Οδηγός επιβίωσης σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του 5ευρου

Από την είσπραξη του 5ευρου εξαιρούνται σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργού υγείας (αρ. πρωτ. Υ4α/οικ.1329 της 04/01/2011 και αρ. πρωτ. Υ4α/οικ.4456 της 14/01/2011) οι παρακάτω ασθενείς:

 • Τα επείγοντα περιστατικά
 • Οι χρόνιοι πάσχοντες ασθενείς που έρχονται να εξεταστούν ή να γράψουν φάρμακα
  π.χ. καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, υπερτασικοί, διαβητικοί, ψυχιατρικοί ασθενείς, χρόνια νευρολογική πάθηση, πάσχοντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια πάθηση του προστάτη, κατακλίσεις, τύφλωση, κώφωση, μεσογειακή αναιμία, αιματολογική πάθηση, θυρεοειδή, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, δισκοπάθεια, μυωπία, ψωρίαση και οποιαδήποτε άλλη χρόνια πάθηση μπορεί να έχει ο ασθενής.
 • Όσοι και όσες έρχονται στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου δηλαδή
  όσοι και όσες έρχονται να κάνουν κάποιο εμβόλιο (παιδιά ή εποχιακοί εμβολιασμοί ενηλίκων για τη γρίπη ή εμβολιασμοί ενηλίκων για τέτανο ή πνευμονιόκοκκο),
  όλες οι γυναίκες που κάνουν test pap,
  όσοι και όσες έρχονται για οδοντιατρικές εξετάσεις,
  όσοι και όσες κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις προληπτικά (το γνωστό τσεκ απ)
 • Όσοι και όσες έχουν βιβλιάριο πρόνοιας, είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, στρατιώτες και κρατούμενοι.
 • Οι πολιτικοί πρόσφυγες κι αυτοί που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες και παρ’ όλα αυτά σας ζητάνε το 5ευρο μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 1. αν το ζητά ο γιατρός του θυμίζετε καταρχάς πως είναι λειτουργός υγείας και όχι εισπράκτορας
 2. αν δεν πιάσει αυτό επικαλείστε τις παραπάνω εγκυκλίους (μπορείτε να τις βρείτε στο ίντερνετ) και εξηγείτε γιατί δεν πρέπει να πληρώσετε
 3. αν δεν πιάσει ούτε αυτό διαμαρτύρεστε έντονα κατηγορώντας τους υπαλλήλους (γιατρούς ή διοικητικούς) για άγνοια και κακή άσκηση των καθηκόντων τους (που μπορεί να γίνεται και επίτηδες για να ξεφορτωθούν δουλειά) αφού βέβαια κρατήσετε τα ονόματά τους
 4. αν δεν πιάσει ούτε αυτό, κρατάτε την απόδειξη, ζητάτε εγγράφως από την υπηρεσία να σας επιστραφούν τα λεφτά σας καταγγέλλοντας συγχρόνως το περιστατικό –γραπτά πάντα– στη διοίκηση του κέντρου υγείας, του νοσοκομείου, στον συνήγορο του πολίτη ή όπου αλλού νομίζετε.
 5. ακόμα πιο αποτελεσματικά από τα παραπάνω, με γρήγορα αποτελέσματα που διαρκούν για καιρό και ωφελούν και άλλους συνανθρώπους μας, είναι την επόμενη φορά που θα πάτε στο κέντρο υγείας ή το νοσοκομείο να πάτε τσούρμο (με το σόι σας, την παρέα σας, τους γείτονες ,τους συγχωριανούς σας). Μια καλή φασαρία από πολύ κόσμο διορθώνει συχνά αμέσως αυτά που οι δικηγόροι και οι καταγγελίες προσπαθούν χρόνια να διορθώσουν….

Αν δεν ανήκετε σε καμιά από τις κατηγορίες που εξαιρούνται από το εισιτήριο του 5ευρου κάντε κατευθείαν το 1 και το 5.

συμπληρωματικές οδηγίες για το 5ευρο

Ειδικά για τα παιδιά δεν πληρώνουν τα εξής νοσήματα-καταστάσεις: χρόνιο βρογχικό άσθμα, καρδιοπάθειες, κοιλιοκάκη, υποθυρεοειδισμός, τροφικές αλλεργίες, επιληψία και γενικώς σπασμοί, χρόνια κεφαλαλγία, χρόνια κοιλιακά άλγη, κυστική ίνωση, διαβήτης, μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμός, στασιμότητα σωματικής ανάπτυξης, δυσκοιλιότητα, χρόνια διάρροια, χρόνιοι εμετοί, χρόνιος βήχας, υδροκέφαλος, κινητική και ή πνευματική υστέρηση, ενούρηση, εγκόπριση, κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, κακοήθειες, αναιμίες, ενδοκρινικά νοσήματα (όλα αυτά είναι χρόνια νοσήματα).

Προληπτική εξέταση είναι και το δελτίο υγείας του μαθητή και οι βεβαιώσεις για συμμετοχή σε αγώνες ή ομάδες. Επίσης δεν πληρώνουμε για ιατρική εξέταση ή εργαστηριακά κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Επίσης δεν πληρώνουμε για επανεξέταση, όταν έχουμε ήδη πληρώσει την α΄ εξέταση.

Όλα αυτά καλύπτουν το 90% των περιπτώσεων!!

Κάποια νοσοκομεία εκβιάζουν τους γιατρούς με το να μην καταχωρούν στα βιβλία του ιατρείου την εξέταση ασθενούς που δεν πλήρωσε, ώστε να παρουσιάσουν τον γιατρό ως τεμπέλη.

Επιμείνετε να γραφτείτε στο βιβλίο με πλήρη στοιχεία και διάγνωση.

Κάποιοι και κάποιες που επιμένουν να εναντιώνονται σε κάθε εμπόδιο στην πρόσβαση στην περίθαλψη, στον διαχωρισμό των ασθενών σε κατηγορίες, και στην εμπορευματοποίηση της ζωής μας γενικώς…