[Xανιά] Ανταπόκριση από την επέμβαση ΕΚΑΜ και τη στάση στις φυλακές Αγιάς

Εισβολή των ΕΚΑΜ στο σωφρονιστικό κατάστημα «Κρήτη 1» και νυχτερινή στάση κρατουμένων
ή αλλιώς… μια σιωπηλή εξέγερση αυτών που παλεύουν ακόμα για την αξιοπρέπεια τους

 

Τα γεγονότα:

Την Τετάρτη 30 Μαΐου πολυπληθής ομάδα της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) επεμβαίνει στο σωφρονιστικό κατάστημα Κρήτη 1. Το αφήγημα για την επέμβαση αυτή περιλαμβάνει μια απόπειρα απόδρασης νεοαφιχθέντος κρατουμένου στο κατάστημα και όντας αυτός βρισκόμενος στο πειθαρχείο.

Εως σήμερα, Δευτέρα, 4 Ιουνίου, οι ενημερώσεις, στα τοπικά και μη*, ΜΜΕ αναφέρονται σε μια απόδραση βαρυποινίτη, ο οποίος είχε σκάλα στη διάθεση του, τσαντάκι με εργαλεία και είχε λιμάρει κάγκελα. Επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι βρίσκονταν στο πειθαρχείο της φυλακής και ότι βρισκόνταν μόλις λίγο καιρό σε αυτήν.

Κάθε ελλογος νους εν πρώτης θα αναρωτιόνταν για την σοβαρότητα του αφηγήματος περί της απόδρασης και στη συνέχεια και κύρια για την αναγκαιότητα χρήσης της αστυνομικής μονάδας των ΕΚΑΜ, μονάδας που χρησιμοποιείται σε σπάνιες και εξαιρετικά σημαντικές και “δύσκολες” καταστάσεις.

Βέβαια σε τούτο το σημείο δε θα πρέπει να παραβλέψουμε μια τάση για νομιμοποίηση, δια της επαναλήψεων, ακραίων κατασταλτικών πρακτικών, όπως αυτή της επέμβασης στα “σωφρονιστικά” καταστήματα, δυνάμεων των ΕΚΑΜ δια πάσαν αφορμή.

*efsyn , newsbeast, zarpanews, neatv κ.α.

 

Η εκ των έσω αφήγηση:

Επειδή η βίαιη καταστολή σε ένα χώρο όπως η φυλακή και η μαζική ανταπάντηση σε αυτή είναι ένα περιβάλλον που μας ενδιαφέρει καθώς εκφράζει με μια απολυτότητα και απροκάλυπτη καθαρότητα το πυρήνα-εικόνα αυτής της ριμαδοκοινωνίας, κρίνουμε σημαντικό να δώσουμε, όσο περισσότερο μπορούμε, φωνή στους κατεσταλμένους, στους κρατούμενους.

Η συζήτηση, με τον κρατούμενο (που μπορούμε να ονοματίσουμε Α.Β.) που αποτυπώνεται παρακάτω, εκτιμούμε ότι σκιαγραφεί επαρκώς τα συμβάντα των τελευταίων ημερών καθώς και το κλίμα που έχουν αυτά δημιουργήσει.

 

Ερώτηση: Θα μας δώσεις μια εικόνα για το πώς είναι οι φυλακές τις Αγίας τα χρόνια που την έχεις ζήσει;

Α.Β. : Γενικά τα πράγματα στην φυλακή εδώ είναι ήσυχα, δεν έχουν υπάρξει σοβαρά περιστατικά πέρα από τα κλασσικά που συμβαίνουν στην φυλακή.

 

Ερώτηση: Τι συναίβει την Τετάρτη 30/5, το βράδυ;

Α.Β.: Μας ειπανε ότι έγινε απόπειρα απόδρασης. Κατά τις 20.30 είδαμε να γεμίζουν οι διάδρομοι κουκουλοφόρους, καμιά 50αριά άνδρες των ΕΚΑΜ.

Δεν δικαιολογήται η στάση των ΕΚΑΜ.

Θα μπορούσε να γίνει μια κανονική έρευνα. Αυτοί (ΕΚΑΜ) ήρθαν μόνο να κάνουν ζημιές. Μας είπαν ότι βρήκαν 1 κάγκελο λιμαρισμένο σε ένα χώρο που έχει 3 εξωτερικούς τοίχους. Μόνο με φτερά μπορείς να φύγεις από κει.

Από την αρχή μπορούν να έχουν τα ονόματα αυτών που λένε ότι πήγαν να αποδράσουν, έχουν κάμερες παντού. Μόνο μέσα στα κελιά δεν έχει.

