Έρευνες και κατ’οίκον περιορισμοί στη Γαλλία μετά την κήρυξη του Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης

Police forces operate in Saint-Denis, a northern suburb of Paris, Wednesday, Nov. 18, 2015. Police say two suspects in last week's Paris attacks, a man and a woman, have been killed in a police operation north of the capital. Two police officers have been injured in the standoff. Police have said the operation is targeting the suspected mastermind of last week's attacks, believed to be holed up in an apartment in Saint-Denis with several other heavily armed suspects. (AP Photo/Francois Mori)

Ο κατάλογος των ερευνών και των κατ’ οίκων περιορισμών που ακολουθεί είναι ένα μικρό μόνο μέρος του πολιτικού προγκρόμ που ξεκίνησε στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις του ISIS.
Φαίνεται, ξεκάθαρα λοιπόν, ότι η “αντιτρομοκρατική” πολιτική και υστερία που επακολούθησε, χρησιμοποιήθηκε από το Κράτος για να επιτεθεί σε κάθε είδους ατομικό ή συλλογικό πολιτικό ακτιβισμό, με ιδιαίτερη αιχμή τις κινητοποιήσεις που έγιναν μετά τις επιθέσεις επί τη ευκαιρία της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι. Ο “εχθρός” δεν είναι μόνο “εξωτερικός” [ISIS], αλλά, κυρίως, “εσωτερικός”. Επιπλέον, ο στρατός στους δρόμους για “αστυνόμευση”, είναι μία εικόνα από το μέλλον που μας ετοιμάζουν ώστε να τη συνηθίσουμε. Οι δε εισβολές σε σπίτια και άλλους χώρους, όπως και οι κατ’ οίκον περιορισμοί, που επιβάλλονται διοικητικά από το κράτος και την αστυνομία του, είναι η φυσική μετάβαση από το καθεστώς της σημερινής δημοκρατίας στην ανοιχτή δικτατορία.

Α. Κατ’ οίκον περιορισμοί

1. Λε Μας ντ’ Αζίλ – Αριέζ – 26 Νοέμβρη 2015
Κείμενο συντρόφου σε περιορισμό κατ’ οίκον (αποσπάσματα)
«(….)Πρέπει να το πούμε ότι ο περιορισμός κατ’ οίκον και ο δικαστικός έλεγχος τρεις φορές την ημέρα είναι μία ποινή. Δεν πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο, είναι ένα τιμωρητικό μέτρο. Μοιάζει με μία ποινή εγκλεισμού. Στην πραγματικότητα είναι σαν να φοράς ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Αυτή η ποινή επιβάλλεται χωρίς ανάκριση, χωρίς δικαστική διαδικασία, χωρίς αποδείξεις, χωρίς παράπτωμα. Τιμωρείται ένα προφίλ (το δικό μου σε αυτήν την περίπτωση), δηλαδή δεν μου επιβάλλεται μία κύρωση για κάτι που θα είχα, πιθανόν, κάνει, αλλά για αυτό που είμαι (ή για αυτό που υποτίθεται ότι μπορούσα να ήμουν). Όπως συμβαίνει πάντα: αναφορά σε κάποια γεγονότα που έχουν ήδη δικαστεί. Με καταδικάζουν, ήδη, για δεύτερη φορά. Και την επόμενη φορά θα γράφεται, επιπλέον, πάνω στο χαρτί που επιδίδεται: “ο ενδιαφερόμενος ήταν το αντικείμενο ενός μέτρου κατ’ οίκον περιορισμού από τότε… μέχρι τότε”.

Μία προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο είναι δυνατή. Η απάντηση έρχεται, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον δικηγόρο μου, μετά από 1,5 χρόνο. Άρα για τα χοντρά λάθη που αφορούν στη διαδικασία του κατ’ οίκον περιορισμού (π.χ. η αντίφαση ανάμεσα στην απαγόρευση να απομακρυνθώ από το δήμο που μένω και στην υποχρέωση να δίνω το παρόν σε έναν άλλον), δεν μπορώ να παραπονεθώ σε κανέναν. Πρόκειται για μία ποινή χωρίς δικαίωμα έφεσης.

