Συνελεύσεις σε όλες τις γειτονιές…

Η ιστορία έχει ξεκινήσει περίπου από τον Σεπτέμβρη. Σε μια γειτονιά του Βόλου εκτός του κέντρου, οι κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί απέναντι στην υποβάθμιση των ζωών τους έμπρακτα. Ο λόγος γίνεται για συγκεκριμένη εταιρία-κολοσσό, που έπραξε κερδοσκοπικά (και ξεδιάντροπα) βάζοντας το κέρδος πάνω από τις ανθρωπινες ζωές. Η εταιρεία εγκατέστησε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Η κεραία είναι μικρής εμβέλειας,όπως λέει ο ιδιοκτήτης-καλοθελητής της πολυκατοικίας που την έχει εγκαταστήσει από το 2010. Η κύρια ρητορική των εθνικών και πολυεθνικών εταιριών είναι ότι, ένα δίκτυο κεραιών μικρής εμβέλειας εντός του αστικού ιστού, είναι πιο ασφαλές για την υγεία των ανθρώπων από κεραίες μεγάλης εμβέλειας εκτός της πόλης. Αυτό μέχρι στιγμής δεν προκύπτει από καμία επιστημονική έρευνα.Βέβαια, αφού η επιχειρηματική κίνηση μέσα στα πανεπιστήμια έχει πάρει το ελεύθερο από το άρθρο 16 τουνομοπλαισίου της ΜαριέτταςΓιαννάκου, δεν θα είναι παράξενο αν βγει κάποια «ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα» χρηματοδοτούμενη από κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που να  επιβεβαιώνει το προηγούμενο.

Δεν ξέρω λεπτομερώς τις εξελίξεις από την αρχή,καθώς δε είχαν φυσική παρουσία  εξ’αρχής. Οι κάτοικοιέχουν πλέον καθιερώσει μια μέρα -παλιότερα και δύο μέρες-  για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πολυκατοικία που βρίσκεται η κεραία, και έξω από την επιχείρησή τους (του ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας), που έχουν ένα γνωστό τσιπουράδικο στον Βόλο. Ο ιδιοκτήτης και οι γιοι του, γνωστοί καθώς έμεναν στην πολυκατοικία μέχρι να εγκατασταθεί η κεραία, και που πλέον την έχουν ως αποθηκευτικό χώρο, έχουν στιγματιστεί όπως τους αξίζει από τη γειτονιά. Η κινητοποίηση αυτή πλευρίστηκε από διάφορους θεσμικούς, όπως και τη γνωστή Βασίλω* του Βόλου, τον Μπέο.Ο ίδιος μιλούσε σαν να έχει την ταυτότητα του δημάρχου,παροτρύνονταςτους συγκεντρωμένους να κάνουν επερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ υποσχόμενος ότι θα τακτοποιήσει το θέμα προσπαθούσε να το παίξει διαμεσολαβητής της κατάστασης. Η κινητοποίηση κατάφερε και κράτησε «στην απ’ έξω» όποια θεσμική μεσολάβηση προσπάθησε να μπει στον αγώνα αυτό. Οι κάτοικοι καλούσαν σε κινητοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικών και έντυπων αφισών και οργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης με τον κ.Χαφτούρα, πρόεδρο του νοσοκομειακών ιατρών Βόλου,όπου τονίστηκε πόσο επιβλαβείς είναι οι κεραίες σε τέτοια απόσταση.

Οι ιδιοκτήτες βέβαια αγανάκτησαν από την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εις βάρος τους και, πριν περίπου ενάμιση μήνα, χτύπησαν με τη βοήθεια ενός σερβιτόρου τους,έναν κάτοικο που έχει δείξει συνέπεια, συνέχεια  και ζήλο στις κινητοποιήσεις εναντίον της κεραίας. Το συμβάν έγινε στη γειτονιά. Βέβαια, έγινε στα ύπουλα και σε νυχτερινή ώρα που δεν υπήρχε κόσμος μπροστά. Η απάντηση από την γειτονιά, αφού ενημερώθηκαν για το συμβάν,  ήταν να σπάσουν μερικά τζάμια από την αποθήκη στο ισόγειο στην επόμενη συγκέντρωση. Μία βδομάδα μετά από την απάντηση της γειτονιάς, ο ένας από τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας έκανε μια δολοφονική ενέργεια εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο και διαμαρτυρόταν:Πήγε να τους πατήσει με το αυτοκίνητο, καθώς καβάλησε το πεζοδρόμιο, και χτύπησε τον ίδιο κάτοικο στον οποίο είχε βιαιοπραγήσει πριν μια βδομάδα. Αποτέλεσμα ήταν να λιποθυμήσει και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε κάταγμα στο χερι του και κακώσεις σε άλλα σημεία. Η απάντηση από τη γειτονιά ήταν πιο άμεση, καθώς σπάστηκαν και τα υπόλοιπα τζάμια της αποθήκης και το αυτοκίνητο που έκανε την ενέργεια.