Με σπρωξιές και βρισίδια μας έσυραν έξω από τα κελιά και μπήκαν, έσπαγαν ότι ήθελαν και τα έκαναν όλα άνω κάτω. Είχαν τέτοιο μίσος που έσπασαν ακόμα και τα καπάκια από την τουαλέτα.

´Ηρθαν μόνο για να λεηλατήσουν.

Έβαζαν το όπλο στον κρόταφο.

Μας έλεγαν: «Γαμώ τη φάρα σου, μην μιλάς, μην κοιτάς, αν κουνηθείς στην άναψα. Τις μαγκιές να τις κάνεις αλλού». Μας έβριζαν την οικογένεια, την καταγωγή. Πόσο να αντέξεις να σε βρίζουν; Ήταν και εισαγγελέας εκεί, αλλά δεν είδαμε να αντιδρά κανείς.

Γενικά μια έρευνα κρατά 1-2 ώρες. Αυτοί ήρθαν 20.30 και έφυγαν στις 3.30. Είχαν εντολή να καταστρέψουν. Ήταν από την αρχή προκλητικοί.

Ο διευθυντής της φυλακής μας είπε ότι δε μπορεί να κάνει τίποτα, κουμάντο τώρα κάνει η αστυνομία. Η αστυνομία ήρθε μόνο για να βγάλει το μένος της και να καταστρέψει.

 

Ερώτηση: Πώς αντέδρασαν οι κρατούμενοι σε όλο αυτό;

Α.Β.: Εμείς εκείνη την μέρα και την επόμενη δε μπήκαμε στα κελιά μας και κρατήσαμε ανοιχτό και το προαύλιο. Όλα λειτουργούσαν κανονικά μόνο έλειπαν οι φύλακες και τα κελιά μας ήταν ανοιχτά.

Όλοι οι υπεύθυνοι της φυλακής είχαν φύγει. Ακόμα και ο σκοπός από το φυλάκιο είχε φύγει. Κανένας από την φυλακή δε υπήρχε να μιλήσουμε. Ήθελαν να βρούνε αφορμή να ξαναμπούνε τα ΕΚΑΜ. Ένας παλιός που έχει κοντά 2 δεκαετίες στην φυλακή στα Χανιά είπε ότι ποτέ άλλοτε δεν έχουν μπει τα ΕΚΑΜ εδώ.

Την Πέμπτη ήρθε μια ψυχολόγος. Μέχρι το Σάββατο δεν ερχόταν κανένας να μιλήσουμε. Το Σάββατο ήρθαν ο αρχιφύλακας και ο διευθυντής της φυλακής και μας είπαν ότι την Τρίτη (5/6) θα έρθει επιτροπή από το υπουργείο να μιλήσουμε. Γι αυτό αποφασίσαμε να μπούμε στα κελιά και να περιμένουμε για την Τρίτη.

 

Ερώτηση: Ποια είναι τα αιτήματα σας;

Α.Β.: Δε θέλουμε να ξαναμπούνε όπλα στην φυλακή. Δεν θέλουμε να ξαναμπούνε τα ΕΚΑΜ στη φυλακή. Θα περιμένουμε την Τρίτη για να μιλήσουμε με το υπουργείο και θα περιμένουμε να απαντήσει στο αίτημα μας.

Δεν δεχόμαστε, δεν αντέχουμε άλλο να μας βρίζουν. Το ξύλο πονά 1, 2, 3 μέρες, το ψυχολογικό δε περνά. Κάποιοι βλέπουν εφιάλτες μετά την Τετάρτη. Είναι απίστευτο το τι μίσος βγάζουν (σημ. : η αστυνομία).

Μπορεί να έχουμε κάνει τα λάθη μας και να πληρώνουμε για αυτά με τη ζωή μας , δεν είναι λογικό να πληρώνουμε ακόμα χειρότερα εδώ μέσα. Αν δεν γίνουμε καλύτεροι, τουλάχιστον να μην γίνουμε χειρότεροι.

Έχουμε χάσει τα πάντα μόνο η αξιοπρέπεια μας έχει μείνει εδώ μέσα. Προτιμούμε να καούμε στα στρώματα μας παρά να τη χάσουμε και αυτή.

 

***

 

Κάπου εδώ έκλεισε η επικοινωνία μας με τον Α.Β.. Προς το παρόν. Ακολουθούν λίγες φότο από τα κελιά μετά την επέμβαση των ΕΚΑΜ.

received_1697712366982789

received_1697712296982796

Κλείνοντας και από τη μεριά μας έχουμε μονάχα να πούμε ότι …

Όλες οι αξίες αυτής της κοινωνίας είναι τα κλουβιά και τα συστήματα ασφαλείας

Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων

Την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε αυτούς που αγωνίζονται

 

Συντακτική ομάδα Χανίων, Άπατρις