Ας το πω ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται για μία προσπάθεια ανάδειξης της αθωότητάς μου. Το ξέρουμε καλά ότι η αναφορά στους “αθώους” δικαιολογεί την καταστολή των άλλων, των “ενόχων”. Δεν υπάρχουν ένοχοι, ούτε αθώοι, κι αυτό δεν είναι μία φράση πεταμένη έτσι στον αέρα: Όταν πηγαίνω για να δώσω το παρόν στην αστυνομία, υπάρχουν κι άλλα άτομα που είναι επίσης εκεί. Που έχουν μούσια, που έχουν μαντήλια στο κεφάλι. Δεν μ’ ενδιαφέρει, τη συγκεκριμένη στιγμή, το “προφίλ” τους. Το μόνο που μπορώ να δω είναι η σύντομη κοινή περίοδος που βρισκόμαστε – το ότι δηλαδή είμαστε σε καταστολή. Η καταστολή δεν πρέπει να μας χωρίζει σε ένοχους και αθώους, αλλά, απεναντίας, να είναι η ευκαιρία να καταδείξουμε την ελάχιστη αλληλεγγύη, είτε με τους “στρατευμένους οικολόγους”, είτε με τους χιλιάδες μουσουλμάνους που υφίστανται ένα καθεστώς μόνιμης κόλασης.

Αν η περίπτωσή μου μοιάζει εξωπραγματική, αυθαίρετη ή τρελή, τι να πει κανείς για τα εκατοντάδες άτομα που συνελήφθησαν, τέθηκαν σε περιορισμό κατ’ οίκον, υπέστησαν έρευνες στο σπίτι τους ή απολύθηκαν από τη δουλειά τους μετά την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης; Και επιπλέον, για εμένα, αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει μόνο 16 μέρες, αλλά για τους άλλους, ο περιορισμός κατ’ οίκον είναι χωρίς χρονικά όρια!

Η πρώτη απόφαση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν η απαγόρευση των “διεκδικητικών” (sic) διαδηλώσεων, αλλά διατηρούνται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, τα εμπορικά κέντρα παραμένουν ανοικτά και “πολλοί αρχηγοί Κρατών” θα συναντηθούν στο Μπουρζέ [σ.τ.μ. αεροδρόμιο του Παρισιού, όπου έλαβε χώρα η Σύνοδος για το Κλίμα.]. Πρόκειται για μια προσπάθεια να δείξουν στον κόσμο ότι όλα θα πάνε καλά εδώ στη Γαλλία, ότι η σύνοδος για το Κλίμα θα τα λύσει όλα κι ότι τίποτε κακό δεν πρόκειται να συμβεί (….)».

2. Παρίσι -26 Νοέμβρη
Ο Ζοέλ Ντομενζούντ, μέλος του νομικού συμβουλίου της Ένωσης για το Κλίμα, περιορίζεται στο σπίτι του. Το υπουργείο εσωτερικών τον κατηγορεί ως “μέλος της παρισινής άκρας αριστεράς που θέλει να αμφισβητήσει τη Σύνοδο για το Κλίμα”.

3. Ρεν -26 και 27 Νοέμβρη
26 Νοέμβρη: Έξι στρατευμένα μέλη των οικολόγων και της άκρας αριστεράς περιορίζονται στα σπίτια τους.
27 Νοέμβρη: Οι μπάτσοι επανήλθαν σε 3 από τα 5 σπίτια και επέδωσαν απαγορεύσεις μετάβασης στο Ιλ-ντε-Φράνς [σ.τ.μ. ο νομός όπου βρίσκεται το Παρίσι] για δύο επιπλέον άτομα.

4. Περιορισμός κατ’ οίκον σε άτομο που έκανε τζόκινγκ το βράδι με παραστρατιωτική στολή τύπου 56 “πακιστανικό Καμί”! [σ.τ.μ. παραδοσιακή πακιστανική ενδυμασία].

5. Γκρενόμπλ (Ιζέρ) – 27 Νοέμβρη
Οι δυνάμεις καταστολής ζήτησαν από έναν ιδιώτη να αποσύρει την πειρατική σημαία από το μπαλκόνι του!

