Μια νέα εποχή ξεκινά…

Η ιστορία του πλανήτη Γη, από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα, χωρίζεται από τους επιστήμονες σε διάφορες γεωλογικές περιόδους ανάλογα και με τα σημαντικά γεγονότα που έχουν συμβεί. Πρόσφατα ανακοινώθηκε το τέλος της Ολόκαινου περιόδου, που σηματοδοτούσε το τέλος των παγετώνων, και η αρχή μιας νέας εποχής: Της Ανθρωπόκαινου.

Ενώ άλλοι σηματοδοτούν την έναρξή της με τη Βιομηχανική Επανάσταση, και άλλοι τη δεκαετία του 1950 με το ξεκίνημα των πυρηνικών δοκιμών, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι αυτή η νέα εποχή χαρακτηρίζεται από τη βάναυση επέμβαση του Ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, η αποψίλωση των τροπικών και όχι μόνο δασών και η αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που οδήγησαν στην αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης των θαλασσών, η κατακόρυφη χρήση του τσιμέντου και των πλαστικών αφήνουν το στίγμα τους στον πλανήτη.

Η ακατάσχετη γεωργία και η εντατικοποιημένη κτηνοτροφία, η μόλυνση των υδροφόρων οριζόντων με λιπάσματα και χημικά, η διασπορά πυρηνικών στις θάλασσες και τον αέρα μετά από δοκιμές βομβών ή μετά από ατυχήματα σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Η βιοποικιλότητα απειλείται, όλο και περισσότερα ζώα μπαίνουν στις λίστες των υπό εξαφάνιση ή απειλούμενων ειδών, μετατρέποντας ουσιαστικά τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε εξελικτικό παράγοντα.

Φυσικά και ο ίδιος ο Άνθρωπος δε θα μείνει ανεπηρέαστος. Ακραία φυσικά φαινόμενα με πιο συχνή καταγραφή πλέον, αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, αστικοποίηση και υπερπληθυσμός θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση της φτώχειας και ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.

Η καπιταλιστική μηχανή δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο διάβα της. Φυτά, ζώα, άνθρωποι ισοπεδώνονται. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας στις αλόγιστες παρεμβάσεις στη Φύση είτε αυτές αφορούν την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου είτε την εκτροπή ενός ποταμού εδώ δίπλα.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Όπως μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, είτε μετά τους παγετώνες είτε μετά την πτώση των μετεωριτών που οδήγησαν στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, ο πλανήτης θα βρει τον τρόπο να επιβιώσει και να ορθοποδήσει. Τα ερωτήματα είναι δυο, αν η ανθρωπότητα θα καταφέρει να επιβιώσει της καταστροφής που θα έχει φέρει η ίδια, και κατά πόσο το τέλος της θα ακολουθηθεί από έναν μεγάλο κρότο κάτω από ένα πυρηνικό μανιτάρι.

 

Lost boy