Με αυτή την φράση χαρακτήρισαν οι κάτοικοι των Σταγιατών την επιχείρηση αποκοπής της ύδρευσης στα σπίτια τους από την πηγή της Κρύας Βρύσης, αντικαθιστώντας την με το δίκτυο ύδρευσης της Πορταριάς, ένα δίκτυο εγκαταλελειμμένο χρόνια και αμφίβολης ποιότητας. Τα σχέδια των τοπικών αρχών ξεκίνησαν από το 2005. Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η διαχείριση των πηγών πέρασε στα χέρια της ΔΕΥΑΜΒ με στόχο φυσικά την υποτίμηση της δημόσιας υπηρεσίας και την ιδιωτικοποίηση. Η συνέχεια ακολούθησε με την χλωρίωση των πηγών και τελικά βλέπουμε να μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο εμφιάλωσης του νερού. Η τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή κινήθηκε ενάντια στα καταστροφικά σχέδια, σε όποιον ήθελε και θέλει να εκμεταλλευτεί το χωριό αλλά και όλη την περιοχή του Βόλου, ξεπουλώντας και υποβαθμίζοντας πρώτα τις πήγες του νερού και επακόλουθα την ίδια την ζωής τους.
Οι ίδιοι αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η δημοτική αρχή έκανε αυτό που γίνεται σε όλο τον κόσμο όταν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πηγές: Υποβαθμίζεται το πηγαίο νερό και έτσι αμβλύνονται οι τοπικές αντιστάσεις. Στην περίπτωσή μας, αυτό το κόλπο δεν λειτούργησε. Οι αντιδράσεις των κατοίκων όχι μόνο δεν αμβλύνθηκαν, αλλά εντάθηκαν… Δήμαρχοι, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, παράγοντες της νύχτας, συμφέροντα, απειλές, παράλογες αποφάσεις, διώξεις, καταστολή. Μέσα σε όλη αυτή την ασχήμια, την ασυνειδησία και την αρπαχτή των επικίνδυνων, ανεύθυνων υπευθύνων, εμείς, οι λίγοι κάτοικοι των Σταγιατών, εξακολουθούμε να παλεύουμε, χρόνια τώρα, για τα αυτονόητα».
Οι κάτοικοι λοιπόν, στις 10 Μαΐου αποφασίζουν να πάρουν στα χέρια τους την διαχείριση του χωριού, αφού ο τοπικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε ενέργειες εμποδίζοντας την αλλαγή πηγή ύδρευσης του χωριού και τον αποκλεισμό των κατοίκων από την Κρύα Βρύση.
Ακολουθεί το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης Σταγιατών που κολλήθηκε και έξω από το σπίτι του τοπικού εκπροσώπου:
«Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία του χωριού και οι παραδόσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μαζί της. Όπως και η ζωή μας. Χωρίς την πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε. Το καθαρό της νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρει ο τόπος μας.
Οι παρακάτω υπογράφοντες/ουσες κάτοικοι Σταγιατών, σήμερα Κυριακή 10-5-20 συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Σταγιατών και αποφασίσαμε τα εξής:
- Θεωρούμε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και της ζωής μας την αλλαγή της πηγής υδροδότησης του χωριού και τον αποκλεισμό των Σταγιατών από την Κρύα Βρύση, από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες.
- Η Κρύα Βρύση είναι η πηγή ζωής του χωριού μας, μέρος της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας και κύριο συστατικό της βιολογικής και της πολιτιστικής υπόστασης των κατοίκων.
- Η χωρίς προειδοποίηση και ενημέρωση, αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού, καθώς και των ετεροδημοτών.
- Η αλλαγή της υδροδότησης έγινε εν αγνοία του προέδρου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έκτοτε, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποκατάσταση του δικτύου. Είναι φανερό ότι δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων και δεν μπορεί να εκφράσει τον αγώνα τους. Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού.
- Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού μας από την Κρύα Βρύση.
- Η πηγή μας αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό μας με τη ζωή του χωριού μας, με τη φύση, την υγεία, την κοινότητα, την παράδοσή μας, με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Απαιτούμε την παροχή νερού της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας, χωρίς χημικές παρεμβολές, όπως ορίζει ο νόμος περί χλωρίωσης για κοινότητες κάτω των 3000 κατοίκων. (Υ.Μ. 5673/4-12-57 Υγ. Διάταξη)
- Ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος.
Πηγή ψηφίσματος:
watervolo.blogspot.com/2020/05/blog-post_11.html
Όταν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της ζωής μας, σίγουρα δεν μπορεί να ξεφύγει από τα δόντια των τεράτων του κέρδους η ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό είναι η ίδια η ζωή. Η ζωή που δίνει στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Για εμάς το νερό και ότι παράγει η γη αποτελούν αγαθά στα οποία θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι από κοινού. Θα πρέπει να εμποδίσουμε και να αντισταθούμε στην εμπορευματοποίηση των αγαθών και της ζωής μας. Να τολμήσουμε να συλλογικοποίησουμε τις ανάγκες μας και να αγωνιστούμε για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, από άνθρωπο σε ζώα και φύση.
Zakeri