Ο Τζο Μπάιντεν βγήκε νικητής από την εκλογική αναμέτρηση στις Η.Π.Α., σε μία διαδικασία στα όρια του θρίλερ. Η επικοινωνιακή παρακμή του Τραμπ μετά την εκλογική ήττα επισφραγίζει πως η εξέγερση στην Αμερική τον περασμένο Μάη άφησε βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνία, τόσο εκεί όσο και διεθνώς, βάζοντας φρένα στον διάχυτο εκφασισμό. Η πόλωση παραμένει στο εσωτερικό της βιτρίνας του καπιταλισμού, και μένει να δούμε πώς οι προλετάριοι και οι απόκληροι των αμερικανικών μητροπόλεων θα σταθούν απέναντι στην ανάδυση της ακροδεξιάς, στο πλαίσιο του «δεύτερου κύματος πανδημίας του κορωνοϊού».
Στην ελληνική επικράτεια, λίγες μόλις μέρες την επιβολή του δεύτερου lockdown, αναδύεται σε βασικό στοίχημα των αγωνιζόμενων η κατάκτηση του «δρόμου» την ημέρα της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είναι χαρακτηριστική η κατασταλτική επιχείρηση εκκένωσης του Πολυτεχνείου, από τον αγωνιζόμενο κόσμο που επιχείρησε να το κρατήσει ανοιχτό για τη διεξαγωγή του εορτασμού, ενάντια στην απαγόρευση και την κρατική διαχείριση της πανδημίας, Συμβολίζει τα όρια που θέλει να επιβάλει το κράτος στο ευρύτερο κίνημα και τις κοινωνικές αντιστάσεις, με στόχο την ανεμπόδιστη επέλαση της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης.
Όσο γραφικό και να ακούγεται, οι αγώνες για ψωμί, παιδεία, υγεία και ελευθερία είναι πιο επίκαιροι από ποτέ, εντός των διαδικασιών βίαιου θεσμικού-κρατικού αυταρχισμού και ριζικής οικονομικής-καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, που εξελίσσονται στο άρμα του κορωνοϊού. Τη ζωή μας δεν πρόκειται να τη βελτιώσει κανένας για εμάς. Για να «στρώσει» πρέπει πρώτα να την πάρουμε στα χέρια μας…
Quincy