
Η μαζική κάθοδος της αγωνιζόμενης κοινωνίας στον δρόμο φαίνεται πως έκλεισε έναν κύκλο. Η «αντιπολίτευση του δρόμου» οδήγησε σε μια αναδίπλωση της συνολικής κρατικής πολιτικής, η οποία βλέπουμε πως μπαίνει ξανά σε τροχιά.
Σε αυτή τη «νέα» τροχιά, οι καταλήψεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστολής, καθώς ήταν αυτές που στήριξαν τις κινητοποιήσεις της 28ης Φλεβάρη, και κατεύθυναν την οργή των διαδηλώσεων σε μαχητικές συγκρούσεις. Η αστυνομική ρητορική δείχνει ότι το κράτος «βγαίνει μπροστά». Μάλιστα αξιοποιεί επικοινωνιακά τα πεδία αντίστασης που αντιμετωπίζει ως απαντήσεις, αξιοποιώντας την αστυνομοκρατία για να εμβαθύνει τις πολιτικές φτωχοποίησης. Η καταστολή των καταλήψεων, η λασπολογία γύρω από το πανεπιστημιακό άσυλο και η καταπάτησή του, όπως και η εμφατική αστυνομοκρατία στον δημόσιο χώρο είναι δείκτες ότι η επίθεση στην κοινωνία συνεχίζεται και βαθαίνει.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε ένα χρονολόγιο του πρόσφατου κατασταλτικού κύματος που περιλαμβάνει αφενός τα επικοινωνιακά σόου και αφετέρου τις επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων, τις προφάσεις για τις οποίες πραγματοποιήθηκαν, αλλά πολύ περισσότερο τις αιχμές καθενός από τους επιμέρους αγώνες που δίνουν οι χώροι αυτοί, που είναι και η ουσιαστική αιτία της καταστολής.
Οι επιθέσεις του Χρυσοχοΐδη βρήκαν τις καταλήψεις οργανωμένες, συσπειρωμένες στην κοινωνική τους βάση, έτοιμες να δώσουν για άλλη μια φορά μάχη με την καταστολή. Και να την κερδίσουν.
28 Μάρτη
Άνοιγμα κατάληψης Ρασπράβα στο κτίριο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Κωλέττη στα Εξάρχεια
«Η σιωπή των μητροπόλεων βαραίνει σαν πέτρα πάνω στην πλάτη μας. […] Κάθε τι είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί ακριβώς όπως θέλουν: δουλειά, κατανάλωση, υπακοή. Όμως, πάντα, κάτω από την επιφάνεια, κάτι βράζει».
11 Απρίλη – Αθήνα
Έκρηξη μετά από τοποθέτηση μηχανισμού έξω από τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train στη Συγγρού. Την ευθύνη αναλαμβάνει δύο μέρες μετά η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»
12 Απρίλη – Αθήνα
Συγκρούσεις με την αστυνομία στα Εξάρχεια, στο περιθώριο συναυλίας αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη. Από τις συγκρούσεις σημειώνονται παράπλευρες υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και πολυκατοικίες, από «ανεπαρκείς υπολογισμούς χωρίς να αποτελούν άμεσο στόχο». Μερικά λόγια για τις συγκρούσεις στον ακόλουθο σύνδεσμο: athens.indymedia.org/post/1635318/
15 Απρίλη – Αθήνα
Εκκένωση κατάληψης Ρασπράβα
Ο υπουργός καταστολής, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη στα «παραπολιτικά» ανακοίνωσε ένα νέο κύμα καταστολής των καταλήψεων. Δήλωσε ακόμα πως απαγορεύονται οι συναυλίες στα Εξάρχεια.
Ανάμεσα στην επίθεση στη Hellenic Train και τις συγκρούσεις με τους μπάτσους στα στενά του Λόφου Στρέφη, το κράτος ψάχνει απεγνωσμένες επικοινωνιακές «λύσεις» για να καλύψει την ανικανότητα εφαρμογής του δόγματος «Νόμος και Τάξη».
Όμως, οι ιδέες και οι πρακτικές των καταλήψεων δεν περιορίζονται στα ντουβάρια των κτηρίων που τις φιλοξενούν. Όπως αναφέρεται σε μεταγενέστερη ανακοίνωση της κατάληψης: «Η επαναστατική κουλτούρα που προωθούμε και θέλουμε να επαναφέρουμε ως κυρίαρχη στον αναρχικό χώρο και η άμεση δράση θα στοιχειώνουν τα όνειρα και την υποταγμένη πραγματικότητά σας».
