Κίτρινα Γιλέκα: σχετικά με την διασπορά της εξέγερσης

Το παρόν κείμενο γράφεται στον απόηχο της επίθεσης στο στρασβούργο και εν αναμονή της επίδρασης της στην εξέγερση και ενώ σε μια παράλληλη εξέλιξη ανακοινώθηκε και έκτος νεκρός από την αρχή των ταραχών. Έχει να κάνει με την διασπορά της εξέγερσης σε κάποιες χώρες του κόσμου, πέρα δηλαδή από την γαλλία, το βέλγιο και την ολλανδία, με ίδια, διαφοροποιήσιμα ή ακόμα και αντιθετικά πρόσημα. Ακόμα έχει ενδιαφέρον η κατάσταση στις περιοχές της γαλλίας που βρίσκονται εκτός ευρώπης, καθώς το γαλλικό κράτος δοαθέτει ακόμα αποικίες.

 

Βασόρα, Ιρακ: Συγκρούσεις σημειώθηκαν την Τρίτη (04/12) στην πόλη της βασόρα όταν διαδηλωτές που φορούσαν κίτρινα γιλέκα επιτέθηκαν στο κτήριο που στεγάζει το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας. Οι διαδηλωτές απαιτούν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες ενώ διαμαρτύρονται και για την εκτεταμένη διαφθορά. Η κινητοποίηση έρχεται στον απόηχο συγκρούσεων που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι λόγω έλλειψης νερού στην κατά τα άλλα πολύ πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία.

Βουλγαρία: Κίτρινα γιλέκα, με τα αντίστοιχα μπλοκαρίσματα δρόμων, εμφανίστηκαν αρκετά νωρίς (18/11) και στη βουλγαρία με αίτημα την μη αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Μαυροβούνιο: Διαδήλωση με κίτρινα γιλέκα πραγματοποιήθηκε στις 8 δεκέμβρη με αφορμή την φυλάκιση ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Γερμανία – Σουηδία – Καναδάς: Ρατσιστικά κίτρινα γιλέκα και στις τρεις χώρες, όπου στις ήδη προυπάρχουσες πορείες φασιστών και ισλαμοφοβικών ενάντια, στις μεταναστευτικές πολιτικές, πλέον χρησιμοποιείται από διαδηλωτές το συγκεκριμένο σύμβολο.

Ρεουνιόν/ Υπερπόντια Γαλλία: Σοβαρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα στο μικρό νησί της ρεουνιόν -βρίσκεται βόρεια της μαδαγασκάρης- στα πλαίσια του κινήματος των κίτρινων γιλέκων. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την κακοδιαχείριση από πλευράς της διοίκησης του νησιού.

Μαρτινίκα – Γουαδελούπη / Υπερπόντια Γαλλία: Διαδηλώσεις και πορείες πραγματοποιούνται και στις δύο επαρχίες της καραιβικής από την αρχή του κινήματος.

Τέλος διαδηλώσεις έχουν καλεστεί στις η.π.α (καλιφόρνια, μασαχουσέτη, νέα υόρκη) σε συμφωνία χρονικά με τη γαλλία, δηλαδή το σάββατο στις 15/12, στις 12 το πρωί, ενώ εθνικιστικά κίτρινα γιλέκα έχουν καλέσει και οι εδώ φασίστες για το μακεδονικό ενάντια στην ομιλία τσίπρα την παρασκευή.

Βαγιάν