Νέα Πατριαρχικής Πραγματικότητας #53

Η Zackie ζει τσακίστε τους ναζί

«Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην απόφαση της αποφυλάκισης του μεσίτη Χορταριά, που κακοποίησε μέχρι θανάτου τον Ζαχαρία Κωστόπουλο. Ο τελευταίος είχε τιμωρηθεί με ποινή δεκαετούς κάθειρξης χωρίς αναστολή. Η αναστολή του χορηγήθηκε από ένα Μικτό Ορκωτό Εφετείο που συνεδρίασε στις 04/07/2022, δύο μήνες μετά την απαγγελία της πρωτόδικης απόφασης. Επί της ουσίας, δύο μήνες φυλακή εξέτισε ο ευνοημένος αυτός κατηγορούμενος. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την εχθρική διάθεση του ελληνικού δικαστικού συστήματος απέναντι στον αγώνα για απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης. Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή. Είθε το κριτήριο που εισήγαγε η απόφαση αυτή να εφαρμοζόταν και στα δικαστήρια που κρίνουν τις αναστολές ποινών των φτωχών, των ασθενών και των πολιτικών κρατουμένων».

~Άννυ Παπαρρούσου, δικηγόρος οικογένειας Κωστόπουλου

«Κατά τη γνώμη μου, η ελληνική δικαιοσύνη όχι μόνο έχει πιάσει πάτο, αλλά σκάβει για να κατέβει πιο χαμηλά. Σταματήστε λοιπόν να μας ρωτάτε αν έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Την απάντηση την ξέρετε. Σας τη λέει ο λαός, οι νομικοί, οι συνταγματολόγοι της χώρας αλλά και του κόσμου όλου».

~Μητέρα του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου

πηγή: #Justice4Zackie

Περιοδεύων*

Στις αρχές του 2023, η κυβέρνηση της Ισπανίας πρωταγωνιστεί στους τίτλους των ευρωπαϊκών ΜΜΕ ως η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσμοθετεί την άδεια έμμηνου ρύσης μετ’ αποδοχών, για όσες θηλυκότητες υποφέρουν από επώδυνη περίοδο. Το νομοσχέδιο έχει ακόμα δρόμο πριν γίνει νόμος του κράτους, καθώς θα πρέπει επιπλέον να ψηφιστεί από τη Γερουσία, και κατόπιν να επιστρέψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα μέσα ενημέρωσης βλέπουν το νομοσχέδιο και την κυβέρνηση Σάντσεθ να πρωτοπορούν στις φεμινιστικές διεκδικήσεις, παρ’ όλο που το συγκεκριμένο μέτρο δεν παρουσιάζει καμία πρωτοπορία σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ασία φαίνεται να διεκδικεί την πρωτιά, με την Ιαπωνία να είναι η πρώτη που έχει εισάγει την άδεια έμμηνου ρύσης στην εργατική νομοθεσία από το 1947, μετά από απεργιακές διεκδικήσεις γυναικών. Ακολουθεί η Ινδονησία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ και τέλος η Ζάμπια. Στην τελευταία μάλιστα, η εργαζόμενη δικαιούται μία ημέρα άδεια κάθε μήνα χωρίς να αιτιολογεί ή να απαιτεί ιατρική βεβαίωση. Με αυτό τον τρόπο, η άδεια δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζόμενων γυναικών και αφεντικών.

Το ισπανικό μέτρο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου, που σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει την πρόσβαση στις αμβλώσεις στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η μαζική αντίρρηση των γιατρών για λόγους συνείδησης (π.χ. θρησκευτικούς) όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα. Σε αρκετές περιοχές εκτός των αστικών κέντρων, οι γυναίκες χρειάζεται να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να κάνουν έκτρωση λόγω ακόμα της έλλειψης δημόσιων υπηρεσιών, και της απουσίας εξειδικευμένης κλινικής κοντά τους. Το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης το δικαίωμα σε ανήλικες να κάνουν άμβλωση χωρίς την άδεια των γονιών τους σε ηλικία 16 και 17 ετών, την προώθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, αλλά και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών ή προϊόντων υγιεινής για την περίοδο στα λύκεια.

Και ενώ η Ευρώπη προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς –σε επίπεδο θεσμών– προς την εργασιακή ισότητα των φύλων, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού τρέχουμε ολοταχώς πίσω (γενικότερα). Ο λόγος για τη Florida, όπου επιδιώκεται ο κρατικός έλεγχός της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Το νομοθετικό σώμα –που αποτελείται κυρίως από ρεπουμπλικάνους– της «ανθισμένης» πολιτείας των ΗΠΑ, έχει ήδη εγκρίνει μία σειρά νόμων που περιορίζουν τη συζήτηση στα σχολεία για το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την περίοδο. Τους πρώτους μήνες του 2023 εξετάζει τόσο την απαγόρευση της συζήτησης για την έμμηνο ρύση πριν την ηλικία των 12 ετών, όσο και την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

* μία από τις φράσεις που χρησιμοποιούμε –περισσότερο σε μικρές ηλικίες– για να δηλώσουμε συνθηματικά ότι έχουμε περίοδο, μιας που για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο μάς έμαθαν ότι είναι ντροπή.

