Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #52

Η έξωση της Ιωάννας Κολοβού έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα των εξώσεων, μια διαδικασία η οποία προετοιμάζεται χρόνια (κατάργηση των νομών προστασίας της στέγασης, εισαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να μην μπορούν να τους σταματήσουν τα κινήματα, κ.ά.), βρίσκει αντιστάσεις, κάνει πίσω, θωρακίζεται και επανέρχεται. Επανέρχεται μάλιστα τη δεδομένη περίοδο, που συντελείται μια ολομέτωπη επίθεση στο κόστος ζωής, ανατιμήσεις βασικών αγαθών όπως το ρεύμα και τα καύσιμα, πληθωρισμός και ακρίβεια στα διατροφικά είδη, αυξήσεις των ενοικίων και εξώσεις. Η αύξηση της αξίας της γης (κατοικίας) μέσω του τουρισμού, σε συνδυασμό με την άνοδο του κόστους ζωής, κάνει τα αφεντικά να τρίβουν τα χέρια τους, αποβλέποντας στην αγορά ακινήτων (κοψοχρονιά), που μπορούν να αποφέρουν τεραστία επιχειρηματικά κέρδη από την εκμετάλλευσή τους.


«Το καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια διαφημιστική εκστρατεία (marketing) του υπουργείου ανάπτυξης, που προβάλει τα φθηνά ανώνυμα προϊόντα που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ, ως εγγύηση της δυνατότητας αγοράς βασικών διατροφικών προϊόντων. Το καλάθι του νοικοκυριού έρχεται σε μια περίοδο που τα αφεντικά έχουν στραγγίξει τα δημόσια ταμεία, και επισφραγίζει το τέλος της οποίας επιδοματικής πολιτικής άσκησε το κράτος το τελευταίο διάστημα. Ούτως η άλλως, το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης ποτέ δεν ήταν η κοινωνική πολιτική, ανέκαθεν ήταν ο έλεγχος των μ.μ.ε. οπότε γιατί να δίνει κουπόνια, που καταλήγουν στους φτωχούς, όταν μπορεί πολύ οικονομικότερα να κάνει τη δουλεία της δίνοντας λεφτά στους διαφημιστές, που είναι και φίλοι της.

Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί σχολικούς χώρους σε εκκλησίες για κατήχιση μαθητών. Σε μια εποχή που έρχεται στην επιφάνεια η δυσωδία του πολιτικο-θρησκευτικού συμπλέγματος (βλ. Μίχος, Κιβωτός του Κόσμου κ.λπ.) ο Δήμος Αθηναίων κλείνει το μάτι στους businessmen του Θεού, και αφήνει τους μαθητές έρμαια στις ορέξεις τους. Ο τίτλος είναι «Νεανικές και παιδικές συντροφιές» και η περιγραφή «δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας, μέσα από παιχνίδι, αθλήματα και λοιπές ψυχαγωγικές δραστηριότητες». Το link όμως στα σχετικά «διαφημιστικά φυλλάδια» που μοιράζουν στα σχολεία, οδηγεί σε βίντεο με τίτλο «Το κατηχητικό ξεκίνησε»… Φυσικά η κατήχηση είναι προσηλυτισμός, και υποτίθεται ότι απαγορεύεται ακόμη και από τη δικαιοσύνη τους.
Ακόμα πιο φυσικά, μια από τις εκκλησίες που θα παίξουν μπαλίτσα (127ο Δημοτικό) είναι ο Αγ. Αιμιλιανός, η εκκλησία που ήταν επίτροπος ο παιδοβιαστής Μίχος.

Τροχαίο έξω από την Βουλή: Αναβλήθηκε για ακόμη μία φορά η δίκη για το θανατηφόρο τροχαίο με το υπερεσιακό αυτοκίνητο της Ντόρας Μπακογιάννη. Υπενθυμίζουμε πως μετά την σύγκρουση τροχονόμος εν υπηρεσία μόλις κατάλαβε πως το αυτοκίνητο ανήκει σε βουλευτή προσπάθησε να «καθαρίσει» την περιοχή από μάρτυρες, για κακή τους τύχη το δυστύχημα καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας. Σημειώνουμε, εδώ, πως αυτή η στροφή προς την είσοδο της βουλής, βάσει του Κ.Ο.Κ. είναι παράνομη αλλά και επικίνδυνη, γιατί τα οχήματα πρέπει να κόψουν στα δύο την κυκλοφορία για να εισέλθουν, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε σήμανση.