21 Απρίλη – Αθήνα
Ανακοίνωση των εκδηλώσεων για τον έναν χρόνο της κατάληψης Εξωστρεφή για το επόμενο Σ/Κ (26-27/04)
Μετά το πρόγραμμα αναφέρεται πως «μέρος των εσόδων του διημέρου θα διατεθούν σε δράσεις υλικής στήριξης γειτόνων που επλήγησαν το Σάββατο 12/4 και στη δομή καφενείου υλικής και πολιτικής στήριξης διωκόμενων αγωνιστών/αγωνιστριών».
22 Απρίλη – Ηράκλειο Κρήτης
Εκκένωση της κατάληψης Ευαγγελισμού
Έξι σύντροφοι και συντρόφισσες συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στη ΓΑΔΗ –με κατηγορίες διατάραξη οικιακής ειρήνης, ρευματοκλοπή, νόμο περί όπλων και απείθεια– και αφήνονται αργά το απόγευμα.
Το βράδυ λαμβάνει χώρα αυθόρμητη/αντανακλαστική συγκέντρωση 200 περίπου ατόμων και οι διαδηλωτές προσεγγίζουν το κτήριο. Στη συνέχεια, δύο από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, η οδός 25ης Αυγούστου και η οδός 1821 δέχονται επίθεση κατά την οποία σπάζονται δεκάδες καταστήματα πολυεθνικών και τραπεζών.
Η ταραχή της τοπικής εξουσίας και του κεφαλαίου είναι έκδηλη: Ανησυχούν για τη διατάραξη της κανονικότητας της πόλης εν όψει της σεζόν, μπάτσοι από διάφορες πόλεις έρχονται στο Ηράκλειο, ενώ ο δήμαρχος, Α. Καλοκαιρινός, καλεί έκτακτη συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας όλης της Κρήτης. Από την άλλη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γ. Κοντάκης, πανηγυρίζοντας στα κανάλια την εξασφάλιση μίζας για τη μελέτη αξιοποίησης του κτηρίου, ανακοινώνει την έναρξη των διαδικασιών από την επόμενη βδομάδα και δηλώνει «ο Ευαγγελισμός επέστρεψε στο πανεπιστήμιο». Δεν πείθει κανένα. Τελικά, οι μηχανικοί, μαζί με τον Χατζηγεωργίου, πρύτανη του ΕΜΠ – που έχει αναλάβει τη μελέτη για την αξιοποίηση του κτηρίου, φτάνουν εσπευσμένα στην πόλη την Παρασκευή 25/04.
22 Απρίλη – Θεσσαλονίκη
Εκκένωση και στην κατάληψη στο Στέκι Φυσικού ΑΠΘ
«Στις 22/04 μπάτσοι σε συνεργασία με εργαζομένους της δούλεψης των πρυτανικών αρχών πραγματοποίησαν την εκκένωση του στεκιού στο φυσικό. Άδειασαν τελείως τον χώρο, τοποθέτησαν πόρτα ασφαλείας και έβαλαν μια ταμπέλα με την επιγραφή “Κέντρο φιλοξενίας ΑΜΕΑ και συνοδών”».
25 Απρίλη
Νέες δηλώσεις Χρυσοχοΐδη – Προαναγγελία για εκκένωση της κατάληψης Εξωστρεφή
Συγκεκριμένα, μετα την κατακραυγή για τις προηγούμενες δηλώσεις, ο υπουργός διευκρίνισε πως «η απαγόρευση ισχύει μόνο για την παράνομη κατάληψη του Εξωστρεφή. Και εδώ τελειώνουμε. Μπορούν να κάνουν οπουδήποτε εκδηλώσεις. Είτε στον λόφο του Στρέφη, είτε στο θεατράκι του Στρέφη. Είτε σε κάποιον κλειστό χώρο που υπάρχει εκεί. Αλλά όχι εκδηλώσεις στον Εξωστρεφή όπου γίνονται παράνομα πάρτι!».
25 Απρίλη – Ηράκλειο Κρήτης
Κατάληψη της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου στην οποία φιλοξενείται πολυήμερη έκθεση σημαντικών έργων τέχνης. Αμέσως μετά την κατάληψη της πινακοθήκης, η οποία βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, πραγματοποιείται συγκέντρωση 100 περίπου ατόμων. Έπειτα από συνεννόηση με τον καλλιτέχνη και τους διαχειριστές του κτηρίου διασφαλίζεται η ακεραιότητα του χώρου και των εκθεμάτων –όπως και έγινε– και ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση επέμβασης των μπάτσων οι καταληψίες δεν φέρουν καμία ευθύνη.