Ο ίδιος αναφέρει: «Όντας αναρχιστής (χωρίς να έχω εμπλοκή σε οποιοδήποτε κίνημα), και μην όντας ποτέ εγγεγραμμένος σε εκλογικές λίστες, μιας και δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο γαλλικό (και παγκόσμιο) πολιτικό σύστημα, βρήκα αστείο να προβοκάρω λίγο απέναντι σ’ αυτήν την άνοδο της “επαναοικειοποίησης της σημαίας”, όπως την αποκαλούν (….). Ζορίζομαι με τον περιρρέοντα πατριωτισμό που μου προκαλεί εμετό».

B. Έρευνες

1. Άλπεις της Άνω Προβηγκίας – 26 Νοέμβρη
Έρευνα, χωρίς ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν άλλες δύο έρευνες, χωρίς αποτελέσματα.

2. Κορσική: 5 διοικητικές έρευνες μεταξύ Μπαστιά και Προπριάνο -25 Νοέμβρη
«Όλα έγιναν όπως πρέπει, ενώ δεν βρέθηκε τίποτε που να έχει πραγματική σημασία. Ούτε όπλα, ούτε ναρκωτικά…». Από την πλευρά της αστυνομίας, θεωρείται ότι αυτές οι έρευνες είναι “ένα επιπλέον εργαλείο εργασίας”.

3. Νις, Γκρας (παραθαλάσσιες Άλπεις) – 25 Νοέμβρη
Έρευνες και σφραγίσματα μιας μουσουλμανικής αίθουσας προσευχής και ενός μπαρ. Τέσσερις καινούργιες έρευνες, που κατέληξαν σε έναν μόνο περιορισμό κατ’ οίκον.

4. Νις (παραθαλάσσιες Άλπεις) – 24 Νοέμβρη
Βέλγοι μουσικοί επισκέπτονται γάλλο φίλο. Η αστυνομία τους σταματά και κάνει έρευνα στο σπίτι του τελευταίου, όπου βρίσκει ένα παλιό όπλο (χωρίς πυρομαχικά). Κράτηση για 24 ώρες, προσεχής δίκη για οπλοκατοχή.

5. Νις (παραθαλάσσιες Άλπεις) – 24 Νοέμβρη
771 θυρίδες και βεστιάρια ερευνήθηκαν στο αεροδρόμιο της Νις.

6. Τουλόν, Κομπ-συρ-Αρτύβ και Σογιέ-Πον (Βαρ) -20 Νοέμβρη
Πέντε έρευνες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Άλλες δεκαπέντε ανακοινώθηκαν για τις επόμενες 15 μέρες.

7. Γκαπ (Άλπεις) -19 Νοέμβρη
Έρευνα 3 ωρών, ψάξιμο στους υπολογιστές. Καμία δίωξη.

8. Νις (παραθαλάσσιες Άλπεις) – 19 Νοέμβρη
Ένα μπαρ στο κέντρο της πόλης σφραγίζεται (ο ιδιοκτήτης του έχει καταχωρηθεί για ριζοσπαστικοποίηση).

9. Νις (παραθαλάσσιες Άλπεις) – 19 Νοέμβρη
Ένα κοριτσάκι τραυματίζεται κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής σε σπίτι: λάθος έρευνα, η πόρτα σπάστηκε με όπλο, θραύσματα στο κρεβάτι της μικρής, στο λαιμό και στο κεφάλι της.

10. Αβινιόν (Βωκλύζ) -νύχτα 15 προς 16 Νοέμβρη
Ο Νταούντ, 21 ετών, τυφλός, ερευνάται. Κράτηση 2 ημερών, περιορισμός κατ’ οίκον (πρέπει να δίνει το παρόν 3 φορές τη μέρα στο τμήμα). Η έρευνα έγινε κατόπιν κατάδοσης. Κατάσχεση υπολογιστή. Δεν βρίσκει πια το τηλέφωνό του, το σημειωματάριό του, το μπαστούνι του κλπ.

Πηγές:
– marseille infos autonomes,mars-info.org
– Information Anti Autoritaire Toulouse et Alentours, iaata.info
– paris-lurres.info