Εργατικά νέα #34

Θεσσαλονίκη


Τριήμερη γενική απεργία 6-7-8 Μάη με απεργιακές πορείες-συγκεντρώσεις-αποκλεισμούς-καταλήψεις. Στην Θεσσαλονίκη έγινε κατάληψη του Εργατικού κέντρου από συντρόφους, στην πορεία που ξεκίνησε από Καμάρα δυνατά συνθήματα απ το α/α μπλοκ καθ’ όλη τη διάρκεια, πετάχτηκαν τρικάκια, γράφτηκαν συνθήματα σε τράπεζες.

Ένταση σημειώθηκε την Παρασκευή 6 Μάη στη Θεσσαλονίκη όταν η Πρωτοβουλία Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και αριστερές οργανώσεις, προσπάθησαν να μπουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για να πραγματοποιήσουν κατάληψη. Μία διμοιρία των ΜΑΤ βρισκόταν μέσα στο κτίριο και άλλη μία έσπευσε στο σημείο. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χτύπησαν με τις ασπίδες τους διαδηλωτές. Η συγκέντρωση ανασυντάχθηκε και επέστρεψε στο σημείο, ενώ στη συνέχεια πήγε στο ΙΚΑ όπου ανάρτησε πανό και κάλεσε τον κόσμο στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Αθήνα

Σε απεργιακή συγκέντρωση καλούσε το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Την Κυριακή, 8 Μάη 2016, μια ακόμα Κυριακή με τα μαγαζιά ανοιχτά -βάσει του σχετικού νόμου για τις «8 Κυριακές»-, αλλά και ημέρα Γενικής Απεργίας, το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια κάλεσε σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10πμ στην Ερμού (Σύνταγμα).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν στις 12 Μάη οι πρώην εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής Αθηνών», αντιπροσωπεία των οποίων επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εργασίας. Απαιτούν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεών τους στο ακέραιο, την ένταξή τους στον ΟΑΕΔ με άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας και να δοθεί άμεση προτεραιότητα των απαιτήσεων των εργαζομένων έναντι των τραπεζών και των λοιπών πιστωτών, χορήγηση του επιδόματος αφερεγγυότητας του εργοδότη και χορήγηση έκτακτου επιδόματος βοήθειας από τον ΟΑΕΔ.

Σε 48ωρη απεργία κατέβηκαν την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Μάη οι εργαζόμενοι της «ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ», αντιδρώντας στις οριζόντιες περικοπές μισθών και στην κατάργηση παροχών. Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε συγκέντρωση στην πύλη των εγκαταστάσεων της «ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ» στον Ασπρόπυργο το πρωί της Πέμπτης 12 Μάη.

Γιάννινα

Με σχετικά μαζικότερη συμμετοχή από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δυο προηγούμενων ημερών, 6&7/ Μάη, πραγματοποιήθηκε στις 8/ Μάη στα Γιάννενα η πορεία ενάντια στο Ασφαλιστικό-Φορολογικό. Στη συγκέντρωση, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης , είχαν συμμετοχή το ΣΒΕΔΙ και η ΕΣΕ με όχι περισσότερα από 40 άτομα. Μαζί με τα αριστερά κόμματα ,συνδικάτα και λοιπά δεν ξεπέρασαν τα 200 άτομα. Το τραγικό ήταν πως την ίδια ώρα και στον ίδιο δρόμο πραγματοποιούνταν εθελοντικός αγώνας δρόμου της WIND (RUN GREECE) τον οποίον πλαισίωναν υπερδιπλάσιοι άνθρωποι από όλους τους διαδηλωτές μαζί. Ακούστηκε το σύνθημα: «Τρέχεις για την WIND και τα αφεντικά σου, κι έχεις παρατήσει τα δικαιώματά σου» Στο τέλος της πορείας έγινε αποκλεισμός σε μερικά καταστήματα με αποτέλεσμα αυτά να κλείσουν.

Τετράωρες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Ανακύκλωσης» Ιωαννίνων την Πέμπτη 12 Μάη και στις δυο βάρδιες του. Οι εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης» Ιωαννίνων διεκδικούν να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα του Μάρτη και του Απρίλη, που τους οφείλονται, να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής του μισθού, καθώς και να τους δοθεί και ο ρουχισμός τον οποίο είχε δεσμευθεί η εργοδοσία ότι θα παράσχει. Υπενθυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι με αγωνιστικές κινητοποιήσεις είχαν πριν λίγο καιρό καταφέρει να ανακληθούν οι 17 απολύσεις στο εργοστάσιο, στις οποίες είχε προχωρήσει η εργοδοσία της «Ανακύκλωσης» ,με σκοπό να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις.

Ηράκλειο

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε, στις 16 Μάη, κατά τις εργασίες στον δεύτερο όροφο κτιρίου, στην πλατεία του Αγίου Τίτου, στο κέντρο του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερα άτομα. Το μπαλκόνι στο οποίο βρίσκονταν τρεις οικοδόμοι -κάτω από συνθήκες που διερευνώνται- υποχώρησε, με αποτέλεσμα να πέσουν από ύψος περίπου 8 με 9 μέτρων ενώ τα μπάζα τραυμάτισαν έναν ακόμη εργαζόμενο που βρισκόταν κάτω απ’ αυτό.

Χανιά

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα λαμβάνει χώρα στις 28 Μάη όπου οδηγός δικύκλου εν ώρα εργασίας συγκρούεται με διερχόμενο αμάξι. Από την πρόσκρουση ακρωτηριάστηκε το πόδι του εργαζόμενου του οποίου μετά από πολύωρη εγχείρηση οι γιατροί κατάφεραν να συγκολλήσουν.