26 Απρίλη – Αθήνα
Εκκένωση της κατάληψης Εξωστρεφή
«Αστυνομικές δυνάμεις εγκαθίστανται στον Λόφο, με υπηρεσίες από την Κρατική Ασφάλεια μέχρι ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και Δέλτα να εμπλέκονται στο σόου δύναμης που μας υποσχέθηκε ο Χρυσοχοΐδης. Από τις 6 π.μ. στήνεται μια βιντεογραφημένη αστυνομική επιχείρηση που αναπαράγεται σε όλα τα πρωινά δελτία. Κατά την επιχείρηση προσάγονται 6 άτομα, τα οποία αφήνονται μετά από κάποιες ώρες».
Τη μέρα αυτή η κατάληψη συμπλήρωνε έναν χρόνο λειτουργίας και είχε προγραμματίσει διήμερο δράσεων υπεράσπισης, δραστηριότητες και εκδηλώσεις στον ελεύθερο Λόφο του Στρέφη. Οι γείτονες αψήφισαν τους ματατζήδες που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί –ακόμα και όταν οι μπάτσοι επιτέθηκαν με χημικά και ξύλο ενώ παρευρίσκονταν στον χώρο μικρά παιδιά– και στήριξαν με θέρμη το διήμερο. Ιδιαίτερα, «τα παιδιά των Εξαρχείων μάς συγκίνησαν ακόμα μία φορά καθώς τα ακούσαμε να φωνάζουν μέχρι και σύνθημα στους μπάτσους».
26 Απρίλη – Ηράκλειο Κρήτης
Ανακατάληψη του Ευαγγελισμού
Οι μπάτσοι αποχωρούν από τον Ευαγγελισμό νωρίς το πρωί. Η προγραμματισμένη για εκείνη τη μέρα συγκέντρωση καταλήγει σε μαζική ανακατάληψη του Ευαγγελισμού, αποδεικνύονται πως «Οι καταλήψεις δεν παραδίνονται, οι καταλήψεις μάχονται».
30 Απρίλη – Θεσσαλονίκη
Ανακατάληψη του στεκιού στο Φυσικό – ΜΑΤ στο άσυλο και συγκρούσεις
Το στέκι του φυσικού κι ο κόσμος του, μετράει πίσω του πολλά χρόνια πολύμορφης δράσης, αυτοοργανωμένης πάλης εντός και εκτός των χώρων των πανεπιστημίων, ενέργειες για την επανοικειοποίηση των χώρων αυτών. Αποτελεί ζωτικό και οργανικό μέρος του συνόλου των αδιαμεσολάβητων και χειραφετικών αγώνων στην πόλη. Ξεκαθαρίζοντας πως «το άσυλο ανήκει σε όλη την κοινωνία, έξω από το κάμπους μπάτσοι και μαφία», γύρισε πίσω στον κόσμο του αγώνα, όπου και ανήκει εδώ και 18 χρόνια.
Η επακόλουθη σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις υπερθεματίζεται από καθεστωτικά μίντια – γραμμή που εκπορεύεται απευθείας από το κατασταλτικό επιτελείο. Για ακόμα μία φορά, δημιουργείται ηθικό πανικό γύρω από μια ανύπαρκτη «ανεξέλεγκτη κατάσταση στα πανεπιστήμια», που χρίζει άμεσα αστυνομικής ρύθμισης – τι άλλο.
Τα τελευταία χρόνια, το κράτος επιχειρεί συντονισμένα να «αποστειρώσει» τους πανεπιστημιακούς χώρους από τις ριζοσπαστικές ιδέες που νομοτελειακά φέρουν, να τους απονεκρώσει και να τους μετατρέψει σε κέντρα συμφερόντων των αφεντικών. Συστηματικές κινήσεις των κρατικών μηχανισμών στοχεύουν σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση: Από τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής και τους/τις χιλιάδες μαθητές/-ες που αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς που δίνουν αγώνα ενάντια στις αξιολογήσεις, μέχρι τους μπάτσους που κόβουν βόλτες στο άσυλο, τις ήδη ανακοινωμένες πρώτες διαγραφές φοιτητών, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
05 Μάη – Αθήνα
Επικοινωνιακή προβοκάτσια στο ΕΜΠ: «Κουκουλοφόροι έκαναν γυαλιά-καρφιά το κυλικείο και τραυμάτισαν εργαζόμενη»
Στην πραγματικότητα, συνδικαλιστικοί φορείς του ΕΜΠ πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση σχετικά με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 09/05 στο κάτω Πολυτεχνείο. Στη διάρκεια της αφισοκόλλησης, η νέα ιδιοκτήτρια (κι όχι «υπάλληλος») του πρώην Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Μηχανολόγων, Γεωργία Τύρου, ήρθε προς τον Υποψήφιο Διδάκτορα (κι όχι «φοιτητή») με σκοπό να τον χτυπήσει. Όλη η ιστορία «επιβεβαιώνεται» από βίντεο που κυκλοφορεί διαδικτυακά η ίδια η Τυρού, στο οποίο η νύχτα βαφτίζεται μέρα από την καθεστωτική δημοσιογραφία.
