Η ιστορία ανάπλασης της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών, λίγο πολύ ακολούθησε αυτή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στην Αθήνα. Από μητροπολιτικά πάρκα με πράσινο και δημόσιους χώρους αναψυχής (παιδικές χαρές κ.λπ.), η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα «αναβαθμίζει» σε φιλέτα real estate προς ενοικίαση ή και πώληση σε ιδιωτικά κεφάλαια και επενδυτές. Η περιοχή της πρώην βάσης Γουρνών είναι από τις ελάχιστες εναπομείνασες δημόσιες εκτάσεις στη βόρεια Κρήτη, που δεν έχουν γνωρίσει την «ανάπτυξη» του τσιμέντου και της μαζικής τουριστικής εκμετάλλευσης. 15 χρόνια μετά την επιστροφή της βάσης στο ελληνικό δημόσιο από τους Αμερικανούς, ακόμα και ο πιο δύσπιστος καταλαβαίνει ότι οι κυβερνήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά και η πλειοψηφία της τότε Τ. Α. άφησαν να λεηλατηθεί και να καταστραφεί μια τεράστια δημόσια περιουσία, ενήργησαν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου Δημάρχου, κ. Δοξαστάκη, φαίνεται ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η νέα Δημοτική Αρχή.
Τα σενάρια ξεπουλήματος αρχίζουν από το 2004. Όποια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. έρχεται στην εξουσία, φέρνει και το δικό της σχέδιο ξεπουλήματος. Και πάντα βέβαια το σχέδιο στοχεύει στο μεγάλο κεφάλαιο. Πώληση, ενοικίαση, μνημόνιο, ανάθεση, χρησιδάνειο ΣΔΙΤ, Fast Truck, και κάθε άλλη μορφή επιχειρηματικού σχεδίου μπαίνει στην ημερήσια διάταξη. Η τελευταία απόπειρα ξεπουλήματος ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπου με πρόσχημα την κρίση, προχωρά στην εκποίηση ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, οργανισμών και δημόσιας περιουσίας μεταξύ των οποίων και το «φιλέτο» της πρώην Βάσης.
Στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας είναι η εισροή εσόδων ύψους 7 δις ευρώ για την περίοδο 2011-2013, και ειδικότερα η είσπραξη τουλάχιστον ενός δις ευρώ μέσα στο 2011, μέρος των οποίων θα προέρχεται και από την πρώην Βάση. Απέναντι σε αυτά τα σχέδια, με πρωτοβουλία αγωνιστών συστήθηκε Επιτροπή Αγώνα με στόχο τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην βάσης, και την αξιοποίησή του προς όφελος των μεγάλων λαϊκών αναγκών. Η επιτροπή αγώνα των κατοίκων προτάσσει την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος, το οποίο να κάνει στόχο του, να αποτρέψει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, και να διεκδικήσει με αξιώσεις τον χώρο για αξιοποίηση ενός δικτύου υποδομών και υπηρεσιών στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, και ορισμένων υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, και θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η Γραμματεία της επιτροπής αγώνα