Νέα πατριαρχικής πραγματικότητας #46

Χανιά

Εκδικάστηκε η υπόθεση της τρανσοφοβικής επίθεση που δέχθηκε η Ήβη Καϊσερλή, από δύο λεβέντες στα Χανιά το 2016. Η έδρα καταδίκασε τον έναν από τους δύο δράστες σε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή χωρίς ελαφρυντικά, και τον δεύτερο τον αθώωσε με τη δικαιολογία πως δεν πήρε μέρος στη σωματική βία, απορρίπτοντας δε το αίτημα της Ήβη για προσβολή έμφυλης ταυτότητας, με το οποίο θα δικαζόντουσαν με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Zackie-Oh / Ζακ Κωστόπουλος

Αναβολή επ’ αόριστον πήρε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε μετά κροκοδείλιων δακρύων ο πρόεδρος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου.

Πολωνία

Μαζικές συγκρούσεις και διαδηλώσεις εκτυλίχθηκαν σε δεκάδες πόλεις της Πολωνίας με αφορμή τη συνταγματική απόφαση της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Ο λεγόμενος «συμβιβασμός της άμβλωσης» καθιστά τον τερματισμό της κύησης μόνο στις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και σοβαρού κινδύνου υγείας της εγκύου ή του εμβρύου. Το κράτος και το ακροδεξιό παρακράτος, προσπάθησαν να καταστείλουν βίαια αυτό τον αγώνα, με αποκορύφωμα το μαχαίρωμα ενός παιδιού στο Βρότσλαβ. Τα ΜΜΕ έρχονται σε ευθυγράμμιση με την κρατική αφήγηση, απονοηματοδοτώντας τις φασιστικές πρακτικές κράτους και παρακράτους, κάνοντας λόγο για την προστασία του πολιτισμού αλλά και των εκκλησιών από τους διαδηλωτές. Μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο έχει παγώσει χάρη στην πίεση του μαζικού κινήματος που αναπτύχθηκε.

Θεσσαλονίκη

Στις 10/11 στην περιοχή των Γιαννιτσών, τρανς σεξεργάτρια δέχθηκε επίθεση από άντρα με μαχαίρι, η γυναίκα βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο με τραύμα στον πνεύμονα.

Πειραιάς

Υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά αρνήθηκε να εκδώσει νέο δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας σε τρανς πρόσωπο, το οποίο είχε μεταβάλει τα στοιχεία των εγγράφων του σύμφωνα με τον ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Πηγή: https://t-zine.gr/i-dieythynsi-metaforon-tis-perifereia/

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στο μάθημα ανατομίας μυοσκελετικού, σήμερα 6 Νοεμβρίου, ακούσαμε για άλλη μία φορά τον Παπουτσιδάκη να κάνει σεξιστικά σχόλια. Συνεχίζοντας την παράδοσή του από τις ακατάλληλες φωτογραφίες στις διαφάνειες, που μετά από κινητοποιήσεις έβγαλε τα σχόλια περί νοσηλευτριών (ότι οι άσχημες δουλεύουν ενώ οι όμορφες παντρεύονται γιατρούς και δεν δουλεύουν), όπως και το σχόλιο ότι πρέπει ο γιατρός να προσέχει όταν χειρουργεί γόνατα στις γυναίκες για να μπορούν να σκύβουν, σήμερα είπε πως «αν είσαι γυναίκα και θες να ασχοληθείς με τη χειρουργική ατύχησες», και ότι δεν έχει δει ποτέ νευροχειρουργό γυναίκα ο ίδιος. Το αιτιολόγησε ως ότι είναι πολύ δύσκολες ειδικότητες και δεν κάνουν για γυναίκες, γιατί δεν τις αντέχουν, αλλά και γιατί δεν μπορούν να συνδυάσουν δουλειά και οικογένεια. Κάτι αντίστοιχο είχε ειπωθεί και πέρυσι όταν είπε πως αν είσαι γυναίκα και δεν ξέρεις ανατομία, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ένας καλός γάμος, ενώ αν είσαι άντρας χωρίς γνώσεις ανατομίας ας πάρεις μία εύκολη ειδικότητα όπως η οφθαλμολογία. Είναι αδιανόητο ένας καθηγητής πανεπιστημίου, που θέλει να θεωρεί τον εαυτό του μορφωμένο, να εκφράζει τέτοιες απόψεις σεξιστικού περιεχομένου σε μάθημά του! Ως καθηγητής εκμεταλλεύεται τη θέση του ως «αυθεντία» για να αναπαράγει τέτοιες απόψεις, βάζοντας σε δύσκολη θέση τις φοιτήτριες και δίνοντας το παράδειγμα στους φοιτητές να τα αναπαράγουν οι ίδιοι. Δεν μας ενδιαφέρει τι έχει δει και τι όχι ο Παπουτσιδάκης, οποιουδήποτε είδους σεξιστική συμπεριφορά δεν είναι και δεν θα γίνει αποδεκτή!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΕΞΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΡΗΤΟΡΕΙΑ!

πηγή: κίνηση αριστερών φοιτητών πανεπιστημίου Κρήτης