Το γεγονός αυτό, όπως και μια άσχετη με αυτό αντιπαράθεση μεταξύ της ΑΡΑΣ και κομματιών του αναρχικού χώρου, ενσωματώνονται διαστρεβλωμένα και ανακατεμένα μεταξύ τους, στο αφήγημα αναφορικά με το πανεπιστήμιο.
Ο διδάκτορας συλλαμβάνεται την επομένη, σε φιλικό σπίτι μαζί με τη φίλη του.
05 Μάη – Αθήνα
Απειλή εκκένωσης του Κατειλημμένου Κοινωνικού Κέντρου Ζιζάνια
«Πληροφορηθήκαμε για την πρόθεση εκκένωσης του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου Ζιζάνια τις επόμενες μέρες. Άλλη μια κατασταλτική εκστρατεία του κράτους στοχεύει στους χώρους του αγώνα τις τελευταίες εβδομάδες με εκκενώσεις και απειλές εκκενώσεων. […] Όσο και να προσπαθούν να σπείρουν τρόμο και μοιρολατρία, το μόνο που θα θερίζουν θα είναι την ατσάλωση των αγώνων μας και την ενδυνάμωση των κοινοτήτων μας. Σε όσα παράθυρα και πόρτες και αν βάλετε τούβλα, αυτά πάντα θα σπάνε και ανάμεσα τους θα ανθίζει ο κόσμος που ονειρευόμαστε και αγωνιζόμαστε. Ο κόσμος της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης για ακόμα μια φορά θα υπερασπιστεί τις δομές του και θα πάρει πίσω όσες και αν εκκενώθηκαν».
12 Μάη
Δωρεάν παραχώρηση του Εξωστρεφή από τον Δήμο Αθηναίων στον Αστέρα Εξαρχείων κατόπιν αιτήματος του α’ αντιπροέδρου της ομάδας
«Η προσπάθεια για τη δήθεν δωρεάν «παραχώρηση» ξεκίνησε από τον Δήμο, όταν η συνέλευση απέτρεψε τα σχέδια του για άμεση ενοικίαση του Εξωστρεφή σε κάποιον ιδιώτη επιχειρηματία, δημοσιοποιώντας ότι ο Εξωστρεφής ήταν πάντα ένα αυθαίρετο μέσα σε δασικό χώρο, η χρήση του ως μαγαζί εστίασης ήταν ασύμβατη με τις επιτρεπτές χρήσεις στον δασικό Λόφο Στρέφη και το μόνο κέρδος ήταν για τον επιχειρηματία με τις ψησταριές, τα γλέντια μέχρι πρωίας και τα αμέτρητα μηχανάκια για ντελίβερι. Στο κόλπο της ενοικίασης του Εξωστρεφή, ήταν φυσικά μπλεγμένες όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν από τον Δήμο. [..]
»Ο Δούκας προσπαθεί να ορίσει τον Αστέρα Εξαρχείων κηδεμόνα του Εξωστρεφή και του Λόφου, να του αποδώσει την ιδιότητα του φύλακα-μπάτσου. Άλλη μία σύμπραξη δεξιών συμφερόντων, ντυμένων με αριστερό, κοινωφελές περιτύλιγμα, που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των δύο αυτών χώρων, την εμπορευματοποίηση του Λόφου Στρέφη και τον ανταγωνισμό μεταξύ κινηματικού κόσμου. Αυτή είναι η κοινωνική ειρήνη που θέλει ο Δούκας, ένα διαίρει και βασίλευε, που αναπόφευκτα θα μας βρει ενωμένους απέναντί του».
Η δημοτική αρχή του Δούκα οφείλει την εκλογή της στην ευθυγράμμισή της με τους αγώνες υπεράσπισης του πρασίνου και των δημόσιων χώρων του αθηναϊκού κέντρου. Με την κίνηση αυτή, βρίσκει μια λύση που επιδιώκει να κρατήσει ευχαριστημένες τις πλευρές που της ασκούν πίεση: Από τη μία, το υπουργείο καταστολής και την κυβέρνηση, που δεν θέλουν μια κατάληψη στον λόφο Στρέφη, και από την άλλη τις πιθανές δεξαμενές ψηφοφόρων από την τοπική κοινωνία, η οποία μπορεί να επαναπαυθεί εφόσον ο χώρος μένει σε τοπικό αθλητικό σωματείο.