Αν και υπήρξαν άτομα του α/α χώρου που προσπάθησαν να πλαισιώσουν τηνκίνηση αυτή και να τη συνδέσουν με το υπόλοιπο ακηδεμόνευτο κίνημα της πόλης,προτείνοντας στον κόσμο από την γειτονιά να κατέβουν στην πορεία της 17Ν ως ξεχωριστό μπλοκ και να γνωστοποιήσουν το γεγονός, δεν έγινε. Η αστυνομία, παίρνοντας ρόλο μεσολαβητή στην κατάσταση, εκμεταλλεύτηκε παθογένειες του κόσμου που συμμετείχε στην κίνηση αυτή και έδωσε ελπίδα πως θα καρπωθούν νίκη από τον αγώνα τους και θα κατέβει η κεραία σε περιθώριο 2 βδομάδων, πράγμα που δεν έγινε. Οι προθέσεις αυτής της κίνησης ήταν να εκτονωθεί η κατάσταση και να σβήσει μέσα από την απογοήτευση, που θα φύτρωνε, και τη ροή της καθημερινότητας. Οι κάτοικοι, ελπίζοντας ότι ο κρατικός θεσμός θα πάρει το μέρος τους, μάζεψαν τα πανό που είχαν αναρτημένα και σταμάτησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για αυτές τις μερες. Επανήλθαν εξαπατημένοι, με δριμύτερες διαθέσεις, περισσότεροι και όλα συνεχίζονται…

Μια κριτική στον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο

Στην περίπτωση της γειτονιάς αυτής έχουμε μια κινητοποίηση πολιτών που αρνήθηκε κατ’ αρχάς την όποια θεσμική μεσολάβηση.Αλλά και για τις ελπίδες που εναπέθεσαν στους μπάτσους, το έκαναν με μεγάλη αμφιβολία και εν τέλει εξαγριώθηκαν περισσότερο. Σε μια τέτοια κατάσταση, όπου τα χαρακτηρηστικά και τα μέσα αγώνα είναι παρόμοια με αυτά του α/α χώρου σε μεγάλο βαθμό, με την όποια σύσταση του κόσμου και όποιες παθογένειες κουβαλάει, είναι μια ευκαιρία με αρκετά προωθημένα και προωθητικά χαρακτηριστικά για να  γειώσεις το «συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά». Η δημιουργία σε κάθε γειτονιά όχι επιτροπών απλά, αλλά οριζόντιων διαδικασιών στις οποίες ο κόσμος θα συμμετέχει και θα συζητάει τα προβλήματά του, προσπαθώντας να δώσει λύση άμεσα και χωρίς μεσολαβήσεις, είναι ένα βασικό πρόταγμα της αυτοοργάνωσης, της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Η συμμετοχή του α/α χώρου σε τέτοιες διαδικασίες πρέπει να είναι συνεπής και να έχει καταλυτικό ρόλο στις ζυμώσεις που θα γίνουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες.  Αυτές οι ενέργειες που θα κοστίσουν σε χρόνο, προσωπική ή και συλλογική έκθεση, είναι που θα γεφυρώσουν το χάσμα του κόσμου, που ήταν μέχρι χθες στον καναπέ του, και τον κόσμο του αγώνα. Αυτές οι διαδικασίες είναι που θα μπολιάσουν αυτούς που πρωτοσυμμετέχουν με μια ριζοσπαστική λογική, και θα γεννήσουν συνειδήσεις στον δρόμο.Βέβαια, η μη μαζική συμμετοχή κόσμου από τον α/α χώρο δείχνει την πολιτική ανωριμότητα του χώρου και την  συναισθηματική πυξίδα που έχει στην τσέπη του, καθώς τα περισσότερα γεγονότα που δημιουργεί είναι γύρω από γεγονότα ή επετείους γεγονότων που εγείρουν συναισθηματικά τον κόσμο. Αυτό που θα έκανε πιο αποτελεσματικές τις επαναστατικές διαδικασίες θα ήταν να γίνουμε επικίνδυνοι και να γειώσουμε τα προτάγματά μας στην καθημερινότητά μας.

*όπου γάμος και χαρά

 

-οι/-ες,-εις/-ούσες,=@