Απεργία στη Γη του Πυρός

Περίπου από την 1η Μάρτη στην πόλη Ushuaia στη Γη του Πυρός έχει ξεκινήσει μία μεγάλη απεργία και γενικότερες κινητοποιήσεις οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, ενώ ακόμα και αυτή τη στιγμή ανακοινώνονται και νέες μειώσεις μισθών σε κρατικούς υπαλλήλους που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή.
Οι απεργοί διεκδικούν να αναιρεθεί ο νόμος που πέρασε από τους τοπικούς άρχοντες τον Ιανουάριο και αλλάζει το επαρχιακό σύστημα συντάξεων. Το πακέτο νόμων αυτό το ονομάζουν 1068/1072 και ψηφίστηκε στην επαρχία της Γης του Πυρός. Στοχεύει σε μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση των εισφορών και των φόρων επί των μισθών και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στον αγώνα συμμετέχουν 23 συνδικάτα που περιλαμβάνουν κρατικούς υπαλλήλους, δασκάλους, εργάτες σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, δικαστικούς υπάλληλους και πολλούς ακόμα εργάτες από άλλους κλάδους. Εκτός από την απεργία -όσο κρατάει ο αγώνας τους- έχουν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία του Κυβερνήτη, όπου οργανώνεται ο αγώνας τους και γίνονται οι γενικές συνελεύσεις των αγωνιζόμενων. H περιοχή έχει παραλύσει καθώς δε δουλεύουν σχολεία, νοσοκομεία και κρατικές υπηρεσίες λόγω της μεγάλης απεργίας.
Βασικό κομμάτι αυτού το αγώνα από την αρχή αποτέλεσαν οι δάσκαλοι των σχολείων της πόλης και γι’ αυτό το λόγο οι αρχές προσπάθησαν από την αρχή να σπάσουν την απεργία τους ορίζοντας απεργοσπάστες δασκάλους στα σχολεία. Αυτό με τη σειρά του πυροδότησε νέες διαμαρτυρίες από τους δασκάλους και μία επιπλέον κατασκήνωση έξω από τις εγκαταστάσεις του παραρτήματος του Υπουργείου Παιδείας.
Μία από τις προσπάθειες των απεργών μέχρι και σήμερα είναι να καλεστεί γενική απεργία σε όλη τη χώρα για να απλωθεί ο αγώνας σε όλη την Αργεντινή, ωστόσο οι γραφειοκρατικοί συνδικαλιστικοί μηχανισμοί των εθνικών ενώσεων “σαμποτάρουν” μέσω της απραξίας τους το εγχείρημα αυτό και προσπαθούν να απομονώσουν τον αγώνα στην Γη του Πυρός, στηρίζοντας έτσι τις κρατικές επιλογές.
Σ’ όλη αυτή τη διάρκεια του απεργιακού αυτού αγώνα (τρεις μήνες πλέον), οι απεργοί έχουν δεχτεί καταστολή, όχι μόνο μέσω των απεργοσπαστικών μηχανισμών, αλλά και με άμεση επίθεση των αντίστοιχων ΜΑΤ τα οποία προσπαθούν να σπάσουν την κατασκήνωση τους και συλλαμβάνουν συγκεντρωμένους.
Αποκορύφωμα των κατασταλτικών αυτών μέτρων ήταν η εισβολή στα σπίτια 8 εργατών από διαφορετικά σωματεία και η σύλληψη των 7 από αυτών για διατάραξη και αντίσταση κατά της αρχής. Στην εισβολή τρομοκράτησαν τις οικογένειες τους, τους άφησαν με χειροπέδες πισθάγκωνα ημίγυμνους στο πεζοδρόμιο και σε κάποιες περιπτώσεις μπάτσοι έμειναν για πολλές ώρες μέσα στα σπίτια τους.
Στις 31/5 μετά από 3 μήνες αγώνα με διαρκή παρουσία έξω από το τα γραφεία του Κυβερνήτη, η κατασκήνωση των εργατών καταστάλθηκε βίαια και διαλύθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας με ξύλο και χημικά σε μια τελευταία προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό των γραφείων και να διαλύσουν τον αγώνα διαρκείας των εργατών.