στο Μεταξουργείο, ακόμα μία φορά καταγράφηκε η ανοχή των μπάτσων στις λίγες δεκάδες των φασιστών, και η στοχοποίηση και η επίθεση στους συγκεντρωμένους αντιφασίστες.

Γενικότερα, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας, με πιο χαρακτηριστική την επίθεση κτηνοτρόφων σε σπίτια που διέμεναν Πακιστανοί εργάτες γης, στο χωριό Άγιος Γεώργιος στο Λασίθι. Οι «λεβέντες» βρήκαν διασκεδαστικό, μετά το μεθύσι τους, να προχωρήσουν σε πογκρόμ στο χωριό, χτυπώντας τους μετανάστες με ξύλα, και απειλώντας τους με μαχαίρια και πυροβολισμούς. Για άλλη μια φορά, οι ντόπιες αρχές δεν έδειξαν τα αντανακλαστικά που δείχνουν όταν βάζουν στο στόχαστρο τον κόσμο της αλληλεγγύης, αφήνοντας να περάσουν 48 ώρες, με αποτέλεσμα να παρέλθει το αυτόφωρο για τους Κρητικούς. Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε τη δομική σχέση που έχουν τα σώματα ασφαλείας με τα ανθρωποειδή του ναζιστικού βούρκου.