[Βόλος] Δεν θα μας δικάσουν οι δολοφόνοι της ΑΓΕΤ-Lafarge

Ένα από τα πιο μείζονα περιβαλλοντικά θέματα και θέματα υγείας που ταλανίζουν τον Βόλο για περισσότερα από τα τελευταία 7 χρόνια είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Το νερό και η διαχείρισή του, ανεμογεννήτριες, πλωτή εξέδρα υγροποιημένου αερίου LNG, βιολογικός καθαρισμός είναι λίγα από τα προβλήματα με τα οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι στο Βόλο, αυτό όμως που ξεχώρισε και μας στιγμάτισε είναι η ΑΓΕΤ, τόσο με την καύση σκουπιδιών όσο και με το ίδιο το εργοστάσιο.

Τα τελευταία χρόνια στον Βόλο η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί σκουπίδια για την παραγωγή ενέργειας μέσω της καύσης τους. Η διαδικασία αυτή έχει νομιμοποιηθεί από την ίδια δημοτική αρχή και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, μάλιστα όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για τον καρκίνο που σπέρνουν αλλά την ίδια στιγμή σχεδιάζεται η δημιουργία εργοστασίου στην περιοχή μας για την μετατροπή σκουπιδιών σε μορφή SRF / RDF κατάλληλα επεξεργασμένα για την απευθείας καύση τους.

Από την πρώτη στιγμή που δόθηκε το πράσινο φως, το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας έχει γίνει ένα αποτεφρωτήριο σκουπιδιών όχι μόνο εγχώριων αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για το θέμα αυτό έχουν ασχοληθεί πολλές συλλογικότητες του ντόπιου και πανελλαδικού κινήματος, συνελεύσεις, συντονισμοί αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί φορείς και κινήσεις πολιτών, στήνοντας μέτωπα αγώνα και αντίστασης ενάντια στην καπιταλιστική επέλαση.

Αποκορύφωμα ήταν τα συλλαλητήρια που αριθμούσαν δέκα χιλιάδες ανθρώπους στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, και η πορεία που έγινε τον Ιούνιο του 2020, πριν ξεκινήσουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού. Στις 13 Ιουνίου του 2020 ξεκίνησε πορεία από το νοσοκομείο του βόλου με κατεύθυνση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Τότε, οι κατασταλτικές δυνάμεις έστησαν φραγμό και στάθηκαν στον δρόμο υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της πολυεθνικής και διαφυλάσσοντας το δικαίωμά της να ρυπαίνει τον αέρα και το νερό του Βόλου. Εκεί ξεκίνησαν μια ανελέητη επίθεση στο συγκεντρωμένο κόσμο με χημικά, ξύλο και κυνηγητό. Η επίθεση τους συνεχίστηκε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την αστυνομική διεύθυνση το ίδιο βράδυ, αλλά και την επόμενη μέρα έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, με τον άγριο ξυλοδαρμό και βασανισμό του αγωνιστή Βασίλειου Μάγγου. Η όλη υπόθεση έρχεται να κλείσει με εντάλματα έρευνας και εισβολές σε σπίτια (άλλοτε χωρίς τα τυπικά εντάλματα) και δικογραφίες που αφορούσαν πάνω από 17 κατηγορούμενους.

Η δικογραφία που στήθηκε σχετικά με την πορεία διαμαρτυρίας έξω από την τσιμεντοβιομηχανία αφορούσε 14 άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν. Έπειτα διαχωρίστηκε σε 13 άτομα που έχουν διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα και 1 άτομο, τον Κ. Α. που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίωξη των αγωνιστών και του κόσμου που συμμετείχε στη διαδήλωση έξω από το αποτεφρωτήριο σκουπιδιών (τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ) είναι μια κατασταλτική μεθόδευση της Αστυνομίας, που στοχεύει στην καθήλωση της κοινωνίας του Βόλου σε ένα πλαίσιο αποστειρωμένο από κάθε ριζοσπαστική μορφή αγώνα, και συνιστά ένα εμπόδιο στον περιβαλλοντικό αγώνα ενάντια στη μόλυνση της περιοχής του Βόλου και του Παγασητικού. Ο αγώνας ενάντια στην καύση των σκουπιδιών είναι ένα ανάχωμα στην αδηφαγία της καπιταλιστική επέλασης και έχει στόχο την παύση της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η απάντηση στις διώξεις να είναι η αλληλεγγύη στους διωκόμενους και ο σχεδιασμός για την συνέχιση του αγώνα μέχρι να κλείσει η ΑΓΕΤ. Η στήριξη των συνελεύσεων και του κόσμου που συμμετέχουν στο κίνημα είναι αναγκαία και απαραίτητη. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, ολοκληρώθηκε η δική-παρωδία για την υπόθεση του Κ. Α. ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα αθώος για το υποτιθέμενο κακούργημα, αντίθετα με την εντελώς παράλογη πρόταση της εισαγγελέως. Ένοχος για 3 από τα πλημμελήματα κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία των ενόρκων. Συγκεκριμένα κρίθηκε ένοχος για βία κατά υπαλλήλου, παρ’ όλο που από τον ίδιο τον μπάτσο που κατέθεσε προκύπτει ότι προσπάθησε να διασώσει διαδηλωτή και δεν του επιτέθηκε. Ένοχος για οπλοκατοχή κρίθηκε επειδή κρατούσε σημαία. Και ένοχος για διατάραξη κοινής ειρήνης γιατί… αυτό είναι απλά το πακετάκι για το οποίο δεν χρειάζεται καν δικαιολόγηση σύμφωνα με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Η εισαγγελική πρόταση με καθαρά εκδικητικό χαρακτήρα –και ύφος– τον έκρινε ένοχο για όλες τις κατηγορίες και πρότεινε σχεδόν τις μέγιστες ποινές, καθώς απέρριψε και όλα τα ελαφρυντικά. Η τελική απόφαση ήταν 3,5 χρόνια φυλάκιση χωρίς δικαίωμα αναστολής και 2000€ πρόστιμο. Ο Κ. Α. παραμένει ελεύθερος μέχρι το Εφετείο. Είναι ξεκάθαρο σε όσους παρακολουθήσαμε την δική, ότι ο Κ. Α. δικάζεται επειδή τόλμησε να αντισταθεί στους ισχυρούς. Η ΑΓΕΤ-Lafarge και το Κράτος έχουν βάλει μπρος μία σκευωρία εις βάρος αγωνιστών με σκοπό την απαλλαγή της κοινωνίας από κάθε είδος αντίστασης και αγώνα σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να τρομάξουν τα κινήματα…

Εμείς όμως δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ο αγώνας συνεχίζεται στο Εφετείο μέχρι την αθώωση του Κ. Α. Μέχρι να κλείσει η ΑΓΕΤ.

Ανάρες, ελευθεριακή συνέλευση Τρικάλων