Ανακοινώθηκε η συμμετοχή του πρύτανη του Α.Π.Θ., Νίκου Παπαϊωάννου, στο ψηφοδέλτιο της νέας δημοκρατίας, μετά την επιτυχημένη του συνεργασία με την ελληνική αστυνομία, που μετέτρεψε την πανεπιστημιούπολη σε ένα τοπόσημο αστυνομικής βίας: Με τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή από κρότου λάμψης σε ευθεία βολή και εξ επαφής –που του έσπασε το σαγόνι–, τους δεκάδες ακόμα τραυματισμούς και προσαγωγές φοιτητών, καθώς και τις τουλάχιστον 12 συλλήψεις. Τις περιπολίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία κάθε φορά που μπαίνει μέσα στο πανεπιστήμιο, βγαίνει για να επιτεθούν τελικά τα ματ. Τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους που κάλυπταν τις επιθέσεις της αστυνομίας εντός του Α.Π.Θ., και τέλος την επίθεση στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου που παρακολουθούσαν 5.000 άτομα. Ο κ. Πρύτανης κατάφερε το Α.Π.Θ. να θυμίζει περισσότερο φαβέλα στο Ρίο, πάρα Χάρβαρντ και Οξφόρδη.

Για τον βασανισμό του Χρήστου Χρονόπουλου από μπάτσους το 2007

Το 2007 μπάτσοι προσήγαγαν στο Α. Τ. Καλλιθέας τον Χρήστο Χρονόπουλο, για «παρενόχληση» θαμώνων σε καφετέρια, έπειτα από κλήση του ιδιοκτήτη στο 100. Ο Χρήστος Χρονόπουλος, άτομο με ψυχιατρική εμπειρία, είχε κακοποιηθεί μετά την προσαγωγή του εντός του Α. Τ. Καλλιθέας, σε σημείο να μεταφερθεί λίγες ώρες αργότερα με βαριές κρανιοεγκεφανικές κακώσεις και σε κομματώδη κατάσταση στο Θριάσειο νοσοκομείο. Σήμερα, ακόμη τον ακολουθούν τα προβλήματα υγείας που προκάλεσε ο βασανισμός του.

Έπειτα από 15 χρόνια και μετά από πολλές αναβολές, καταδικάστηκαν τελεσίδικα οι μπάτσοι Α. Κόκκινος και Ν. Σουτόγλου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπήρξε καταδίκη με βάση τη διάταξη 137Α που αναφέρεται στα βασανιστήρια κρατουμένων.

Βέβαια, τα δικαστικά έδρανα, αν και αναγνώρισαν τον πασιφανή βασανισμό του Χρήστου, έριξαν τους δύο μπάτσους στα μαλακά, καταδικάζοντάς τους σε 3 χρόνια με αναστολή. Έτσι, η πρώτη στα χρονικά καταδίκη μπάτσων για βασανισμό, υποδεικνύει τη βαρύτητα την οποία αναγνωρίζουν σε αυτόν τα αστικά δικαστήρια.

Σημειώσεις:

Πρωτόδικα, το 2015 είχαν απαλλαχτεί οι δύο εκ των τεσσάρων μπάτσων, που αποτελούσαν το πλήρωμα του περιπολικού που τον μετέφερε στο Α. Τ., καθώς οι κατηγορίες τους υποβαθμίστηκαν σε πλημμελήματα.

Ο Ν. Σουτόγλου συνέχισε να βρίσκεται εν ενεργεία, ακόμη και μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση το 2015 για βασανισμό κρατουμένου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση:

http://protovouliapsy.blogspot.com/