Νέα πατριαρχικής πραγματικότητας #45

Άτακτα κορίτσια

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, αναφερόμενος στο κλείσιμο των ναών κατά την καραντίνα δήλωσε πως η εκκλησία δεν είναι κοριτσάκι που όταν είναι άτακτο, του τραβάμε τα μαλλιά και το χαστουκίζουμε. Για τη θρησκεία τους δηλαδή αποτελεί κανονικότητα να αντιμετωπίζονται με βία τα κορίτσια και οι γυναίκες που δεν κάθονται καλά και δεν υπακούουν. Η αναπαραγωγή και η νομιμοποίηση της κουλτούρας βιασμού και της έμφυλης βίας από την πλευρά της εκκλησίας δεν είναι ζητήματα πρωτόγνωρα. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά τις δηλώσεις του Αμβρόσιου για τους ομοφυλόφιλους «Αν είχα όπλο και με άφηνε ο νόμος θα το χρησιμοποιούσα να ξεμπερδεύουμε». Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που δήλωνε ότι ο κορωνοϊός είναι η λύση για το μεταναστευτικό και ότι η θεία κοινωνία φάρμακο για τον ιό.

Εσείς φταίτε

Στο ίδιο κλίμα, για το ζήτημα της έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας κατά την καραντίνα, η κυβέρνηση της Μαλαισίας βρήκε τη λύση. Καλεί τις συζύγους να μην γκρινιάζουν στους συζύγους, κι έτσι να συμβάλλουν στην κοινή εθνική προσπάθεια καταπολέμησης του ιού. Η δήλωση του Κυμπαρόπουλου «Θύτης και θύμα πρέπει να εργαστούν πάνω στην αποφυγή βίας» μας δείχνει ότι η πατριαρχία σύνορα δεν έχει. Δεν κάθεσαι καλά; Ξύλο. Δεν συνεργάζεσαι για να μη σε δείρω; Πάλι ξύλο. Τι πιο λογικό; Ας συνεργαζόσουν.

Ο προστάτης «Ελληνική Αστυνομία»

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, γυναίκα κατέφυγε μαζί με τα παιδιά της και μάρτυρες σε Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να καταγγείλει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, «Διοτίμα». Οι αστυνομικοί όμως εκεί αρνήθηκαν να παραλάβουν τη μήνυση για το δράστη, επικαλούμενοι τον κορωνοϊό και συνοδεύοντας αυτήν τη δικαιολογία με τα συνήθη επιχειρήματα που αποθαρρύνουν τα θύματα να προχωρήσουν σε καταγγελίες σε τέτοιες υποθέσεις.

Espresso και Δημοκρατία

Παρέμβαση με πανό, τρικάκια και φωνάζοντας συνθήματα πραγματοποίησε η φεμινιστική ομάδα «Καμία Ανοχή» στο Παγκράτι. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Πρωτοσέλιδα ντροπή – Οι μάγισσες σας ψάχνουν! Οι εφημερίδες Espresso και Δημοκρατία που ανήκουν στον ίδιο όμιλο μιντιακής αηδίας, σεξισμού και ρατσισμού, την Πέμπτη 23 Απρίλη κυκλοφόρησαν με δύο εμετικά πρωτοσέλιδα που στοχοποιούσαν χυδαία τις προσφύγισσες στο Κρανίδι για ενδεχόμενη μετάδοση του ιού στους «Έλληνες λεβέντες» που τις εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά. Για τους πελάτες κιχ. Γιατί αυτοί είναι οι στυλοβάτες του τοξικού τρίπτυχου της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας. Καμία ανησυχία για την υγεία των γυναικών, καμία διερώτηση αν μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε κυκλώματα τράφικινγκ. Μόνο ξερό κυνήγι μαγισσών. Με αντίστοιχο τρόπο η εφημερίδα Espresso στο ίδιο πρωτοσέλιδο παρουσίαζε έναν Έλληνα νταβατζή και βασανιστή που αιχμαλώτισε Γερμανίδα επισκέπτρια ως «Δον Ζουάν» και την επιζώσα τράφικινγκ ως «σκλάβα του σεξ», παραπλανώντας και συσκοτίζοντας ένα έγκλημα έμφυλης κυριαρχίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μίντια αντιστρέφουν τους ρόλους, ενοχοποιώντας τα θύματα και εξιλεώνοντας τους κακοποιητές, για να τους κρατήσουν προστατευμένους από κάθε κοινωνική και ποινική ευθύνη. Το έκαναν το 2012 με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, το κάνουν σε κάθε βιασμό και γυναικοκτονία… Αλλά εμείς κάθε φορά θυμώνουμε παραπάνω. Την επόμενη φορά, όμως, θα είμαστε περισσότερες. Όσοι ονειρεύονται την περιστολή των πολιτικών ελευθεριών και τη μετατροπή της πραγματικότητας σε μια συνθήκη υπακοής και βουβής κατανάλωσης του μισογυνισμού και του ρατσισμού, ας το ξεχάσουν. Έχουμε πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς με τα καθάρματα αυτού του κόσμου και δε μπαίνουν σε αναστολή. Τους λύνουμε κάθε μέρα με φεμινιστικούς αγώνες, για εμάς, για τις αδερφές μας. Είμαστε δίπλα τόσο σε αυτές που είναι σεξεργάτριες και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, όσο και σε αυτές που έχουν εξαναγκαστεί σε επιβιωτικό σεξ ή είναι επιζώσες τράφικινγκ και παλεύουν για τον απεγκλωβισμό τους. Να μην τις ξαναπιάσετε στο στόμα σας».