LGBTQ+

[Αγγλία] Την Κυριακή 12/02 η 16χρονη trans κοπέλα Brianna Ghey δολοφονήθηκε έπειτα από στοχευμένη επίθεση με μαχαιριές σε δημόσιο πάρκο της Αγγλίας. Στο πρόσωπο του δολοφόνου βλέπουμε τα δύο 15χρονα που κατηγορούνται μέχρι στιγμής ότι εκτέλεσαν την αισχρή πράξη μίσους, βλέπουμε όμως και τα καθεστωτικά ΜΜΕ –πιστά στον ρόλο τους– να δολοφονούν ξανά την Brianna σβήνοντας και αποκρύπτοντας την τρανς ταυτότητά της από το κοινό, και χρησιμοποιώντας το deadname της. Βλέπουμε το κράτος που με τις πολιτικές του προσπαθεί να περάσει –και περνάει– νόμους που αποκλείουν τα τρανς άτομα. Βλέπουμε το συνεχώς αυξανόμενο κύμα του φασισμού στην Αγγλία, βλέπουμε την άνοδο του πληθυσμού των terfs που κάνουν άγονο το έδαφος για μια συμπεριληπτική φεμινιστική αλληλεγγύη. Βλέπουμε την χρόνια δαιμονοποίηση της τρανς κοινότητας, τον αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, τη μοναξιά, την παραμέληση και την αφροντισιά, το μίσος.

[Ελλάδα] Από τον Ιανουάριο του 2023, το κράτος αφαίρεσε τις ενέσεις αντιανδρογόνων από την κατηγορία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τρανς άτομα, και πλέον γράφονται μόνο για καρκίνο του προστάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τρανς γυναίκες να αναγκάζονται να πληρώνουν 190€ για κάθε τρίμηνη ένεση.

Η κίνηση έγινε σταδιακά: Για χρόνια οι ενέσεις αντιανδρογόνων συνταγογραφούνταν από δημόσια και ιδιωτικά γιατρά, ανεξαιρέτως του αν ήσουν ασφαλισμένο. Από τον Ιανουάριο του 2022, αν είσαι ανασφάλιστο γίνεται αδύνατη η συνταγογράφηση από ιδιωτικά γιατρά, και ταυτόχρονα σε όλα τα φάρμακα η συνεισφορά του κράτος μειώθηκε από 90% σε 75%, κάτι που ανεβάζει την τιμή της κάθε ένεσης από 20€ σε 50€. Τώρα πια γίνεται απρόσιτο για τις τρανς θηλυκότητες.

Ενώ σε πολλές άλλες χώρες, στο κομμάτι της ορμονοθεραπείας υπάρχουν πολλαπλές επιλογές σκευασμάτων, στην Ελλάδα αυτό που υπάρχει ως μοναδική εναλλακτική επιλογή έχει πολύμορφες παρενέργειες και δεν συνιστάται. Η μακροχρόνια χρήση των ενέσιμων αντιανδριογόνων είναι σημαντικά προτιμότερη, καθώς αποτελούν την καλύτερη λύση και ταυτόχρονα έχουν πολύ λιγότερες παρενέργειες από τα χάπια.

[Η.Π.Α.] Στην Trans Legislation Tracker, ιστοσελίδα για την καταγραφή της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, παρατηρούμε τα τελευταία 4 χρόνια την έξαρση νομοσχεδίων που κατατίθενται σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ κατά της ορατότητας των τρανς, με τα περισσότερα να έχουν να κάνουν με την αορατότητα στο σχολικό περιβάλλον. Αυτές οι θεσμοθετημένες κινήσεις δεν αργούν να περάσουν από «τα πάνω» προς «τα κάτω». Στο Τέξας, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου West Texas A&M απαγόρευσε τη διοργάνωση drag show που είχε προγραμματιστεί στον χώρο του πανεπιστημίου. Οι φοιτητ(ρι)ες της πόλης Canyon κάλεσαν καθημερινές κινητοποιήσεις ενώ επιπλέον κινήθηκαν νομικά απέναντι στο πανεπιστήμιο. Οι επιθέσεις από ακροδεξιούς ενάντια στα drag shows είναι όλο και περισσότερες, με αποτέλεσμα τα άτομα που τα διοργανώνουν να αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικές εταιρίες για προστασία. Τον Γενάρη του 2023 στο Τέξας, ωστόσο, οι Drag Queens διαπίστωσαν ότι μπορούν να βασιστούν στην ίδια την κοινότητα, μιας που ένοπλες κοινοτικές ομάδες τις υπερασπίστηκαν απέναντι σε Χριστιανούς φασίστες.