Ανταπόκριση σχετικά με το χρονικό δράσης απέναντι στο ενδεχόμενο προσέγγισης του σκάφους C-STAR στην Ιεράπετρα

Ιεράπετρα: Αντιφασιστική πορεία 31/7 ενάντια στον ενδεχόμενο ελλιμενισμο του C-Star

Τη Δευτέρα 31 Ιούλη, μετά από αξιόπιστες πληροφορίες, ενημερωθήκαμε ότι το σκάφος C-STAR που ναυλώθηκε από ακροδεξιές οργανώσεις με σκοπό το σαφάρι μεταναστών στις θάλασσες της νότιας Μεσογείου προσέγγιζε τη νότια Κρήτη με πιθανό ενδεχόμενο την είσοδό του σε κάποιο απο τα λιμάνια της. Τα αντανακλαστικά ήταν γρήγορα, έτσι το απόγευμα της ίδιας μέρας το αντίφα κίνημα της Κρήτης κινητοποιήθηκε μαζί με ντόπιους αντιφασίστες της Ιεράπετρας με σκοπό να μην επιτρέψουν στο σκάφος αυτό να προσεγγίσει.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με δίωρη ενημερωτική παρέμβαση και πορεία μέσα στην πόλη όπου μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα σχετικά με το c-star και τις δραστηριότητες του στην περιοχή της νότιας Μεσογείου. Η πλειοψηφία των Ιεραπετριτών ήταν θετική σε αυτή την παρέμβαση γνωρίζωντας ήδη την υπόθεση και επιδοκιμάζοντας την κίνηση. Εξαιρουμένων βέβαια ελαχίστων φασιστόμουτρων κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι όμως κατάπιαν την πίκρα τους για την άμεση αντίδραση μας μέσα στην πόλη.

Μετά από την πορεία στο κέντρο της πόλης, ακολούθησε παρέμβαση στο λιμεναρχείο Ιεράπετρας όπου το προσωπικό διαβεβαίωσε το πλήθος που πολιορκούσε την είσοδο του τοπικού λιμεναρχείου, ότι με εντολή από τα κεντρικα του Λιμενικού δεν θα επιτραπει στο C-STAR να προσεγγίσει κάποιο λιμάνι της νότιας Κρήτης και ότι εαν περάσει στα χωρικά ύδατα θα ακολουθήσει αυστηρή διαδικασία ελέγχου, κάτι το οποίο ήδη έχει ανακοινωθεί στον πλοίαρχο του σκάφους.

Η κατάσταση με το C-STAR αυτή τη στιγμή έχει ως εξής: Μετά τον έλεγχό του και την σύλληψη μελών του πληρώματος, απελάθη από το λιμάνι της Αμμοχώστου και κατευθύνθηκε νότια στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης, όπου άλλαξε κατεύθυνση βορειοδυτικά προς την περιοχή του νότιου Λασιθίου. Το σκάφος παρακολουθείτο από προχτές το βράδυ και το τελευταίο στίγμα του ήταν 20 ναυτικά μίλια νότια του νησιού Κουφονήσι, με πιο κοντινό το λιμάνι του Αθερινόλακκου.

Υπήρχε πληροφορία ότι το σκάφος θέλει να προσεγγίσει την Κρήτη λόγω τεχνικής βλάβης που έχει παρουσιάσει από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, η μόνη περίπτωση που θα προσεγγίσει το λιμάνι θα είναι εαν εκπέμψει σήμα sos, οπότε είναι ευθύνη του λιμενικού να το συνοδεύσει σε λιμάνι και να το ελέγξει. Την Τρίτη το σκάφος C-STAR βρισκόνταν υπό στενή παρακολούθηση ακινητοποιημένο στην περιοχή του Αθερινίλακκου, νότια του νησιού Κουφονήσι εκτός χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, το σκάφος κινείται σε διεθνή ύδατα παράλληλα της ακτογραμμής της νότιας Κρήτης κοντά στη Γαύδο κλείνοντας περιστασιακά το σύστημα εντοπισμού (AIS) του.

img_2449-ready

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε μαζί με φωτογραφικό υλικό:

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ – ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

Όπως πάντα έτσι και τώρα οι φασίστες είναι εχθροί και ανεπιθύμητοι. Το ακροδεξιό φασιστικό μόρφωμα Block Identitaire, με παρουσία στην Γαλλία, την Ιταλία και την Γερμανία, μίσθωσε το σκάφος C-Star με ένα συγκεκριμένο σκοπό. Μέσω ενός δήθεν ανθρωπιστικού και ακτιβιστικού προσωπείου προωθεί μια ακροδεξιά και ξενοφοβική στρατηγική, με πεδίο δράσης τις θάλασσες της νότιας Μεσογείου. Η επιχείρηση αυτή βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα μιας καμπάνιας ονόματι Defend Europe με την στήριξη ακροδεξιών μ.κ.ο. και χρηματοδοτείται μέσω μικρών δωρεών από ένα ευρύ κοινό (crowdfunding). Πιο απλά, το σκάφος αυτό περιπολεί στα ανοιχτά της Μεσογείου, εντοπίζοντας βάρκες μεταναστών/τριών, με σκοπό την επαναπροώθήσή τους στη Λιβύη. Σκοπός τους είναι η παράδοση των μεταναστών/στριων αν όχι η βύθιση των πλοίων σε ειδική μονάδα του λιμενικού της Λιβύης (εκπαιδευμένη από την ΕΕ) η οποία παραδίδει με την σειρά της τους μετανάστες/στριες σε συμμορίες που τους πουλούν σε σκλαβοπάζαρα.

Στις αρχές Ιουλίου το σκάφος απέπλευσε από το Τζιμπουτί με αρχικό προορισμό το λιμάνι της Κατάνια, όπου απωθήθηκε επιτυχώς από αντιφασίστριες/ες. Επόμενος σταθμός ήταν το λιμάνι της Αμμόχωστου, όπου μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν λόγω πλαστών εγγράφων, εκ των οποίων τα εννιά καταγωγής από τη Σρι Λάνκα οπότε και έκαναν αίτηση ασύλου. Τα υπόλοιπα μέλη απελάθηκαν, με το σκάφος να αποχωρεί την Πέμπτη 27 Ιουλίου. Σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, επόμενος σταθμός του C-Star είναι κάποιο από τα λιμάνια της Νότιας Κρήτης, με πιο πιθανό αυτό της Ιεράπετρας.

Ο εκτοπισμός ανθρώπων, είτε οφείλεται σε πόλεμο είτε σε οικονομικούς λόγους, δεν επιλύεται ούτε με την καταστολή ούτε με το εκ νέου κυνήγι. Η διαχείρηση όποιας φύσης, των κρατικών θεσμών, των διάφορων ΜΚΟ, πόσο μάλλον των φασιστών δεν αποτελεί λύση. Μόνος αρμόδιος για τις ζωές των εκτοπισμένων είναι οι ίδιοι και οι ίδιες. Ευθύνη μας είναι να σταθούμε αλληλέγγυα στους αγώνες ντόπιων και μεταναστών. Να σπάσουμε στην πράξη την λογική της “Ευρώπης – φρούριο”. Να απαντήσουμε στην στρατηγική των δυνατων με τον κατακερματισμό των καταπιεσμένων βάσει θρησκείας-φυλής και φύλου με την σύνδεση των αγώνων μας.

Η ΜΟΝΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑ-C-STAR ΕΊΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΛΙΒΥΚΟΥ

Αντιφασίστες – Αντιφασίστριες στην Κρήτη

img_2511-ready

img_2506-ready

img_2502-ready

img_2391-ready

img_2413-ready

last