Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #37

Χαλκιδική

Σε μήνυση προχώρησε η εταιρία el dorado gold-Ελληνικός Χρυσός σε 38 κατοίκους μετά τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στο χωριό Τσικάρα της Χαλκιδικής, ενάντια σε μια σειρά από ερευνητικές γεωτρήσεις που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η συγκεκριμένη εταιρία. Στις 28 Μαρτίου, η εταιρία μετέφερε και εγκατέστησε εκεί ένα γεωτρύπανο, το οποίο μάλιστα φρουρείται από διαφόρων ειδών μπάτσους και ομάδες security. Μέχρι τώρα τις διώξεις και την καταστολή των αγωνιστών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είχε αναλάβει αποκλειστικά η ελληνική αστυνομία, με μεγάλη της ευχαρίστηση, αφού ανά καιρούς αποζημιώνεται με διάφορα «δωράκια» από την μεγαλοεταιρία, μετατρέποντάς τη σε μια ιδιωτική ασφάλεια προς όφελός της. Αυτή τη φορά, όμως, τις διώξεις ανέλαβε ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Δημητριάδης, θέλοντας να κάνει ξεκάθαρες, από την αρχή της θητείας του, τις διαθέσεις του απέναντι στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις στη Χαλκιδική. Τέλος, να σημειωθεί ότι το υπουργείου περιβάλλοντος, το 2016, απέρριψε τη μεταλλουργική μέθοδο που θέλει να ακολουθήσει η Eldorado gold, λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας του μίγματος τροφοδοσίας της μεταλλουργικής μονάδας στο εξαιρετικά τοξικό στοιχείο αρσενικό. Οι συνέπειες προς το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο θα είναι τεράστιες καθώς υπολογίζεται ότι θα εκπέμπονται ετησίως στην ατμόσφαιρα 20.000 τόνοι καρκινογόνου αρσενικού.

Πηγή: http://antigoldgr.org/

Ηράκλειο

Την Παρασκευή 24/3 πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση έξω από τα MIKEL , στην Λ. Κνωσσού στο Ηράκλειο,  με αφορμή τον θάνατο εργαζόμενου ντελιβερά στην επιχείρηση. Την κινητοποίηση κάλεσαν οι «Εργαζόμενοι/ες – άνεργοι/ες από τον αναρχικό χώρο του Ηρακλείου» καθώς και οι «ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια Ηρακλείου».  Μοιράστηκαν κείμενα στους περαστικούς και φωνάχτηκαν συνθήματα.

Μυτιλήνη

-Σε απεργία πείνας και δίψας βρίσκονται 12 Σύριοι κουρδικής καταγωγής (ανάμεσά τους και ένας ανήλικος) με αίτημα την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου και τη θετική γνωμοδότηση, δεδομένου ότι η κουρδική καταγωγή τους καθιστά de facto την Τουρκία μη ασφαλή χώρα. Δημοσιεύουμε απόσπασμα από δήλωση των ιατρών του νοσοκομείου: «…Από την εξέτασή τους διαπιστώθηκε σοβαρή αφυδάτωση, που αντικατοπτρίζεται και στα ζωτικά τους σημεία καθώς και εμφανής εξασθένηση, αδυναμία και καταβολή.

Δηλώνουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα τους. Καταγγέλλουμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και απαιτούμε να δοθούν σε όλους τους πρόσφυγες ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες επιλογής τους».

37-m-m-3

-Ακόμα ένα πολύνεκρο ναυάγιο εξελίχθηκε ανοιχτά της Μήθυμνας στο Μόλυβο, όταν, το πρωί στις 24 Απριλίου, ανατράπηκε βάρκα με περίπου 25 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Καθώς όλα δείχνουν, το Αιγαίο θα συνεχίσει και φέτος το καλοκαίρι να κατέχει την πρωτιά σε θανάτους ανθρώπων που αναζητούν μια ζωή μακριά από τον πόλεμο. Έτσι, οι απειλητικές δημόσιες δηλώσεις, που είχε κάνει μόλις λίγα χρόνια πριν ο φασίστας Θάνος Πλεύρης, ότι «φύλαξη συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός αν δεν υπάρχουν νεκροί» βλέπουμε να πραγματώνονται κατά λέξη επί «αριστερής» κυβέρνησης.

Αθήνα

Απεργία πείνας ξεκίνησαν, στις 12 Απριλίου, 11 Κούρδοι στην πλατεία Συντάγματος, μέχρι και το Σάββατο 15 Απριλίου, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, που επίσης έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 15 Φεβρουαρίου. Τα αιτήματα των απεργών είναι ενάντια στην ομηρία και απομόνωση του Αμντουλάχ Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί, αλλά και στη γενικότερη καταπίεση, τρομοκρατία και τα βασανιστήρια που δέχεται ο κουρδικός λαός από τον Τ. Ερντογάν εντός και εκτός φυλακών.

Πηγή: lefterianews.wordpress.com

Σάμος

Σοβαρές ενδείξεις ότι η αστυνομική βία εναντίον προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο αποτελεί συστηματική και εκτεταμένη πρακτική, και μάλιστα ανεκτή από σχεδόν το σύνολο των κρατικών φορέων και των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, φέρνει στο φως η αναφορά όσων έζησε και είδε ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας στο Αστυνομικό Τμήμα στο Βαθύ, όπου, έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κρατήθηκε μέρες δεμένος με χειροπέδες σε καρέκλα, και χτυπήθηκε βάναυσα και κατ’ εξακολούθηση από αστυνομικούς.

Πηγή: http://www.efsyn.gr